“Dit is heel goed nieuws voor al die mensen die op zoek zijn naar een thuis. We moeten echt blijven bouwen, voor al onze inwoners. Daarom is het mooi te zien dat voor iedere prijsklasse nieuwe woningen op de planning staan, ook veel betaalbare woningen”, aldus gedeputeerde wonen en ruimtelijke ordening Anne Koning van PvdA.

In totaal gaat het om bijna 3.000 goedgekeurd plannen van de Zuid-Hollandse gemeenten. Slechts 2 procent van de gemeenteplannen werd door de provincie afgekeurd. Meer dan honderd van de goedgekeurde plannen zijn grotere bouwlocaties buiten de bebouwde kom, meldt de provincie. De nu goedgekeurde woningen moeten er uiterlijk 2032 staan.

Met de nieuwe vastgestelde plannen groeit de plancapaciteit van Zuid-Holland. De provincie was eerder juist een zorgenkind en haalde het Rijksdoel van 130 procent plancapaciteit bij lange na niet. Ook met de nieuwe plannen wordt dat percentage nog niet gehaald, maar een woordvoerder van de gedeputeerde benadrukt dat het aantal plannen de komende jaren zal blijven toenemen.

Minister maakt zich zorgen

Het nieuws volgt nadat woonminister Hugo de Jonge kritiek uitte op het Zuid-Hollandse woonbeleid. Hij vreest terugvallende nieuwbouwcijfers, door strengere eisen die de provincie wil stellen voor betaalbare woningbouw, en in de toekomst een rem op nieuwe grote woningbouwlocaties.

De bemoeienis van de minister viel niet bij iedereen goed. “Dat minister De Jonge een provincie terugfluit die werk maakt van de bouw van betaalbare woningen, is onbegrijpelijk”, reageerde statenlid Marleen Maat van GroenLinks-PvdA. De partijen vinden wat De Jonge doet “volstrekt onacceptabel en ondemocratisch”.

Dat het aantal woningbouwplannen groeit, is voor de provincie een mogelijk verweer tegen de ministeriële inmenging. Zuid-Holland benadrukt ook dat er het afgelopen jaar meer woningen werden gebouwd dan in andere provincies. Al is het nieuwsbericht over de nieuwe goedgekeurde plannen geen directe reactie op de kritiek van de minister, zegt de woordvoerder van gedeputeerde Koning desgevraagd: “We waren hier al mee bezig.”

Het geschil is nog niet geslecht, meldde De Jonge vorige week in een update aan de Tweede Kamer. Een eerste gesprek met het college van gedeputeerde staten was constructief, aldus de minister, “maar we zijn er nog niet”. Een tweede gesprek moet zorgen “dat belemmeringen worden weggenomen om de woningbouw te realiseren”.

Over de auteurs

  • Kasper Baggerman

    Kasper Baggerman is Nieuwsredacteur Omgeving bij PONT | Omgeving. Hij is gespecialiseerd in de woningmarkt en leefbaarheid.

Gerelateerd nieuws

Weifelkonten in plaats van fundamentele keuzes voor schaarse ruimte in plan coalitie

Experts ruimtelijke ordening hekelen het gebrek aan keuzes van PVV, VVD, NSC en BBB voor de verdeling van de schaarse ruimte. De ruimtelijke plannen van de partijen zitten bovendien vol tegenstrijdigheden. Meer conflicten moeten met minder ambtenaren worden opgelost, is de vrees.

Omgeving

Nieuwe coalitie neemt het niet zo nauw met recht op wonen en bouw sociale huur

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren een reeks plannen om de wooncrisis het hoofd te bieden. Het recht op wonen wordt daarbij niet altijd serieus genomen en de bouw van sociale huurwoningen staat minder stevig verankerd dan in plannen van huidig minister Hugo de Jonge.

Omgeving

Eerste Kamer doet rustig aan met regulering middenhuren

De Eerste Kamer neemt de tijd bij het beoordelen van de Wet betaalbare huur. Hugo de Jonge wil dat die graag op 1 juli ingaat, maar het is onwaarschijnlijk dat dit lukt.

Omgeving

Bijdrage aan brede welvaart door Regio Deals onduidelijk

Het kabinet Rutte IV heeft in het coalitieakkoord 900 miljoen euro extra geld gereserveerd voor Regio Deals. Vorig jaar zijn 14 Regio Deals gesloten voor in totaal€284,2 miljoen euro. De rest van het geld is bestemd voor toekomstige Regio Deals. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat niet duidelijk is of de Regio Deals daadwerkelijk concrete resultaten opleveren. De minister kan hierdoor de Tweede Kamer niet goed informeren of het extra geld de brede welvaart in de regio bevordert.

Zorg & Sociaal