In juli 2022 heeft Fossielvrij een dagvaarding ingediend bij de rechtbank Amsterdam. De stichting droeg negentien reclame-uitingen voor die aan greenwashing zouden doen. Volgens de rechter voldoen vijftien hiervan aan misleiding over duurzaamheid.

KLM handelde in strijd met de Wet oneerlijke handelspraktijken en doet dus aan greenwashing, oordeelt de rechter. Reclames gingen bijvoorbeeld over duurzame brandstoffen en herbebossing, terwijl deze de negatieve milieuaspecten van vliegen marginaal verminderen. De reclames wekten ten onrechte de indruk dat vliegen met KLM duurzaam is, oordeelde de rechter.

De uitspraak verandert echter weinig aan wat KLM en andere luchtvaartmaatschappijen aan reclames mogen voeren. Er komt geen bevel tot verwijdering van de uitingen, omdat deze reclames niet meer gevoerd worden. Daarnaast hoeft er van de rechtbank geen rectificatie te komen. Ook komt er geen toekomstig verbod op vergelijkbare uitingen, omdat van te voren moeilijk is vast te stellen waar de grens voor misleidende duurzaamheidsclaims ligt. Wel moet KLM de proceskosten van Fossielvrij betalen.

1 https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBAMS:2024:1512&pk=

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

'Een beetje netcongestie is gezond.'

Ben Voorhorst besteedde bij Tennet een heel werkzaam bestaan aan het Nederlandse stroomnet. Toch heeft de kersverse gepensioneerde (‘ik doe alleen nog klussen waarbij ik niet te veel moet’) een verrassend frisse en optimistische kijk op de ogenschijnlijk grootste plaag van de energietransitie: het op gezette tijden vollopen van het stroomnet (netcongestie). ‘Ik zeg niet dat er geen problemen zijn, maar lang niet altijd en overal. Bovendien zijn de meeste van de knelpunten echt oplosbaar.’

Klimaat

Een EU-breed kwaliteitskader voor CO2-compensatieclaims is nodig

Het uitgeven van koolstofcertificaten wordt momenteel niet wettelijk gereguleerd of gecontroleerd. Hierdoor bestaat het gevaar op misleidende CO2-compensatieclaims. De Europese Commissie wil met een kwaliteitskader komen, maar daarmee zijn de problemen rondom onterechte compensatieclaims niet meteen verholpen.

Klimaat

Funderingsproblematiek: juridisch een wereld te winnen

In februari 2024 heeft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (hierna: de Raad) het advies ‘Goed gefundeerd; Advies om te komen tot een nationale aanpak van funderingsproblematiek’ uitgebracht over de funderingsproblematiek en de grondverzakkingen die daardoor mogelijk volgen. Veel woningen in Nederland hebben schade aan de fundering en dit zullen er de aankomende jaren, door onder andere klimaatverandering, alleen maar meer worden. Voor degene die geïnteresseerd is in de bestuursrechtelijke aspecten van dit advies en enkele voorbeelden uit de jurisprudentie, is bij deze blog aan het goede adres!

Klimaat

Wet collectieve warmte naar parlement: dit springt in het oog

Op 18 juni 2024 is het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw) voor de parlementaire behandeling aan de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel regelt dat warmtebedrijven, zoals de stadsverwarming en grote warmtetransportnetten, voortaan in handen van gemeenten zijn. Het regelt ook de bescherming van de consumenten, de prijs van warmte voor de huishoudens en andere verbruikers en de verantwoordelijkheid voor de productie en levering van warmte en koude. Bovendien geeft het wetsvoorstel regels voor zowel grote als kleine collectieve warmtesystemen. Wij behandelen enkele in het oog springende onderwerpen.

Klimaat