“Met deze wet worden huurders beter beschermd. Een enorme mijlpaal en een teken dat de Volkshuisvesting terug is van weggeweest. De wet is zo vormgegeven dat investeren en verhuren nog rendabel is”, schreef demissionair minister van BZK Hugo de Jonge na het aannemen van de Wet betaalbare huur op X.

Zijn wet kreeg in de senaat de steun van PVV, GroenLinks-PvdA, D66, CDA, Volt, SP, PvdD, ChristenUnie en OPNL. Tegen stemden VVD, BBB, SGP, FvD, Ja21 en 50Plus. Daarmee is de nieuwe wet een splijtzwam in de nieuwe coalitie.

Vorige week werd al bekend dat de PVV waarschijnlijk voor de wet zou stemmen. Tegen Trouw zei PVV-senator Alexander van Hattem toen: “Wij hebben onze kiezers huurverlaging beloofd en deze wet steekt daarop in. We gaan de daad bij het woord voegen.”

Met de wet wil De Jonge de huren in de vrije huursector aan banden leggen. De aanvangshuren van woningen tot 187 punten worden gereguleerd. Dat moet ervoor zorgen dat op termijn de huren van 300.000 huurwoningen dalen.

Uiteindelijk zou 90 procent van alle huurwoningen in Nederland minder dan 1.000 euro huur betalen, liet het ministerie van BZK berekenen. Tegenstanders vrezen juist averechtse effecten: verhuren zou niet meer rendabel zijn, en huurwoningen zouden massaal worden verkocht. Bovendien zou de bouw stilvallen.

De eerste reacties op het aannemen van de wet zijn dan ook verdeeld. Jasper de Groot, oprichter van verhuurplatform Pararius, schrijft op LinkedIn: “Huurders, heel veel sterkte gewenst de komende donkere jaren, bij het vinden van een huurwoningen.” Erik Verweij, raadslid namens de VVD in Rotterdam, schrijft op X: “Er komt meer vraag naar huurwoningen in de vrije sector, het aanbod neemt af, dus zal er meer schaarste zijn. Het is een treinramp in slow motion.”

De Woonbond is juist tevreden. Directeur Zeno Winkels in een persbericht: “Goed dat de senaat hier voor het belang van huurders en woningzoekenden kiest. De huurprijzen in de vrije sector zijn compleet losgezongen van de kwaliteit en te vaak wordt huurders het vel over de oren getrokken. Het is goed dat hier nu wat tegen wordt gedaan. Daar hebben we als Woonbond lang voor geknokt.”

Ook actiegroep Woonopstand is blij. “Eindelijk kunnen huurders minder uitgemolken worden”, schrijft de organisatie op X. “Na jarenlange strijd van verschillende woonactiegroepen is deze deregulering teruggedraaid.”

Over de auteurs

  • Redactie PONT | Omgeving

    De redactie van Pont | Omgeving voorziet in dagelijks nieuws over de fysieke leefomgeving, ruimtelijke ordening en het omgevingsrecht.

    PONT | Omgeving

Gerelateerd nieuws

Bestrijden juridisering leefomgeving vergt verantwoordelijkere politici en stevigere VTH

De laatste jaren springen rechtszaken over wat wel en niet mag in de leefomgeving steeds vaker in het oog. Deze juridisering is niet per definitie onwenselijk, maar volledig onproblematisch is het ook niet, constateert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in een nieuw advies. Er wat aan doen is echter geen sinecure, want de problematiek is breed en diep – van een disbalans in de trias politica tot de extra druk die de Omgevingswet oplevert en de knarsende vergunningverlening, toezicht en handhaving.

Omgeving

Ander voedselsysteem dringt uitstoot broeikasgas fors terug en vraagt veel minder landbouwgrond

Door het Europese voedselsysteem anders in te richten is er 44% minder landbouwgrond nodig, terwijl de uitstoot van broeikasgassen uit de landbouw, zoals CO2 en methaan, drastisch daalt met 70%. Dat is ook mogelijk bij de huidige consumptie van dierlijk eiwit. Als we daarnaast nog minder dierlijk eiwit gaan eten, en vervangen door plantaardig, kan het landgebruik met 60% omlaag en de uitstoot met 81%.

Klimaat

Greenpeace tegen de Staat, of waarom ongelijk krijgen niet hetzelfde is als verliezen

“Greenpeace verliest kort geding tegen de staat over snellere stikstofreductie” kopte NRC op 6 juni 2024. De Volkskrant kopte op dezelfde dag: “Greenpeace verliest kort geding over stikstofbeleid: staat hoeft voorlopig geen extra maatregelen te nemen.” Nog los van de vraag of rechtspraak een kwestie zou moeten zijn van winnen of verliezen, is het bij bestudering van de uitspraak de vraag of het wel Greenpeace is die aan het kortste eind trekt.

Omgeving

Met steun PVV stevent controversiële huurwet ook in Eerste Kamer af op meerderheid

De Wet betaalbare huur is een splijtzwam in de nieuwe coalitie. In de Eerste Kamer zijn de VVD en BBB fel tegen, maar de PVV neigt sterk naar steun, bleek dinsdagavond bij een debat. Met de steun van de PVV stevent de controversiële wet af op een meerderheid in de senaat.

Omgeving