Op 18 maart debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris van Huffelen over digitalisering. Diverse onderzoeken laten zien dat de online dienstverlening van de zorg én de overheid niet of onvoldoende toegankelijk is. Zo laat onderzoek van Cardan Technobility zien dat geen enkele van de 80 ziekenhuiswebsites volledig voldoet aan de toegankelijkheidseisen en maar 47 gedeeltelijk. Cijfers van DigiMonitor van september 2023 tonen aan dat slechts 3 procent van de overheidswebsites volledig toegankelijk is.

Daarom roept het GebruikersNetwerk de staatssecretaris via de Tweede Kamer op om het volgende in 2024 te regelen:

Neem digitale toegankelijkheid van de zorg op in de wet

Regel het toezicht op digitale toegankelijkheid (Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid)

Regel het toezicht op het (voor de overheid verplicht) aanbieden van niet-digitale alternatieven

Regel de monitoring van de toegankelijkheid van intra- en extranetten (zodat mensen met een beperking kunnen werken bij de overheid)

Regel de beheerfunctie voor DigiD voor wettelijk vertegenwoordigers

Het GebruikersNetwerk Digitale Inclusie behartigt de belangen van meer dan 4,5 miljoen mensen met een (verstandelijke) beperking, psychische kwetsbaarheid, laaggeletterden en senioren. Aangesloten zijn ANBO-PCOB, Dwarslaesie Organisatie Nederland, Dovenschap, EMB-Nederland, Hoormij.NVVS, KansPlus, Dit Koningskind, LFB, MIND, Ieder(in), Oogvereniging, Sien, Spierziekten Nederland, Stichting ABC.

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Financiële stabiliteit in balans, risico's blijven

De financiële stabiliteit in Nederland is de afgelopen maanden gesteund door een aantrekkende economie en optimisme op financiële markten, na een korte periode van onrust in de zomer. Daarbij dragen de gestaag dalende inflatie in de eurozone en de ‘zachte landing’ van de economie bij aan de stabiliteit. Wel neemt de geopolitieke onzekerheid toe, net als het risico van cyberaanvallen. Beide ontwikkelingen vormen een risico voor de financiële stabiliteit. Dat blijkt uit het vandaag verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank.

NIS2, wat moet ik ermee?

De Europese richtlijn NIS2, die in oktober in werking treedt, stelt ook eisen aan bestuurders, ziet Yuri Bobbert. Hij legt uit wat belangrijke consequenties van deze Wet beveiliging netwerk- en Informatiesystemen voor hen zijn. Maak je borst maar nat voor een hele rij plichten. Die kunnen vervolgens wél veel opleveren.

STOER, het nieuwe Eenvoudig Beter

Het ruimtelijk domein is weer een nieuwe afkorting rijker. De beleidsambtenaren van het ministerie zijn erin geslaagd om een pakkende en aansprekende afkorting te bedenken die de ambitie en kernpunten duidelijk maakt. Het nieuwe beleidsprogramma STOER staat voor 'Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving', met als doel het sneller realiseren van woningen en het verlagen van de kosten.

Omgeving

Gelijke carrières: meer dan alleen loon

Bij een van mijn vorige werkgevers was het expliciet verboden om je collega’s te vertellen hoe veel je verdient. Ergens vond ik dat wel prettig, want stel je voor dat je erachter komt je de slechtst betaalde medewerker bent. Dat zal toch niet bijdragen aan je werkplezier. Als alle salarissen geheim zijn, kan iedereen de illusie koesteren dat ze minstens net zo veel verdienen als collega’s met dezelfde functie en ervaring. Iedereen tevreden.

Zorg & Sociaal