Ontbinding van de overeenkomst

Door de uitkomst van het onderzoek van de inspectie worden er geen nieuwe kinderen meer geplaatst op beide Zikos-afdelingen. De VNG, iHUB en Pactum maken op korte termijn afspraken om de lopende overeenkomst met wederzijds goedvinden te ontbinden. Voor de komende periode blijft het ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) beschikbaar om kinderen, naastbetrokkenen en professionals te ondersteunen bij het organiseren van passend (alternatief) aanbod. Met deze inzet willen we ervoor zorgen dat de kinderen de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.

Gezamenlijk optrekken voor noodzakelijke verbeteringen

Kinderen die nu in de JeugdzorgPlus terecht komen moeten eerder worden herkend, beter worden begrepen en eerder en beter worden behandeld. Er is tijd, energie en denkkracht nodig om de hele keten te helpen ontwikkelen: van het versterken van vroegherkenning tot de ontwikkeling van passende jeugdhulp en goed onderwijs in een beschermende omgeving.

De oplossing zit daarmee in het echt luisteren naar kinderen, het bouwen aan een lerend netwerk en het beter ontsluiten, samenbrengen en benutten van de beschikbare expertise. Wij zien dat ook als een noodzakelijke, maar nog verder te ontwikkelen stap in het jeugdhulpdomein.

De stem van kinderen laten horen

De komende periode maakt de VNG bestuurlijke afspraken met aanbieders van gesloten jeugdhulp, het rijk en verwijzers over de verbeteringen van de hulp aan kinderen die nu nog in de JeugdzorgPlus terecht komen. Wij vinden het belangrijk dat de stem van kinderen en naastbetrokkenen wordt gehoord bij de totstandkoming van de afspraken en het realiseren van deze verbeteringen.

Meer informatie

Het onderzoek van de inspectie volgde op het onderzoek 'Eenzaam opgesloten' van Jason Bhugwandass, waarin getuigenissen van kinderen zijn opgenomen. Uit dit onderzoek bleek al dat de situatie op de ZIKOS-afdelingen (Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie) tekort schiet voor deze kwetsbare groep kinderen.

Gerelateerd nieuws

Landelijke gezondheidsdoelen nodig om zorg toegankelijk en betaalbaar te houden

De kloof tussen de zorgvraag en het zorgaanbod wordt steeds groter. Door de zorg anders te organiseren wordt er al veel bereikt. Maar dit is niet genoeg. De zorgkloof verkleinen we alleen als de samenleving gezonder wordt. Met overkoepelende gezondheidsdoelen kunnen de overheid en de hele samenleving hier gericht aan werken. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) pleit om die reden in de Stand van de zorg 2024 voor het wettelijk vastleggen van niet-vrijblijvende gezondheidsdoelen.

Zorg & Sociaal

“Dit kan en moet minder” in jeugdzorg niet geloofwaardig

In het regeerprogramma van het kabinet Schoof staan een aantal behartigenswaardige zaken opgetekend over de jeugdzorg. Zo staat er dat nu één op de zeven jongeren een beroep op jeugdzorg doet, waar dit in 2000 nog één op de 27 was. Volgens hetzelfde programma “kan en moet dat minder, want dit is (ook financieel en qua arbeidsmarkt) niet houdbaar”. Om dit beroep te verminderen is het nodig dat er een wet over de inperking van de toegang tot de jeugdzorg in het Staatsblad komt. Het kabinet geeft aan dit te gaan opstellen. Maar hoe geloofwaardig is dit als het Rijk en de VNG dit al in 2021 hebben afgesproken? Het woord wetsvoorstel staat maar liefst 91 keer in het regeerprogramma. Opvallend is dat in tegenstelling tot de meeste wetsvoorstellen er voor deze geen tijdspad is opgenomen. Recent zien we de financiële tekorten in de jeugdzorg verder oplopen. Daarom moet er gekozen worden voor inperking én een inkomensafhankelijke ouderbijdrage.

Zorg & Sociaal

Contracteren integere zorgaanbieders: Begin bij het begin!

Publieke gelden bestemd voor de zorg, horen ook aan zorg te worden besteed. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Dat blijkt onder meer uit een interessant onderzoek door de Algemene Rekenkamer in 2022 naar de effectiviteit van zorgfraudebestrijding ‘Een zorgelijk gebrek aan daadkracht’. Ook verschijnen hierover regelmatig berichten in de media.

Zorg & Sociaal

Fondsen zijn een gelijkwaardig alternatief voor financiering kwaliteitsimpulsen

Gemeenten of zorgverzekeraars financieren de levering van zorg via diverse vergoedingen als zorgprestaties, indicaties of zorgzwaartepakketten. Naast het bekostigen van zorg financieren zij ook veel andere taken voor meer kwaliteit zoals de organisatie van aanspreekbare teams in de wijkverpleging, passende zorg binnen de medisch specialistische zorg of het opleiden van nieuwe zorgmedewerkers. Hiervoor maken deze financiers gebruik van verschillende financieringswijzen, zoals een opslag op het tarief, een reservering op het integrale tarief, een taakgerichte lumpsumfinanciering of transformatiegelden.

Zorg & Sociaal