Grote opgaven nemen toe

Opgaven blijven groot en nemen zelfs toe; in aantal en omvang. We moeten meer woningen bouwen, de behoefte aan werklocaties is groot en de ruimte is schaars. Ook mobiliteitsvraagstukken vragen veel ruimte, denk aan stationsgebieden. Kortom: veel ruimtevragers opereren in een verdichtend stedelijk gebied. Niet elk project of plan kan zomaar doorgaan. Financiële haalbaarheid staat sterk onder druk. Tegelijkertijd neemt het eisenlijstje van gemeenten almaar toe. Ook stikstof en de Omgevingswet zijn belangrijke, vaak complicerende, factoren.

In ontwikkelingstrajecten is het vaak geven en nemen. Voor zowel gemeenten als initiatiefnemers. Niet alle eisen kunnen worden gerealiseerd. Dat betekent soms concessies doen. Het is immers in ieders belang dat de ontwikkeling van plannen blijft doorgaan en dat de sector niet tot stilstand komt.

Gemeenten: geef duidelijkheid

Initiatiefnemers hebben behoefte aan duidelijkheid vanuit de overheid. Die moet dat op haar beurt ook verschaffen, in beleid en regelgeving. Niet om de zoveel jaar een andere koers varen, dat zorgt voor onzekerheid en uitstel of afstel van investeringen. Soepel lopend contact, bijvoorbeeld met de gemeente, helpt. Eén aanspreekpunt, iemand die een initiatiefnemer kan helpen door het oerwoud aan regels en disciplines. Dat zou ideaal zijn. Iemand met een positieve benadering richting initiatiefnemers. Want elke ondernemer die in deze tijd iets wil, verdient op z’n minst serieuze aandacht!

Strategische voorwaarden nodig

Vernieuwing en innovatie zijn essentieel om in deze roerige maatschappij verder te komen. Het is ook de taak van de gemeente om deze initiatieven primair te faciliteren, uiteraard met de juiste voorwaarden. Deze voorwaarden moeten dan niet te hard in lijstjes zijn gegoten, maar strategisch van aard zijn. Een strategische gebiedsregisseur die keuzes maakt en knopen doorhakt. Dát helpt om knelpunten vlot te trekken.

Initiatiefnemers: wees concreet

Initiatiefnemers kunnen zichzelf én de gemeente helpen door aan de voorkant al keuzes te maken. Realiseer je dat de gemeente moet dealen met beleids- en juridische kaders. Niet alles kan. Het is daarom verstandig om eerst zelf na te denken en je te laten adviseren over de mogelijkheden. Maak een concreet plan en invulling van een programma voordat je de onderzoekslast bij de gemeente legt. Probeer waar mogelijk proactief te helpen met input. En laat je adviseren over de belangen en regelgeving van de gemeente. Alleen als alle partijen daadwerkelijk samenwerken, kan resultaat geboekt worden. Het is tenslotte mensenwerk!

Over de auteurs

Gerelateerd nieuws

Aedes: flexibeler omgaan met regels die woningbouw vertragen

Aedes vindt het goed dat via de STOER-aanpak regels rondom de bouw van nieuwe huizen tegen het licht gehouden worden. Vooral in combinatie leiden regels vaak tot ongewenste vertraging. De enorme woningnood betekent dat we slimmer en flexibeler moeten omgaan met regels, zonder minimale normen uit het oog te verliezen, aldus Aedes in reactie op de STOER-voorstellen.

Omgeving

De rekenkundige ondergrens

Op 13 juni 2025 heeft de minister van LVVN aan de kamer laten weten dat zij de zogenoemde rekenkundige ondergrens bij stikstofdepositie in een procedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State wil laten toetsen. Daarover heb ik wat gedachten aan het spreekwoordelijke papier toevertrouwd. En omdat ik daarvoor wat meer woorden nodig had, is het een artikel geworden.

Omgeving

Gezondheid is nog te vaak bijzaak in klimaatbeleid

Maatregelen voor klimaatadaptatie gaan vooral over aanpassing van de fysieke ruimte, terwijl klimaatverandering ook impact heeft op de gezondheid van mensen. Het project ‘klimaatadaptatie en gezondheid’ helpt GGD’en en gemeenten om gezondheid meer te verankeren in het klimaatbeleid. “Neem vroegtijdig gezondheid mee, want dan kun je meer gezondheidswinst behalen”, zegt Moniek Zuurbier van de GGD.

Omgeving

Advies: Durf onze ruimte fundamenteel anders in te richten

Om klimaatbestendig en weerbaar te worden en te blijven, zullen we moeten meeveranderen met het klimaat. Nederland staat internationaal bekend om haar innovatieve oplossingen die mensen beschermen tegen het water. Maar het klimaat verandert snel: meer hitte, meer droogte en meer water in onverwachte hoeveelheden en uit onverwachte hoek. En soms doen problemen zich tegelijk voor en versterken ze elkaar. Er zijn ruimtelijke en maatschappelijke keuzes nodig. Dat is de belangrijkste boodschap van de WKR in het advies “Meeveranderen met het klimaat. Ruimtelijke en maatschappelijke keuzes voor klimaatadaptatie.”

Omgeving