De Wet betaalbare huur lijkt ook in de Eerste Kamer een meerderheid te krijgen. Coalitiepartij PVV gaat waarschijnlijk voor de controversiële wet stemmen, bleek dinsdagavond bij een debat.

Met de wet wil demissionair minister Hugo de Jonge van BZK de huren in de vrije huursector aan banden leggen. De aanvangshuren van woningen tot 187 punten worden gereguleerd. Dat moet ervoor zorgen dat op termijn de huren van 300.000 huurwoningen dalen. Uiteindelijk zou 90 procent van alle huurwoningen in Nederland minder dan 1.000 euro huur betalen, liet het ministerie van BZK berekenen.

De huurverlagingen zijn voor de PVV het belangrijkste argument om de wet te steunen. De wet verlaagt “doorgeschoten prijzen” in de middenhuur en moderniseert het puntensysteem, zei PVV-senator Alexander van Hattem bij het debat.

Tegen Trouw bevestigde hij in een schorsing dat de PVV volgende week hoogstwaarschijnlijk voor de wet zal stemmen. “Wij hebben onze kiezers huurverlaging beloofd en deze wet steekt daarop in. We gaan de daad bij het woord voegen”, tekende de krant op.

PVV versus VVD en BBB

Daarmee staat de PVV lijnrecht tegenover coalitiepartners VVD en BBB. Die ontpopten zich de laatste maanden tot felle tegenstanders van de wet.

“De belangrijkste oorzaak van het niet meer goed functioneren van de woningmarkt is schaarste. Er moeten woningen toegevoegd worden. Er zullen met dit voorstel ongetwijfeld schrijnende situaties opgelost worden, maar het voelt wel een beetje alsof er met een schot hagel op misstanden wordt geschoten”, zei VVD-senator Henk Jan Meijer.

BBB-senator Eric Kemperman deelde vergelijkbare argumenten. “Het verlagen van de huren lost de woningnood niet op, maar neemt juist toe volgens onderzoeken. De rendementen van de vrije woningmarkt zijn verdampt. Het is onverantwoord dat wij als Kamerleden dit in de hand werken”, zei hij bij het debat.

De PVV is niet doof voor dergelijke argumenten. Senator Van Hattem gaf aan oog te hebben voor de mogelijke negatieve effecten van de wet voor de woningmarkt en voor de woningeigenaren. Hij vroeg minister De Jonge daarom om de effecten van de wet tijdig te evalueren.

Herhaling van zetten

De huidige situatie in de Eerste Kamer lijkt op die in de Tweede Kamer toen deze eind april voor de wet stemde. Ook toen was steun van de PVV beslissend. Ook NSC stemde voor, maar heeft geen zetels in de Senaat. VVD en BBB probeerden destijds de invoering van de wet juist te traineren.

BBB-Kamerlid (en aanstaand minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening) Mona Keijzer en pleitte ervoor om de Raad van State nog eens advies te laten geven over de wet. Invoering op 1 juli, zoals De Jonge voor ogen heeft, zou dan nagenoeg onmogelijk worden. De vertragingspoging bleek echter tevergeefs, en ook nu lijken de VVD en BBB aan het kortste eind te trekken.

De Eerste Kamer stemt op 25 juni over de wet. De bedoeling is dat deze op 1 juli van kracht wordt.

Over de auteurs

  • Kasper Baggerman

    Kasper Baggerman is Nieuwsredacteur Omgeving bij PONT | Omgeving. Hij is gespecialiseerd in de woningmarkt en leefbaarheid.

Gerelateerd nieuws

De kracht van de beleidscyclus: Zo krijgt de overheid grip op ruimtelijke opgaven

Werken met de Omgevingswet is al bijna gewoon! De invoering van de wet is soepel verlopen. Toch blijft de vraag: wat is het juiste middel onder de Omgevingswet om gebiedsontwikkelingsprocessen echt in beweging te krijgen?

Omgeving

Regeerprogramma: “Mouwen opstropen en aan de slag, dat is positief”

De een keek er reikhalzend naar uit, de ander met zorg: het regeerprogramma van het kabinet-Schoof. Afgelopen vrijdag was het er, en op Prinsjesdag en de dagen erna werden de plannen van cijfers en toelichting voorzien. Wat betekenen deze plannen voor gebiedsontwikkeling in Nederland? In gesprek met PONT | Omgeving geven Ruud Broekman en Marieke van Helvoort van De essentie van gebiedsontwikkeling hun visie op het regeerprogramma.

Omgeving

Terugdringen woningnood topprioriteit

Het terugdringen van de woningnood is een topprioriteit van dit kabinet. Er is jarenlang te weinig gebouwd in verhouding tot de groei van de bevolking en kleinere huishoudens. Naast dat er meer en sneller gebouwd moet worden, wordt er ook gewerkt aan de betaalbaarheid en kwaliteit van woningen en de leefomgeving. Onder meer met het vereenvoudigen van de huurtoeslag, een aanpak voor funderingsschade, het maken van nieuwe Nationale Prestatieafspraken met woningcorporaties (NPA) en de voortzetting van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Ook moeten er keuzes worden gemaakt in de Nederlandse schaarse ruimte voor onder andere wonen en werken, landbouw en defensie. In het regeerprogramma dat vorige week is gepresteerd, staat wat er de komende jaren nodig is om de ambities van het kabinet te realiseren. De begroting van Volkhuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) die vandaag via de Miljoenennota is gepresenteerd, geeft zicht op wat er komend jaar te gebeuren staat.

Omgeving

Thermometer Koopwoningen najaar 2024

Haal de weeffouten uit het woningbouwbeleid

Omgeving