Kantoren aan de stadsranden in de buurt van snelwegen staan steeds vaker leeg, omdat ze niet meer aansluiten bij de wensen van bedrijven en hun medewerkers, aldus Colliers. Dat biedt kansen voor woningbouw, des te meer omdat de infrastructurele ontsluiting van de kantoorlocaties langs de snelwegen al goed is.

Uit analyse van de vastgoedadviseur blijkt dat in ieder geval achttien kantorenlocaties in Nederland zich lenen voor omkatten naar een gemengde woonwerkwijk. Het gaat om ongeveer 3,8 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte, goed voor ruim 60.000 koop- en huurwoningen, “voor een mix van studenten, jonge gezinnen en senioren tot aan sociale woningen en onderdak voor statushouders”. Het aantal woningen kan verder oplopen als naast de transformatie ook wordt ingezet op nieuwbouw en verdichting.

“Woningbouw op deze plekken heeft het voordeel dat er al een groot deel van de infrastructuur en nutsvoorzieningen ligt. Daarnaast gaat het verbouwen van een al bestaande locatie sneller dan het aanwijzen en bouwen van nieuwe woonwijken in het groen en is het ook nog goedkoper,” zegt hoofd onderzoek bij Colliers Madeline Buijs.

Doorzetten, versnellen en opstarten

In tien van de onderzochte gebieden is de transformatie van de kantoren al in gang gezet, doordat provincies en gemeenten actief sturen op minder kantoren en meer wonen. Vier locaties moeten nog uit de startblokken, en bij vier kan de transformatieaanpak versneld worden. Dat kan bijvoorbeeld door het opschalen en aanjagen van al lopende kleine initiatieven.

Elf locaties bleken niet geschikt voor grootschalige transformatie. Dat komt onder meer door het belang van de aanwezige bedrijvigheid, of door geluidsoverlast door nabijgelegen vliegvelden.

De meeste potentie zit in Noord- en Zuid-Holland. Daar bieden kantorenlocaties ruimte aan potentieel in totaal 50.000 nieuwe woningen. Dit zijn ook de provincies met de grootste woningbouwopgaves. In Utrecht, ook een provincie met een grote woningbouwopgave, is de transformatiepotentie met 6.500 woningen beduidend kleiner. Colliers benadrukt wel dat dit alsnog 20 procent is van het huidig woningtekort. In Noord-Brabant werden geen geschikte locaties gevonden.

Transformeren weer aantrekkelijk

Nederland heeft al een rijke historie met het ombouwen van kantoren tot woningen. Verouderde en leegstaande kantoren werden na de kredietcrisis grote schaal getransformeerd. Dat laaghangende fruit raakte echter op en de kantorenleegstand liep terug, waarna het aantal woningen uit transformatie ook terugliep. Zo werden er in 2019 nog bijna 6.000 woningen toegevoegd uit kantoren, tegenover 4.000 in 2020 en 2021.

Door veranderende omstandigheden op de kanorenmarkt wordt transformatie nu echter weer aantrekkelijker. De gemiddelde huurprijs voor snelwegkantoren daalde tussen 2020 en begin 2024 van 154 naar 145 euro per vierkante meter per jaar, een min van 6 procent, becijfert Colliers. Bovendien stonden de locaties die Colliers onderzocht niet allemaal eerder op de transformatieradar, zegt Buijs desgevraagd. Door de woningcrisis wordt er woningen toevoegen nu aantrekkelijker.

“Dalende huurprijzen hebben als gevolg dat de waarde van het vastgoed afneemt. Transformatie naar wonen zorgt voor een mogelijk hogere waarde en is daarmee een aantrekkelijk alternatief. Zeker op lange termijn, want er blijft de komende periode een hoge vraag naar woningen”, staat in het rapport.

Over de auteurs

  • Redactie PONT | Omgeving

    De redactie van Pont | Omgeving voorziet in dagelijks nieuws over de fysieke leefomgeving, ruimtelijke ordening en het omgevingsrecht.

    PONT | Omgeving

Gerelateerd nieuws

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Inpassing van de BOPA zonder risico?

Om een activiteit die in strijd is met de (beoordelings-)regels uit het omgevingsplan toch mogelijk te maken, kan onder de Omgevingswet gekozen worden voor een wijziging van het omgevingsplan of het verlenen van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (hierna: BOPA). In de praktijk wordt momenteel veelvuldig gekozen voor het verlenen van een BOPA in plaats van het wijzigen van het omgevingsplan. Dat komt omdat bij strijd met het omgevingsplan (veelal betreft het hier een strijdigheid met de oude bestemmingsplannen) de regels uit het tijdelijk deel niet kunnen worden gewijzigd; als een wijziging van de regels uit het tijdelijke deel nodig is, moeten alle regels voor de betrokken locatie opnieuw worden vastgesteld in het nieuwe deel van het omgevingsplan. Dat is niet altijd wenselijk. Gemeenten en initiatiefnemers moeten zich er echter van bewust zijn dat er ook een keerzijde is aan het werken met BOPA’s. De BOPA’s moeten namelijk (op den duur) worden ingepast in het omgevingsplan. Dat kan voor het bevoegd gezag niet alleen een behoorlijke exercitie zijn, maar ook betekenen dat de BOPA opnieuw tegen het licht wordt gehouden en tegen de inpassing van de BOPA in rechte door derden (weer) wordt opgekomen. Wanneer en hoe verleende BOPA’s moeten worden ingepast en wat de gevolgen van de inpassing kunnen zijn, lees je in dit blog.

Omgeving

Hoe maken we steden leefbaar in tijden van groei en ongelijkheid?

In de 21e eeuw zal twee derde van de wereldbevolking in steden leven. Globalisering, nieuwe technologieën, massamigratie en toenemende ongelijkheid – de stad van de toekomst is geen vanzelfsprekend succes. Hoe betrekken we kwetsbare groepen? Welke rol speelt slimme technologie in het besturen van een stad? En wat is er nodig wil een stad in de toekomst duurzaam en rechtvaardig kunnen zijn?

Visitaties maken duidelijk: aandacht voor leefbaarheid wijken blijft hard nodig

De eerste uitgave van het Trendbeeld van de Stichting Visitaties Woningcorporaties Nederland (SVWN) legt de vinger op de zere plek: in sommige sociale huurwijken komt de leefbaarheid in het gedrang. Dit blijkt uit de ruim 50 visitaties die in 2024 bij corporaties zijn gehouden. Duidelijk is dat versnelling van nieuwbouw, woningverbetering en verduurzaming voorop staan. Logisch, gelet op de grote woningnood, maar de lokale betrokkenen die voor visitaties werden geïnterviewd geven ook een duidelijke boodschap af: vergeet de leefbaarheid van wijken niet. Wouter Beekers van de SVWN adviseert: ‘Bekommer je om de wijken en hun bewoners. En werk beter samen op het gebied van wonen en welzijn.’

Omgeving