“Dit is heel goed nieuws voor al die mensen die op zoek zijn naar een thuis. We moeten echt blijven bouwen, voor al onze inwoners. Daarom is het mooi te zien dat voor iedere prijsklasse nieuwe woningen op de planning staan, ook veel betaalbare woningen”, aldus gedeputeerde wonen en ruimtelijke ordening Anne Koning van PvdA.

In totaal gaat het om bijna 3.000 goedgekeurd plannen van de Zuid-Hollandse gemeenten. Slechts 2 procent van de gemeenteplannen werd door de provincie afgekeurd. Meer dan honderd van de goedgekeurde plannen zijn grotere bouwlocaties buiten de bebouwde kom, meldt de provincie. De nu goedgekeurde woningen moeten er uiterlijk 2032 staan.

Met de nieuwe vastgestelde plannen groeit de plancapaciteit van Zuid-Holland. De provincie was eerder juist een zorgenkind en haalde het Rijksdoel van 130 procent plancapaciteit bij lange na niet. Ook met de nieuwe plannen wordt dat percentage nog niet gehaald, maar een woordvoerder van de gedeputeerde benadrukt dat het aantal plannen de komende jaren zal blijven toenemen.

Minister maakt zich zorgen

Het nieuws volgt nadat woonminister Hugo de Jonge kritiek uitte op het Zuid-Hollandse woonbeleid. Hij vreest terugvallende nieuwbouwcijfers, door strengere eisen die de provincie wil stellen voor betaalbare woningbouw, en in de toekomst een rem op nieuwe grote woningbouwlocaties.

De bemoeienis van de minister viel niet bij iedereen goed. “Dat minister De Jonge een provincie terugfluit die werk maakt van de bouw van betaalbare woningen, is onbegrijpelijk”, reageerde statenlid Marleen Maat van GroenLinks-PvdA. De partijen vinden wat De Jonge doet “volstrekt onacceptabel en ondemocratisch”.

Dat het aantal woningbouwplannen groeit, is voor de provincie een mogelijk verweer tegen de ministeriële inmenging. Zuid-Holland benadrukt ook dat er het afgelopen jaar meer woningen werden gebouwd dan in andere provincies. Al is het nieuwsbericht over de nieuwe goedgekeurde plannen geen directe reactie op de kritiek van de minister, zegt de woordvoerder van gedeputeerde Koning desgevraagd: “We waren hier al mee bezig.”

Het geschil is nog niet geslecht, meldde De Jonge vorige week in een update aan de Tweede Kamer. Een eerste gesprek met het college van gedeputeerde staten was constructief, aldus de minister, “maar we zijn er nog niet”. Een tweede gesprek moet zorgen “dat belemmeringen worden weggenomen om de woningbouw te realiseren”.

Over de auteurs

  • Kasper Baggerman

    Kasper Baggerman is Nieuwsredacteur Omgeving bij PONT | Omgeving. Hij is gespecialiseerd in de woningmarkt en leefbaarheid.

Gerelateerd nieuws

Regeringscommissaris bewaakt ontwikkeling Omgevingswet

Kars de Graaf is hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en daarnaast regeringscommissaris voor de Omgevingswet. Op 28 november is hij een van de sprekers tijdens de Schakel Special in Heerenveen.

Omgeving

Nul-emissiezone bedrijfs- en vrachtauto´s Amsterdam 2025

Het instellen van de nul-emissiezone is onderdeel van het Actieplan Schone Lucht Amsterdam. Hierin zijn meerdere verschillende maatregelen opgenomen met als doel een uitstootvrij Amsterdam in 2030. Zo gelden er ook regels voor pleziervaart, motor- en bromfietsen en tourbussen vanaf 2025. Op 1 januari 2025 treedt het Definitieve verkeersbesluit nul-emissiezone bedrijfs- en vrachtauto’s Amsterdam 2025 (hierna: “Definitieve verkeersbesluit”) in werking. Dit betekent dat geen vervuilende bestelbussen en vrachtauto’s de binnenstad meer mogen inrijden. In dit artikel lees je wat dit betekent voor ondernemers, of zij een ontheffing kunnen verkrijgen en hoe wordt gehandhaafd. Het Definitieve Verkeersbesluit draagt niet alleen bij aan de algehele gezondheid van Amsterdam, maar het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam (hierna: “College”) verwacht dat ook de verkeersdrukte zal afnemen.

Omgeving

Brief aan minister van VRO over opname van nestgelegenheden in BBL

Namens de drie brancheverenigingen Koninklijke Bouwend Nederland, WoningBouwersNL en NEPROM is onderstaande brief verstuurd aan minister Mona Keijzer van VRO.

Omgeving

Het landelijk gebied omvat veel meer dan landbouw

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw waarschuwden Wiersma in juli al voor de grote consequenties van het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) (NRC, 16 oktober 2024). De aandacht van minister Wiersma voor de landbouw is terecht, maar er speelt veel meer in het landelijk gebied. Natuur, landschap, water, bodem en leefbaarheid staan onder druk. Daarbij komt de vraag om extra ruimte voor militaire oefenterreinen, wonen, opwek van duurzame energie, bos, infrastructuur, drinkwater etc. Alle opgaven komen uiteindelijk samen in een gebied en liggen daarmee op het bordje van de plattelandsgemeenten. Nu minister Wiersma het NPLG en het transitiefonds heeft geschrapt, staan die voor een onmogelijke opgave.

Omgeving