Wat houdt datagedreven werken in?

Datagedreven werken kan voor sommigen een abstracte term zijn of voelen als een ver-van-mijn-bed-show. Vaak beseffen gemeenten zich niet eens hoeveel data er al binnen de organisatie beschikbaar is. Alle vormen van digitaal opgeslagen informatie, zowel cijfers, tekst als audiovisuele informatie, valt in de categorie data. Ook in het sociaal domein werkt men steeds meer digitaal, waardoor er meer én betere data beschikbaar komt. Tegelijkertijd is er op het gebied van data-analyse steeds meer mogelijk. Er zijn meer tools beschikbaar om verschillende soorten data te verwerken en analyseren en ook kunnen verschillende soorten data steeds makkelijk met elkaar worden gecombineerd of vergeleken. Concreet kan het gebruik van deze data bijdragen aan o.a. het verbeteren van de dienstverlening van de toegang, het analyseren van zorgpaden of het ondersteunen van contractmanagement. Zonde dus om deze schat aan informatie niet te benutten.

Bij datagedreven werken staat data centraal bij het nemen van beslissingen en het sturen van acties. Beschikbare gegevens en informatie worden systematisch verzameld, geanalyseerd en geïnterpreteerd om inzicht te krijgen in processen, prestaties en resultaten. In een datagedreven organisatie streeft met ernaar dat iedereen binnen de organisatie beslissingen neemt op basis van cijfers in plaats van op basis van wensen, ervaring of onderbuikgevoelens. Kortgezegd wordt besluitvorming en sturing dus gebaseerd op feitelijkheden.

Waarom datagedreven werken?

Door datagedreven te werken worden beslissingen adequater, vollediger en meer doelgericht genomen. Beslissingen kunnen beter worden onderbouwd, doordat deze op inzichten verkregen uit data zijn gebaseerd. Dit zorgt tevens voor meer transparantie in de besluitvorming. Naast een positief effect op de besluitvorming draagt datagedreven werken ook bij aan het verlagen van kosten. Aan de hand van data-analyse worden problemen en risico’s beter en eerder gesignaleerd en kan er sneller worden gereageerd. Dit zorgt voor meer efficiënte en effectieve dienstverlening tegen lagere kosten.

Wat is ervoor nodig om datagedreven te werken?

Om echt succesvol datagedreven te kunnen werken is het belangrijk dat de gehele organisatie hierin meegaat. Het is essentieel dat iedereen op basis van feiten beslissingen neemt en snapt hoe en waarom de besluiten genomen worden. Hierbij is van belang dat er binnen alle lagen van de organisatie een duidelijke visie op datagedreven werken is. De stap naar datagedreven is niet in één dag gezet en vraagt om tijd, geduld en begeleiding. Dit maakt de ontwikkeling naar datagedreven werken voor veel organisaties een uitgebreide en soms lastige opgave.

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Over de auteurs

  • Janneke van Esch

    Janneke van Esch is data-analist en adviseur bij TransitiePartners. Als data-analist met een achtergrond als gedragswetenschapper probeert zij een brug te slaan tussen de kwalitatieve inhoud en (de mogelijkheden van) kwantitatieve data in het Sociaal Domein. Door goed door te vragen en kritisch te kijken naar de wensen van de opdrachtgevers en de mogelijkheden van data weet ik op een passende wijze aan te sluiten bij datgene wat écht nodig is om tot verbetering te komen.

Gerelateerd nieuws

AIVD waarschuwt voor geavanceerde cyberaanvallen via 'zwakke' plekken

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt in zijn jaarverslag over 2024 voor een toename van geavanceerde cyberdreigingen tegen Nederland. Zowel statelijke actoren als criminele netwerken vormen een groeiend risico voor de nationale veiligheid, economie en democratie.

Gezonde voedselomgeving vereist nieuwe Voedselwet

Het weren van nieuwe aanbieders van hoofdzakelijk ongezond voedsel op basis van gezondheidsargumenten blijkt niet mogelijk. Een nieuwe, brede Voedselwet is nodig om de voedselomgeving in de toekomst op juridisch houdbare en effectieve(re) wijze te reguleren.

Beddentekort in de gehandicaptenzorg legt gebreken in de wet bloot

Wat als iemand suïcidaal is, dringend zorg nodig heeft, maar nergens in de gehandicaptenzorg terecht kan omdat er simpelweg geen plek is? Is tijdelijke opvang in een psychiatrische kliniek dan toegestaan? De Hoge Raad oordeelde van niet. André den Exter, universitair hoofddocent Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, betoogt in een opiniebijdrage in het Nederlands Dagblad dat de wetgever snel in actie moet komen.

Zes strategieën moeten helpen beter om te gaan met acute schaarste

De verwachte groeiende frequentie en intensiteit van klimaatincidenten, en steeds reëlere scenario’s van militaire dreiging, roepen zorgen op over schaarste in hulpverleningscapaciteit. Dit benadrukt de noodzaak om na te denken over het omgaan met schaarste in tijden van crisis. In een inventariserend onderzoek zijn zes strategieën uitgewerkt die crisisteams kunnen helpen beter om te gaan met situaties waarbij de hulpvraag het aanbod overstijgt.