In juli 2022 heeft Fossielvrij een dagvaarding ingediend bij de rechtbank Amsterdam. De stichting droeg negentien reclame-uitingen voor die aan greenwashing zouden doen. Volgens de rechter voldoen vijftien hiervan aan misleiding over duurzaamheid.

KLM handelde in strijd met de Wet oneerlijke handelspraktijken en doet dus aan greenwashing, oordeelt de rechter. Reclames gingen bijvoorbeeld over duurzame brandstoffen en herbebossing, terwijl deze de negatieve milieuaspecten van vliegen marginaal verminderen. De reclames wekten ten onrechte de indruk dat vliegen met KLM duurzaam is, oordeelde de rechter.

De uitspraak verandert echter weinig aan wat KLM en andere luchtvaartmaatschappijen aan reclames mogen voeren. Er komt geen bevel tot verwijdering van de uitingen, omdat deze reclames niet meer gevoerd worden. Daarnaast hoeft er van de rechtbank geen rectificatie te komen. Ook komt er geen toekomstig verbod op vergelijkbare uitingen, omdat van te voren moeilijk is vast te stellen waar de grens voor misleidende duurzaamheidsclaims ligt. Wel moet KLM de proceskosten van Fossielvrij betalen.

1 https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBAMS:2024:1512&pk=

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Klimaat

Gerelateerd nieuws

'Voor een eerlijke klimaattransitie is het recht cruciaal'

De accentverschuiving van klimaatmitigatie naar -adaptatie, het vooruitschuiven van klimaatmaatregelen, en het rechtssysteem zien als een vervelend obstakel. Het zijn ingrediënten van het nieuwe regeerprogramma waarover Margaretha Wewerinke-Singh zich zorgen maakt. Tijdens Springtij ging de universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA met PONT in gesprek over de rol van het recht in klimaatverandering, en over de verantwoordelijkheid van landen als Nederland in het aanjagen van eerlijke transities. “Op feiten gebaseerde rechtspraak werkt uiteindelijk verschonend voor het politieke proces.”

Klimaat

CO2-uitstoot van huishoudens zwaarder belast dan die van bedrijven

In 2023 bedraagt de gemiddelde belasting op CO2-uitstoot in Nederland 88 euro per uitgestoten ton CO2. Er zijn grote verschillen in CO2-belasting tussen gebruikers van fossiele brandstoffen. In 2023 betalen huishoudens een 2,5 keer hogere belasting per uitgestoten ton CO2 dan bedrijven. Een aantal energie-intensieve bedrijven wordt nauwelijks belast voor hun CO2-uitstoot. Dit meldt het CBS in het onderzoek ‘Effective Carbon Rates by Manufacturing Industries and Household Consumers in the Netherlands’.

Klimaat

Vóór 1 januari 2025 moet minister beslissen over gaswinning in het Waddengebied

De minister van Klimaat en Groene Groei moet vóór 1 januari 2025 beslissen op de aanvragen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om gas te mogen winnen uit het gasveld bij het dorp Ternaard in het noorden van Friesland. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een uitspraak van vandaag (10 oktober 2024). De NAM heeft in 2019 en 2020 in totaal tien aanvragen gedaan om dit project uit te voeren, maar tot nu toe is nog geen beslissing genomen op deze aanvragen.

Klimaat

Kabinet zet belangrijke stappen in verduurzaming industrie

Om de economie toekomstbestendig te maken en klimaatverandering tegen te gaan, wil dit kabinet nieuwe en groene bedrijven opbouwen en bestaande bedrijven vergroenen. Daarom tekenen minister Hermans en staatssecretaris Jansen vandaag samen met provincies en twee bedrijven intentieverklaringen om sneller de uitstoot van CO2 te verminderen. Ook kondigt minister Hermans een nieuwe regeling aan om de uitstoot van stikstof door piekbelasters in de industrie aan te pakken en werkt zij parallel aan een aanpak voor nieuwe bedrijven met groene toepassingen, technologieën en producten. Dit zijn belangrijke stappen naar een schonere toekomst voor de Nederlandse industrie.

Klimaat