Het aantal bouwvergunningen voor woningcorporaties neemt toe, in afwijking van de neergaande lijn van het totaal aantal bouwvergunningen. Bijna één van de 4 vergunningen (23%) is nu een huurwoning van een corporatie. Daarmee voorkomen woningcorporaties een verdere terugval van de woningbouw. Dat schrijft Johan Conijn, directeur woningcorporaties bij Finance Ideas.

Aantal bouwvergunningen daalt al 2 jaar

Het aantal bouwvergunningen daalt al 2 jaar. Cijfers van het CBS laten zien dat dit ook in het laatste kwartaal van vorig jaar nog het geval was. In totaal kwam vorig jaar uit op 55.246 vergunningen. Het is afwachten of we het dieptepunt hebben bereikt, schrijft Conijn. De vooruitzichten zijn niet goed gezien het renteniveau. Ook de nieuwe Omgevingswet is een onzekere factor.

Wel meer bouwvergunningen corporaties

Het aantal bouwvergunningen voor woningcorporaties is een uitzondering op de neergaande lijn. Die laten sinds begin vorig jaar juist een positieve trend zien. Ze namen ook in het vierde kwartaal nog toe. Dat kan mede het gevolg zijn van de bouw van flexwoningen, het CBS maakt echter geen onderscheid, aldus Johan Conijn.

Aandeel huurwoningen stijgt

Omdat het totaal aantal bouwvergunningen daalt terwijl de vergunningen voor corporaties juist toenemen, wordt het aandeel huurwoningen van corporaties groter. Dat aandeel steeg naar 23,2%. Bijna één van de 4 vergunningen is dus voor een corporatiewoning. Begin 2018 was dat aandeel nog slechts 7,5%. Het is nu dus 3 keer zo hoog.

Komende jaren minder nieuwbouw

De oplevering van een woning is meestal zo’n 2 jaar na het verlenen van de bouwvergunning. We mogen dus verwachten dat de nieuwbouw de komende jaren verder daalt. Conijn voorziet een mogelijk dieptepunt van 50 tot 60.000 woningen in 2025.

De toegenomen vergunningen voor corporaties zijn ook nog geen garantie dat het aantal nieuwe corporatiewoningen (voldoende) toeneemt. Een deel van de bouwvergunningen voor corporatiewoningen wordt door ontwikkelaars of bouwers aangevraagd en die zitten niet in deze toename van vergunningen. Dat aantal moet ook op peil blijven om in totaal tot meer nieuwe corporatiewoningen te komen. Maar, stelt Johan Conijn: ‘Hoe dan ook vormt de stijging van de bouwvergunningen voor woningcorporaties een welkom lichtpuntje op de sombere woningbouwmarkt.’

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Groen licht voor project ViA15

Het tracébesluit ‘A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’ is definitief. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed. Met deze einduitspraak komt een einde aan een lange juridische procedure. In maart 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak al dat het tracébesluit bijna in orde was, maar dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat nog wel een nadere onderbouwing moest geven voor de inzet van het zogenoemde extern salderen. Die nadere motivering kwam in juli 2024. In de einduitspraak van vandaag (2 oktober 2024) komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot de conclusie dat deze nadere onderbouwing toereikend is. Daarmee is het tracébesluit na zeven jaar definitief.

Klimaat

Europese Commissie tikt Nederland op de vingers wegens vertraagde implementatie van CSRD

De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure gestart tegen Nederland vanwege het niet tijdig implementeren van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in nationale wetgeving. Deze richtlijn, die nieuwe regels introduceert voor duurzaamheidsrapportage door bedrijven, had uiterlijk op 6 juli 2024 geïmplementeerd moeten zijn. Uit de verklaring van de Commissie blijkt dat vrijwel alle lidstaten steken hebben laten vallen.

Nederlandse isolatiemarkt zoekt creatieve oplossingen voor vleermuisbescherming

De Rijksoverheid streeft naar het isoleren van 2,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen en gebouwen voor 2030. Het doel: minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening. Dit wordt echter bemoeilijkt door de bescherming van vleermuizen onder de Habitatrichtlijn. De richtlijn stelt dat ecologisch onderzoek voorafgaand aan isolatie verplicht is. In 2023 oordeelde de Raad van State dat een isolatiebedrijf deze zorgplicht niet nakwam waardoor, nu een jaar later, de isolatieopgave spaak loopt.

Klimaat

Surveillancewet stuit op massale kritiek: Experts, bedrijven en oppositie roepen kabinet op tot verzet

Verschillende experts, bedrijven en politieke partijen, waaronder GroenLinks-PvdA, D66, en SP hebben felle kritiek geuit op de voorgestelde Europese CSAM-verordening, ook wel bekend als de surveillancewet. De wet, een initiatief van de Hongaarse regering, is bedoeld om online kindermisbruik te bestrijden, maar volgens de critici schiet de verordening op alle fronten tekort en brengt het de privacy en veiligheid van alle Europeanen in gevaar.

Governanceweb