Ontbinding van de overeenkomst

Door de uitkomst van het onderzoek van de inspectie worden er geen nieuwe kinderen meer geplaatst op beide Zikos-afdelingen. De VNG, iHUB en Pactum maken op korte termijn afspraken om de lopende overeenkomst met wederzijds goedvinden te ontbinden. Voor de komende periode blijft het ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) beschikbaar om kinderen, naastbetrokkenen en professionals te ondersteunen bij het organiseren van passend (alternatief) aanbod. Met deze inzet willen we ervoor zorgen dat de kinderen de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.

Gezamenlijk optrekken voor noodzakelijke verbeteringen

Kinderen die nu in de JeugdzorgPlus terecht komen moeten eerder worden herkend, beter worden begrepen en eerder en beter worden behandeld. Er is tijd, energie en denkkracht nodig om de hele keten te helpen ontwikkelen: van het versterken van vroegherkenning tot de ontwikkeling van passende jeugdhulp en goed onderwijs in een beschermende omgeving.

De oplossing zit daarmee in het echt luisteren naar kinderen, het bouwen aan een lerend netwerk en het beter ontsluiten, samenbrengen en benutten van de beschikbare expertise. Wij zien dat ook als een noodzakelijke, maar nog verder te ontwikkelen stap in het jeugdhulpdomein.

De stem van kinderen laten horen

De komende periode maakt de VNG bestuurlijke afspraken met aanbieders van gesloten jeugdhulp, het rijk en verwijzers over de verbeteringen van de hulp aan kinderen die nu nog in de JeugdzorgPlus terecht komen. Wij vinden het belangrijk dat de stem van kinderen en naastbetrokkenen wordt gehoord bij de totstandkoming van de afspraken en het realiseren van deze verbeteringen.

Meer informatie

Het onderzoek van de inspectie volgde op het onderzoek 'Eenzaam opgesloten' van Jason Bhugwandass, waarin getuigenissen van kinderen zijn opgenomen. Uit dit onderzoek bleek al dat de situatie op de ZIKOS-afdelingen (Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie) tekort schiet voor deze kwetsbare groep kinderen.

Gerelateerd nieuws

Knabbelen aan kinderrechten?

Dat de Asielnoodmaatregelenwet het bestaansrecht van sommige kinderen ontkent en hulp aan hen strafbaar stelt is zorgelijk . Gelukkig spreken veel burgers en beroepsgroepen zich hierover uit. Regelmatig is het echter minder evident wat ‘het goede’ is om te doen in het kader van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Daarover gaat deze blog.

Zorg & Sociaal

Wet DBA pusht goed werkgeverschap in de zorg

Er zijn verschillende prangende vraagstukken over de bedrijfsvoering van zorgorganisatie in de langdurige zorg waar niemand een pasklaar antwoord op heeft. Tegelijkertijd is er veel kennis te delen: waardevolle initiatieven, ervaringen, ideeën en visies die inspireren en richting kunnen geven. In een vierluik delen onderzoekers Dr. Martin Kartomo en Simon Heesbeen hun bevindingen uit gesprekken met dertien raden van bestuur en directeuren bedrijfsvoering. Elk vraagstuk is besproken aan de hand van een prikkelende stelling. In dit artikel staat centraal: “Met de juiste bedrijfsvoering is er voldoende ruimte voor de zzp’er.” Hoe gaan zorgorganisaties om met deze uitdaging?

Zorg & Sociaal

Brede welvaart in Nederland licht gestegen; regionale verschillen blijven aanzienlijk

De brede welvaart is in 2024 licht gegroeid. Deze toename is vooral te danken aan hogere reële inkomens, meer baanzekerheid en het verdere herstel van het subjectief welzijn – oftewel hoe gelukkig en tevreden mensen zijn. Tegelijkertijd blijft de woontevredenheid een punt van zorg: deze is na jaren van daling ook in 2024 verder afgenomen. Regio's als het Gooi en Vechtstreek, Leiden en Bollenstreek en de Achterhoek behoren tot de koplopers in brede welvaart.

Asielopvang: lessen in bestuurlijke moed en draagvlak in tijden van polarisatie

De Spreidingswet, aangenomen in 2023, beoogt een eerlijkere verdeling van asielopvang over gemeenten. Hoewel de wet zijn eerste vruchten afwerpt, blijft het een gevoelig en gepolariseerd dossier. Irene van Eldik (senior adviseur sociaal domein), Julia van Neerrijnen (junior adviseur sociaal domein) en Robert Wester (senior managing consultant Openbaar bestuur en Managing Director EU) geven tips over wat gemeenten kunnen leren van de recente praktijk en hoe te zorgen dat je polarisatie niet in de hand werkt.

Zorg & Sociaal