De Staat van de Noordzee beschrijft de ecologische toestand van de Noordzee op basis van diverse wetenschappelijke onderzoeken. Het Uitvoeringsbureau MONS (Monitoring, Onderzoek, Natuurversterking en Soortenbescherming) stelde het rapport op in opdracht van het Noordzeeoverleg.

Het Noordzeeoverleg

Het Noordzeeoverleg voert op consensus gericht overleg over de uitvoering van het Noordzeeakkoord. In artikel 7.9 is afgesproken dat de rijksoverheid iedere 2 jaar de ‘Staat van de Noordzee’ publiceert. Hierin wordt gerapporteerd over de effecten van beheer en de resultaten van de monitoring op de Noordzee, inclusief de beschikbare informatie over de commerciële visbestanden.

Ontwikkeling naar een gezonde Noordzee

De Staat van de Noordzee is de eerste editie van de reeks die uitgebracht wordt gedurende de looptijd van het programma MONS (Monitoring, Onderzoek, Natuurversterking en Soortenbescherming). Het MONS-programma loopt tot 2030. De Staat van de Noordzee geeft een overzicht van de ecologische toestand van de Noordzee en beschrijft de factoren die van invloed zijn op die toestand. Met die informatie kan o.a. het Noordzeeoverleg gesteund worden bij het voeren van overleg over de belangrijke voedsel-, natuur- en energietransities die spelen op de Noordzee.

De partijen van het Noordzeeoverleg hebben waardering voor de informatie en inzichten die de Staat van de Noordzee biedt. Het is belangrijk om periodiek een “foto” te maken van de ecologische staat van de Noordzee, als feitenbasis voor de effecten van de uitvoering van de drie transities. De boodschap uit het rapport is dat het niet goed gaat met de natuur in de Noordzee. Monitoring en onderzoek van de impact van maatregelen, zoals natuurversterkend bouwen op zee en het effect van de recente kottersanering, is van groot belang. De Noordzee is de drukste zee op aarde, waar heel veel bij elkaar komt, maar waar we tegelijkertijd ook heel goed voor moeten zorgen. Meervoudig gebruik van gebieden op zee kan oplossingen bieden voor de weg naar een gezonde Noordzee. Tegelijkertijd laat de Staat van de Noordzee zien dat niet alles mogelijk is, de natuur moet beschermd en hersteld worden om tot een gezonde Noordzee te komen.

Voorzitter Sybilla Dekker: “Met de Staat van de Noordzee heeft het Noordzeeoverleg een transparante informatiebron in handen als basis voor het communiceren over (en bewaken van) de voortgang richting het gezamenlijke doel uit het Noordzeeakkoord: een gezonde Noordzee te midden van de voedsel-, natuur- en energietransities. Zoals deze eerste editie laat zien is er nog een lange weg te gaan om dat doel te realiseren.”

Rapport

Staat van de Noordzee

Gerelateerd nieuws

'Voor een eerlijke klimaattransitie is het recht cruciaal'

De accentverschuiving van klimaatmitigatie naar -adaptatie, het vooruitschuiven van klimaatmaatregelen, en het rechtssysteem zien als een vervelend obstakel. Het zijn ingrediënten van het nieuwe regeerprogramma waarover Margaretha Wewerinke-Singh zich zorgen maakt. Tijdens Springtij ging de universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA met PONT in gesprek over de rol van het recht in klimaatverandering, en over de verantwoordelijkheid van landen als Nederland in het aanjagen van eerlijke transities. “Op feiten gebaseerde rechtspraak werkt uiteindelijk verschonend voor het politieke proces.”

Klimaat

CO2-uitstoot van huishoudens zwaarder belast dan die van bedrijven

In 2023 bedraagt de gemiddelde belasting op CO2-uitstoot in Nederland 88 euro per uitgestoten ton CO2. Er zijn grote verschillen in CO2-belasting tussen gebruikers van fossiele brandstoffen. In 2023 betalen huishoudens een 2,5 keer hogere belasting per uitgestoten ton CO2 dan bedrijven. Een aantal energie-intensieve bedrijven wordt nauwelijks belast voor hun CO2-uitstoot. Dit meldt het CBS in het onderzoek ‘Effective Carbon Rates by Manufacturing Industries and Household Consumers in the Netherlands’.

Klimaat

Vóór 1 januari 2025 moet minister beslissen over gaswinning in het Waddengebied

De minister van Klimaat en Groene Groei moet vóór 1 januari 2025 beslissen op de aanvragen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om gas te mogen winnen uit het gasveld bij het dorp Ternaard in het noorden van Friesland. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een uitspraak van vandaag (10 oktober 2024). De NAM heeft in 2019 en 2020 in totaal tien aanvragen gedaan om dit project uit te voeren, maar tot nu toe is nog geen beslissing genomen op deze aanvragen.

Klimaat

Kabinet zet belangrijke stappen in verduurzaming industrie

Om de economie toekomstbestendig te maken en klimaatverandering tegen te gaan, wil dit kabinet nieuwe en groene bedrijven opbouwen en bestaande bedrijven vergroenen. Daarom tekenen minister Hermans en staatssecretaris Jansen vandaag samen met provincies en twee bedrijven intentieverklaringen om sneller de uitstoot van CO2 te verminderen. Ook kondigt minister Hermans een nieuwe regeling aan om de uitstoot van stikstof door piekbelasters in de industrie aan te pakken en werkt zij parallel aan een aanpak voor nieuwe bedrijven met groene toepassingen, technologieën en producten. Dit zijn belangrijke stappen naar een schonere toekomst voor de Nederlandse industrie.

Klimaat