Met de digitale basisvaardigheden van veel Nederlanders blijkt het wel goed te zitten. 83 procent van de 17 tot 74 jarigen weet namelijk zijn of haar weg digitaal redelijk goed te vinden. Dat blijkt uit nieuwe Eurostat-gegevens over het ICT-gebruik binnen huishoudens en van individuen (1).

Werk te verzetten

Als je het afzet tegen de tegen andere EU-lidstaten komt Nederland als beste uit de bus. In Polen, Bulgarije en Roemenië wordt significant minder gescoord. Zo ligt in het laatstgenoemde land de score op een schamele 28 procent. Gemiddeld ligt het percentage in de EU op 56 procent. De EU heeft zichzelf tot doel gesteld dat in 2030 80 procent van de burgers digitale basisvaardigheden dient te hebben. Er is dus nog wel wat werk te verzetten.

Dat geldt dus in dat opzicht niet voor koploper Nederland. Maar zoals ook met bestaanszekerheid en armoede is de kloof tussen digitale haves en de digitale have-nots groot en groeiende. De hierboven geschetste mooie cijfers kunnen dat niet verhullen. Aan de andere kant van de streep staat de 17 procent van de Nederlanders die digitaal níet meekomen.

Steeds verder op afstand

Dat dit een groot maatschappelijk probleem is, wordt nog maar eens onderstreept door een rapport van de Universiteit Twente uit november vorig jaar. Ouderen, laagopgeleiden, mensen met een laag inkomen en minder geletterden ondervinden “in elke fase” allerlei digitale belemmeringen (zoals slechtere apparatuur) waardoor internet voor hen minder bijdraagt aan een verbetering van hun maatschappelijke positie in vergelijking tot een hogere sociaal-economische klasse. Met andere woorden, zo zeggen de onderzoekers: internet versterkt bestaande vormen van ongelijkheid (2).

Wie niet uit de voeten kan met digitale zaken zoals het online doen van belastingaangifte zal dus steeds verder op achterstand worden gezet. Op economisch gebied, maar ook sociaal. Digitaal niet meedoen betekent ook een maatschappelijk probleem, nu de samenleving zich vaker bevindt in een online domein – een gegeven, of je dat nou leuk vindt of niet. Het belang van digitale inclusie – ervoor zorgen dat iedereen in Nederland kan deelnemen aan de digitale samenleving en niemand wordt uitgesloten – is levensgroot.

  1. https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20231215-3

  2. https://www.utwente.nl/nl/centrumdigitaleinclusie/nieuws/2023/11/1237417/trendrapport-digitale-inclusie-kerncijfers-en-beleidsaanbevelingen

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

Knabbelen aan kinderrechten?

Dat de Asielnoodmaatregelenwet het bestaansrecht van sommige kinderen ontkent en hulp aan hen strafbaar stelt is zorgelijk . Gelukkig spreken veel burgers en beroepsgroepen zich hierover uit. Regelmatig is het echter minder evident wat ‘het goede’ is om te doen in het kader van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Daarover gaat deze blog.

Zorg & Sociaal

Wet DBA pusht goed werkgeverschap in de zorg

Er zijn verschillende prangende vraagstukken over de bedrijfsvoering van zorgorganisatie in de langdurige zorg waar niemand een pasklaar antwoord op heeft. Tegelijkertijd is er veel kennis te delen: waardevolle initiatieven, ervaringen, ideeën en visies die inspireren en richting kunnen geven. In een vierluik delen onderzoekers Dr. Martin Kartomo en Simon Heesbeen hun bevindingen uit gesprekken met dertien raden van bestuur en directeuren bedrijfsvoering. Elk vraagstuk is besproken aan de hand van een prikkelende stelling. In dit artikel staat centraal: “Met de juiste bedrijfsvoering is er voldoende ruimte voor de zzp’er.” Hoe gaan zorgorganisaties om met deze uitdaging?

Zorg & Sociaal

Brede welvaart in Nederland licht gestegen; regionale verschillen blijven aanzienlijk

De brede welvaart is in 2024 licht gegroeid. Deze toename is vooral te danken aan hogere reële inkomens, meer baanzekerheid en het verdere herstel van het subjectief welzijn – oftewel hoe gelukkig en tevreden mensen zijn. Tegelijkertijd blijft de woontevredenheid een punt van zorg: deze is na jaren van daling ook in 2024 verder afgenomen. Regio's als het Gooi en Vechtstreek, Leiden en Bollenstreek en de Achterhoek behoren tot de koplopers in brede welvaart.

Asielopvang: lessen in bestuurlijke moed en draagvlak in tijden van polarisatie

De Spreidingswet, aangenomen in 2023, beoogt een eerlijkere verdeling van asielopvang over gemeenten. Hoewel de wet zijn eerste vruchten afwerpt, blijft het een gevoelig en gepolariseerd dossier. Irene van Eldik (senior adviseur sociaal domein), Julia van Neerrijnen (junior adviseur sociaal domein) en Robert Wester (senior managing consultant Openbaar bestuur en Managing Director EU) geven tips over wat gemeenten kunnen leren van de recente praktijk en hoe te zorgen dat je polarisatie niet in de hand werkt.

Zorg & Sociaal