De mobiele applicatiemarkt sinds haar inceptie gedomineerd door de App Store en Google Play en hun eigenaren Apple en Alphabet. Beide partijen zijn inmiddels wel aangemerkt als poortwachters onder de DMA, waardoor ze aan verstrekkende eisen moeten voldoen om eerlijke concurrentie te waarborgen. De Commissie onderzoekt nu of het huidig beleid van de techgiganten voldoet aan deze eisen (1).

De redactie van PONT | Data & Privacy ging in gesprek met Cyriel Ruers, advocaat bij Maverick Advocaten, om de juridische strekking van het onderzoek te duiden.

Wat is de aanleiding en juridische grondslag van het onderzoek?

“Op grond van de DMA (artikel 5, lid 4) moeten Apple en Alphabet app-ontwikkelaars kosteloos toestaan om aanbiedingen te doen aan eindgebruikers die via Google Play of App Store (of andere kanalen) zijn verworven, en om met die eindgebruikers overeenkomsten te sluiten, ongeacht of zij daarvoor gebruikmaken van deze app-stores. Tot op heden was dit niet of nauwelijks mogelijk, als gevolg van zogeheten anti-steering bepalingen in de voorwaarden van Google Play en App Store.

De gedachte hierachter is dat app-ontwikkelaars minder afhankelijk worden van deze platforms, doordat zij zelf kunnen kiezen hoe zij eindgebruikers met aanbiedingen benaderen. Een app-ontwikkelaar moet gebruikers bijvoorbeeld in zijn app kunnen verwijzen naar zijn eigen site om daar een abonnement voor een dienst af te sluiten. Bovendien mogen app-ontwikkelaars daar andere voorwaarden hanteren, zoals een lagere prijs vergeleken met de prijs die in de app wordt aangeboden.”

Zowel de Apple als Alphabet staan nu wel link-outs toe in apps. Dat zijn links in de desbetreffende app naar een externe website van de app-ontwikkelaar. De bedrijven rekenen echter nog wel fees over transacties die via link-outs tot stand komen: Apple Rekent 17 procent op alle transacties m.b.t. digitale content die via link-outs worden afgesloten. Bij abonnementen rekent Apple na het eerste jaar 10% . Alphabet vraagt lagere bedragen, maar rekent wel een extra fee voor onder andere beveiliging en updates, legt Ruers uit. De Commissie onderzoekt nu dus of deze voorwaarden verenigbaar zijn met artikel 5 lid 4 van de DMA.

Hoe zal het mogelijke verweer vanuit Apple en Alphabet luidden?

“Het onderzoek is nog in volle gang en de vraag is welke rechtvaardiging Apple en Alphabet zullen aanvoeren voor hun fees. Mogelijk zullen zij wijzen op overweging 40 van de DMA, die ruimte laat voor een acquisitievergoeding.

Dat wil zeggen dat Alphabet en Apple een fee mogen rekenen aan de app-ontwikkelaar voor het faciliteren van de initiële verwerving van de eindgebruiker door de app-ontwikkelaar. Zij zouden kunnen aanvoeren dat de fees die zij rekenen in feite een uitgesmeerde acquisitievergoeding zijn, maar de vraag is of dat niet bijt met het uitgangspunt dat app-ontwikkelaars gratis overeenkomsten moeten kunnen sluiten buiten de platforms om.”

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de Europese mobiele applicatiemarkt?

“De mogelijkheid om buiten de app-stores overeenkomsten te sluiten met eindgebruikers kan app-ontwikkelaars een groot financieel voordeel opleveren, doordat zij niet langer eenmalige of herhaaldelijk een hoge fee hoeven af te dragen bij in-app-aankopen. App-ontwikkelaars zouden zich dan ook duidelijk moeten uitspreken tegen het beleid van Apple en Alphabet. Dit kunnen zij doen bij de Europese Commissie, maar ook in Nederland bij de Autoriteit Consument en Markt, bijvoorbeeld via een branchevereniging.”

Lees verder over webshops en de DMA in dit blog (4).

(1) https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_1689

(2) https://developer.apple.com/support/dma-and-apps-in-the-eu/

(3) https://support.google.com/googleplay/android-developer/answer/14659200?hl=en

(4) https://www.maverick-law.com/nl/blogs/webshops-en-de-digital-markets-act-weet-welke-rechten-je-hebt.html

Over de auteurs

  • Christian Cordoba Lenis

    Christian Cordoba Lenis is nieuwsredacteur voor PONT | Data & Privacy. Christian is geïntrigeerd door het raakvlak tussen technologie en recht.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Weifelkonten in plaats van fundamentele keuzes voor schaarse ruimte in plan coalitie

Experts ruimtelijke ordening hekelen het gebrek aan keuzes van PVV, VVD, NSC en BBB voor de verdeling van de schaarse ruimte. De ruimtelijke plannen van de partijen zitten bovendien vol tegenstrijdigheden. Meer conflicten moeten met minder ambtenaren worden opgelost, is de vrees.

Omgeving

Nieuwe Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg maakt aanpak zorgfraude makkelijker

Binnenkort treedt wetgeving in werking die de gegevensuitwisseling in het kader van de zorgfraude mogelijk maakt; de ‘Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg’. Privacyjurist Corrie Ebbers analyseert en duidt de wet.

Data & Privacy

Wat wil coalitie nu echt met de zorg en het sociaal domein? Antwoord: geen idee

Bijna zes maanden hebben PVV, VVD, NSC en BBB erover gedaan om tot hun akkoord op hoofdlijnen te komen. Het is, gezien die lange looptijd, wonderlijk dat er geen samenhangende visie op bijvoorbeeld het terrein van zorg en het sociaal domein zichtbaar is, ziet Tom Reijner.

Zorg & Sociaal

1 op 3 mensen ontvangt stapelfacturen voor eigen bijdrage Wmo en Wlz

Ruim een miljoen Nederlanders betaalt elk jaar eigen bijdragen voor langdurige zorg. Bijna 1 op de 3 mensen die eigen bijdragen betalen, wordt geconfronteerd met stapelfacturen. Dat zijn facturen waarin eigen bijdragen voor meerdere maanden tegelijk in rekening wordt gebracht. Vaak gaat het hierbij om kwetsbare mensen zoals ouderen die permanente zorg nodig hebben, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Stapelfacturen kunnen leiden tot financiële onzekerheid en betalingsproblemen bij deze groep mensen, maar daar heeft de minister geen zicht op.

Zorg & Sociaal