Landelijk netbeheerder TenneT levert elektriciteit aan onderstations. Via die onderstations gaat er elektriciteit naar transformatorhuisjes in wijken. Vanuit die huisjes wordt stroom geleverd aan kleine bedrijven en huizen. Deze spanning is lager dan de ‘middenspanning’ waar middelgrote bedrijven en industriegebieden vaak op aangesloten zijn. De allergrootste ondernemingen zitten zelfs op het landelijk hoogspanningsnet. Het hoogspanningsnet is ook nodig om duurzaam opgewekte energie te herverdelen. Gelderland, Utrecht en Flevoland kampen met de grootste problemen. Grote bedrijven kunnen daar tot minstens 2029 niet meer aangesloten worden op het net en ook in andere regio’s dreigt verstopping. Netcongestie levert ook problemen op voor woningbouw en woningzoekenden. Zo heeft Almere het nieuws gekregen dat de woningbouw daar gevaar loopt.

Voornamelijk het mkb wordt hard getroffen. Doordat er niet genoeg energie of ruimte is, is er weinig mogelijkheden voor bedrijven om te groeien of innoveren en wordt de opkomst van de mkb als groeimotor ingeperkt. Dit belemmert het lokale bedrijfsleven, de landelijke economie en verslechtert de concurrentiepositie van Nederland als geheel. Bedrijventerreinen hebben veel potentie om te verduurzamen en om positieve invloed te hebben op de leefbaarheid van steden. De NVM benadrukt het belang om bedrijven te stimuleren om duurzamer te handelen.

Reacties belangenorganisaties en overheid

Op de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) diende in Almere met zestien andere gemeenten een motie in waarin de VNG werd verzocht om zich bij het rijk hard te maken voor een spoedige oplossing. De motie werd unaniem aanvaard, en kreeg vooraf ook al de steun van het VNG-bestuur. De VNG is betrokken bij het Landelijk Actieprogramma Netcongestie, dat zich richt op de verstoppingsproblematiek bij de midden- en hoogspanningsnetten. Daarnaast is ze is medeopsteller van de actieagenda laagspanning.

In die programma’s wordt aan de hand van drie sporen naar het probleem gekeken: meer inzicht krijgen in het stroomverbruik, het vergroten van de capaciteit door uitbreiding en verzwaring van het netwerk en door dat netwerk efficiënter te benutten.

In oktober kondigde toenmalig energieminister Rob Jetten al nieuwe maatregelen aan tegen de verstopte netten, die aansluiten bij de VNG-lijn. Zo wilde hij dat gemeenten en provincies proactief grond gaan aanwijzen waar versneld extra infrastructuur aangelegd kan worden. Daarnaast wilde het kabinet wettelijk regelen dat voor projecten van ‘zwaarwegend maatschappelijk belang’, waaronder de energievoorziening, versnelde procedures gaan gelden, al uitte de Raad van State onlangs stevige kritiek op dat voorstel.

Ten slotte bepleitte Jetten met de VNG de inzet van onorthodoxe maatregelen. Zo zouden gemeenten het voorkeursrecht kunnen inzetten bij het verwerven van grond voor de infrastructuur. Ook verhogen de netbeheerders hun investeringsbudget van 6 miljard euro in 2024 naar 8 miljard euro in 2025.

Recente rechtspraak

Het valt op dat netcongestie steeds vaker tot conflicten leidt en dat ook steeds meer rechterlijke uitspraken hierover verschijnen. Aanvragers spannen steeds vaker een zaak aan als zij te horen krijgen dat er geen ruimte is voor hun aansluiting. Nu worden aansluitingen nog op volgorde van aanvraag toegewezen maar er wordt al gewerkt aan een prioriteringskader.

Pont Omgeving dook onlangs in een aantal uitspraken van de Rechtbank Gelderland over netcongestie. Hieruit haalden zij het volgende:

  • Als eerst wordt in verschillende uitspraken bevestigd dat netbeheerders zich kunnen beroepen op de wettelijke uitzonderingsgrond op de transportplicht met een verwijzing naar netcongestie.

  • Voorts blijkt dat de uitzondering op de transportplicht, naast voor grootverbruikers, ook voor kleinverbruikers geldt.

  • Ook is geoordeeld dat een beroep op artikel 16 lid 1 sub c van de E-wet, met als standpunt dat de netbeheerder onvoldoende zijn taak heeft vervuld om het net uit te breiden, weinig zin heeft. De rechter heeft daarnaast geoordeeld dat de netbeheerder in het kader van artikel 16 lid 1 sub c E-wet niet gebonden is aan vaste termijnen om het net uit te breiden, alsmede dat individuele aanvragers aan deze wettelijke verplichting van de netbeheerder geen rechten kunnen ontlenen. De netbeheerder is volgens de rechter met betrekking tot deze wettelijke taak namelijk geen verantwoording verschuldigd aan individuele aanvragers, maar alleen aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als toezichthouder.

  • Aanvragers van transport kunnen wel meer transparantie vorderen van de netbeheerder. In een uitspraak werd een netbeheerder bijvoorbeeld veroordeeld tot het verschaffen van inzage in: de positie van de eiser op de wachtrij, het aantal partijen voor haar in de wachtrij en de omvang van de gevraagde transportcapaciteit in relatie tot de beschikbare capaciteit.

Er lijken dus maar beperkt mogelijkheden beschikbaar om de netbeheerder te dwingen om transport te leveren, zolang de netbeheerder kan aantonen dat er een tekort is aan capaciteit. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval kan de rechter wel andere vorderingen toewijzen, zoals meer transparantie.

Uiteindelijk is een stap naar de rechter dus weinig zinvol om sneller aangesloten te worden. Een uitspraak van de rechter verandert niks aan de netcongestie. Uiteindelijk is het aan de overheid en de netbeheerders om te zorgen voor een uitbreiding van het stroomnet.

Over de auteurs

  • Joanneke van Wijk

    Joanneke van Wijk is Specialist (Europese) duurzaamheidsregelgeving zoals de SFDR, CSRD en Taxonomie. Zij adviseert klanten over ESG compliance strategie, bijvoorbeeld over de 'routes naar groen' voor vastgoedbeleggingen en sustainable finance fondsen. Ook adviseert zij organisaties over CSRD compliance, vanaf de eerste stappen tot en met reporting. De Europese wetgeving wordt steeds completer als het gaat om het bevorderen van de duurzame economie. Om bedrijven te ondersteunen in deze verduurzaming heeft Boot Advocaten diverse producten ontwikkeld, waaronder Stainable automated reporting (SFDR, Taxonomie, CSRD en Due Diligence), de CSRD PreScan en de 'routes naar groen'. Ook geeft Joanneke lezingen, praktische workshops en trainingen op alle niveaus binnen de organisaties van onze eigen cliënten, maar ook aan accountants en taxateurs. Zij geeft de E-cursus Juridische aspecten van ESG.

  • Alexandra Jurgens-Boot

    Alexandra Jurgens-Boot is advocaat sinds 1989 en oprichter/partner van Boot Advocaten, gespecialiseerd in bouw-vastgoed, energierecht en aanbesteding. Alexandra is vaste adviseur van beleggers, beursgenoteerde bedrijven, projectontwikkelaars, aannemers, woningcorporaties en overheden. Ze is betrokken geweest bij vele grote gebiedsontwikkelingen, publiek-private samenwerkingen, infrastructurele werken en aanbestedingsprojecten. Naast haar begeleidende en adviserende rol is Alexandra tevens gespecialiseerd in het procederen op deze vakgebieden. Naast haar vastgoedpraktijk heeft Alexandra zich gespecialiseerd op het gebied van energierecht. Hierbij is met name de verduurzaming een belangrijk punt, waarbij dit onder andere wordt vormgegeven door middel van Energy Service Companies (ESCo’s). Alexandra is als onderdeel van het Europese guarantEE project geselecteerd om als ‘EPC facilitator’ op te treden en zij is founding member en tevens lid van de strategieraad van ESConetwerk. Dit netwerk is bedoeld om gebruikers van gebouwen beter in staat te stellen kennis te verwerven en de mogelijkheden op het gebied van ESCo’s te verkennen. Alexandra is tevens medeoprichter en Algemeen Directeur van het Blue Building Institute. Dit is een kennisinstituut, netwerkplatform, incubator en initiator tussen mens en gebouw. Primair doel van het Instituut is het bevorderen van menselijke duurzaamheid door middel van een gebouwde omgeving.

Gerelateerd nieuws

Warmtenetten: waar lukt het wel en waarom?

Terwijl bij de opwek van schone elektriciteit het ene record na het andere sneuvelt en inmiddels de helft duurzaam is, verloopt de omslag naar duurzame warmte stukken grilliger. Zeker, het gebruik van aardgas is de afgelopen jaren flink gedaald. Getriggerd door de torenhoge gasprijzen als gevolg van de Oekraïnecrisis verstoken we miljarden kuubs minder. Aanvankelijk kreeg ook de verkoop van warmtepompen een geweldige impuls. De verkoop steeg in 2023 tot 150.000 stuks, maar is inmiddels lelijk ingezakt. Veel ernstiger is de situatie bij de aanleg van warmtenetten: met jaarlijks een schrale 15.000 nieuwe aansluitingen (op grote netten) raakt de ambitie van 500.000 nieuwe aansluiting in 2030 ver buiten bereik. Krakend en piepend komen projecten in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht tot stilstand. Er is reden te over om te somberen over aanhoudende onduidelijkheid rond de marktordening, stijgende (bouw)kosten, niet rond te breien businesscases, onkundige gemeenten en sceptische klanten. Toch lukt het links en rechts wel om projecten uitgevoerd te krijgen. Waar zit hem dat in?

Klimaat

Woningisolatie breed bezien

Woningisolatie leidt niet alleen tot energiebesparing en CO2-reductie, maar heeft effect op een groot aantal welzijnsaspecten en vraagt arbeidsinzet en investeringen. De kwaliteit van de uitvoering van de isolatiemaatregelen is van belang om alle mogelijke bredewelvaartsbaten van woningisolatie te realiseren. Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een gezamenlijke beschouwing op het Nationaal Isolatieprogramma (NIP).

Klimaat

Slimme data voor duurzame landbouw: minder gedoe, meer groen

De duurzaamheidskeurmerken vliegen je in de supermarkt om de oren. Voor consumenten verwarrend, maar ook boeren zien door de bomen het bos niet meer. Ze zijn enorm veel tijd kwijt aan het verkrijgen van deze keurmerken. Berent Baris onderzoekt hoe dit beter kan. Niet alleen voor boeren, maar ook voor de natuur.

Klimaat

Betaalbaarheid en kostenverdeling belangrijkste pijnpunten aardgasvrij beleid

De overstap naar aardgasvrij verwarmen van huizen voor 2050 zorgt bij burgers voor onzekerheid. Waar komen warmtenetten en wie wordt de eigenaar? Laat de gemeente burgers wel meedenken over belangrijke keuzes? En hoe worden kosten voor investering en verbruik verdeeld? Succesvol aardgasvrij beleid sluit aan op wat mensen belangrijk vinden. Daarom heeft het PBL onderzocht welke beleidsopties in plannen voor aardgasvrije wijken volgens burgers meer of minder aanvaardbaar zijn. Burgers onderschrijven weliswaar het belang van aardgasvrij verwarmen, maar zien betaalbaarheid en kostenverdeling als belangrijke pijnpunten. Als dit niet ondervangen wordt, vinden burgers het beleid niet aanvaardbaar.

Klimaat