“Dit is heel goed nieuws voor al die mensen die op zoek zijn naar een thuis. We moeten echt blijven bouwen, voor al onze inwoners. Daarom is het mooi te zien dat voor iedere prijsklasse nieuwe woningen op de planning staan, ook veel betaalbare woningen”, aldus gedeputeerde wonen en ruimtelijke ordening Anne Koning van PvdA.

In totaal gaat het om bijna 3.000 goedgekeurd plannen van de Zuid-Hollandse gemeenten. Slechts 2 procent van de gemeenteplannen werd door de provincie afgekeurd. Meer dan honderd van de goedgekeurde plannen zijn grotere bouwlocaties buiten de bebouwde kom, meldt de provincie. De nu goedgekeurde woningen moeten er uiterlijk 2032 staan.

Met de nieuwe vastgestelde plannen groeit de plancapaciteit van Zuid-Holland. De provincie was eerder juist een zorgenkind en haalde het Rijksdoel van 130 procent plancapaciteit bij lange na niet. Ook met de nieuwe plannen wordt dat percentage nog niet gehaald, maar een woordvoerder van de gedeputeerde benadrukt dat het aantal plannen de komende jaren zal blijven toenemen.

Minister maakt zich zorgen

Het nieuws volgt nadat woonminister Hugo de Jonge kritiek uitte op het Zuid-Hollandse woonbeleid. Hij vreest terugvallende nieuwbouwcijfers, door strengere eisen die de provincie wil stellen voor betaalbare woningbouw, en in de toekomst een rem op nieuwe grote woningbouwlocaties.

De bemoeienis van de minister viel niet bij iedereen goed. “Dat minister De Jonge een provincie terugfluit die werk maakt van de bouw van betaalbare woningen, is onbegrijpelijk”, reageerde statenlid Marleen Maat van GroenLinks-PvdA. De partijen vinden wat De Jonge doet “volstrekt onacceptabel en ondemocratisch”.

Dat het aantal woningbouwplannen groeit, is voor de provincie een mogelijk verweer tegen de ministeriële inmenging. Zuid-Holland benadrukt ook dat er het afgelopen jaar meer woningen werden gebouwd dan in andere provincies. Al is het nieuwsbericht over de nieuwe goedgekeurde plannen geen directe reactie op de kritiek van de minister, zegt de woordvoerder van gedeputeerde Koning desgevraagd: “We waren hier al mee bezig.”

Het geschil is nog niet geslecht, meldde De Jonge vorige week in een update aan de Tweede Kamer. Een eerste gesprek met het college van gedeputeerde staten was constructief, aldus de minister, “maar we zijn er nog niet”. Een tweede gesprek moet zorgen “dat belemmeringen worden weggenomen om de woningbouw te realiseren”.

Over de auteurs

  • Kasper Baggerman

    Kasper Baggerman is Nieuwsredacteur Omgeving bij PONT | Omgeving. Hij is gespecialiseerd in de woningmarkt en leefbaarheid.

Gerelateerd nieuws

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Inpassing van de BOPA zonder risico?

Om een activiteit die in strijd is met de (beoordelings-)regels uit het omgevingsplan toch mogelijk te maken, kan onder de Omgevingswet gekozen worden voor een wijziging van het omgevingsplan of het verlenen van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (hierna: BOPA). In de praktijk wordt momenteel veelvuldig gekozen voor het verlenen van een BOPA in plaats van het wijzigen van het omgevingsplan. Dat komt omdat bij strijd met het omgevingsplan (veelal betreft het hier een strijdigheid met de oude bestemmingsplannen) de regels uit het tijdelijk deel niet kunnen worden gewijzigd; als een wijziging van de regels uit het tijdelijke deel nodig is, moeten alle regels voor de betrokken locatie opnieuw worden vastgesteld in het nieuwe deel van het omgevingsplan. Dat is niet altijd wenselijk. Gemeenten en initiatiefnemers moeten zich er echter van bewust zijn dat er ook een keerzijde is aan het werken met BOPA’s. De BOPA’s moeten namelijk (op den duur) worden ingepast in het omgevingsplan. Dat kan voor het bevoegd gezag niet alleen een behoorlijke exercitie zijn, maar ook betekenen dat de BOPA opnieuw tegen het licht wordt gehouden en tegen de inpassing van de BOPA in rechte door derden (weer) wordt opgekomen. Wanneer en hoe verleende BOPA’s moeten worden ingepast en wat de gevolgen van de inpassing kunnen zijn, lees je in dit blog.

Omgeving

Hoe maken we steden leefbaar in tijden van groei en ongelijkheid?

In de 21e eeuw zal twee derde van de wereldbevolking in steden leven. Globalisering, nieuwe technologieën, massamigratie en toenemende ongelijkheid – de stad van de toekomst is geen vanzelfsprekend succes. Hoe betrekken we kwetsbare groepen? Welke rol speelt slimme technologie in het besturen van een stad? En wat is er nodig wil een stad in de toekomst duurzaam en rechtvaardig kunnen zijn?

Visitaties maken duidelijk: aandacht voor leefbaarheid wijken blijft hard nodig

De eerste uitgave van het Trendbeeld van de Stichting Visitaties Woningcorporaties Nederland (SVWN) legt de vinger op de zere plek: in sommige sociale huurwijken komt de leefbaarheid in het gedrang. Dit blijkt uit de ruim 50 visitaties die in 2024 bij corporaties zijn gehouden. Duidelijk is dat versnelling van nieuwbouw, woningverbetering en verduurzaming voorop staan. Logisch, gelet op de grote woningnood, maar de lokale betrokkenen die voor visitaties werden geïnterviewd geven ook een duidelijke boodschap af: vergeet de leefbaarheid van wijken niet. Wouter Beekers van de SVWN adviseert: ‘Bekommer je om de wijken en hun bewoners. En werk beter samen op het gebied van wonen en welzijn.’

Omgeving