Dat ziet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na landelijk onderzoek en in drie regio’s: Almelo/Twenterand, rond Heerlen en rond Emmen. Landelijk is 52 procent van de bevolking te zwaar en 18 procent rookt. In de drie regio’s liggen die percentages nog wat hoger.

Gezonder leven helpt

Zorgverleners willen hun patiënten en cliënten helpen gezonder te leven. Want dat helpt tegen bestaande of latere klachten en ziektes.

Zorgverleners kaarten dat aan in de spreekkamer, en hun patiënten en cliënten begrijpen en waarderen dat meestal ook. Wel is het gesprek daarover moeilijker met mensen met een lager inkomen, minder opleiding of minder eigen vaardigheden om gezonder te leven.

Zorgverleners hebben een beter overzicht nodig van het totale aanbod aan leefstijlbegeleiding in hun regio. Dan kunnen zij beter inspelen op de wensen en behoeften van hun patiënten en cliënten.

Verder kunnen de verschillende organisaties hun samenwerking nog versterken. Onder andere door beter informatie uit te wisselen en afspraken te maken over wie verantwoordelijk is voor de nazorg en bij een terugval.

Voor cliënten moeten er minder obstakels zijn als wachtlijsten, reisafstanden en kosten (eigen risico).

Van ziekte genezen naar gezondheid stimuleren

Om de zorg toegankelijk, goed en betaalbaar te houden is het ook nodig gezond leven te stimuleren. De punten die de inspectie noemt kunnen in de regioplannen van de zorg en andere organisaties komen. Dat biedt kansen om nog meer aandacht te besteden aan het stimuleren van een gezonde leefstijl, juist om klachten en ziekte te voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Brede welvaart in Nederland licht gestegen; regionale verschillen blijven aanzienlijk

De brede welvaart is in 2024 licht gegroeid. Deze toename is vooral te danken aan hogere reële inkomens, meer baanzekerheid en het verdere herstel van het subjectief welzijn – oftewel hoe gelukkig en tevreden mensen zijn. Tegelijkertijd blijft de woontevredenheid een punt van zorg: deze is na jaren van daling ook in 2024 verder afgenomen. Regio's als het Gooi en Vechtstreek, Leiden en Bollenstreek en de Achterhoek behoren tot de koplopers in brede welvaart.

Asielopvang: lessen in bestuurlijke moed en draagvlak in tijden van polarisatie

De Spreidingswet, aangenomen in 2023, beoogt een eerlijkere verdeling van asielopvang over gemeenten. Hoewel de wet zijn eerste vruchten afwerpt, blijft het een gevoelig en gepolariseerd dossier. Irene van Eldik (senior adviseur sociaal domein), Julia van Neerrijnen (junior adviseur sociaal domein) en Robert Wester (senior managing consultant Openbaar bestuur en Managing Director EU) geven tips over wat gemeenten kunnen leren van de recente praktijk en hoe te zorgen dat je polarisatie niet in de hand werkt.

Zorg & Sociaal

Van transitie naar koersvastheid: wat tien jaar decentralisatie ons leerde

Tien jaar na de decentralisaties in het sociaal domein blijkt één les boven alles uit te steken: gemeenten met een heldere, doorleefde visie staan sterker in uitvoering, samenwerking en financiële grip.

Zorg & Sociaal

Waar publieke ruimtes verdwijnen, slinkt kansengelijkheid

In een samenleving waarin kansengelijkheid steeds hoger op de agenda staat, is het opvallend hoe weinig aandacht er is voor de fysieke plekken die sociale mobiliteit bevorderen. Bibliotheken verdwijnen, jongerencentra sluiten en scholen fuseren, waardoor mensen steeds verder moeten reizen om gebruik te kunnen maken van essentiële voorzieningen.