Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Het is goed als bedrijven zich ambitieuze doelen stellen op het gebied van verduurzaming. Op het moment dat zij hun ambities inzetten in hun communicatie met hun klanten moeten zij concreet en duidelijk zijn. Alleen zo kunnen consumenten de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven op een goede manier betrekken in hun keuze.”

Vattenfall heeft een concreet plan heeft om zijn CO2-uitstoot te verminderen. Na gesprekken met de ACM heeft het bedrijf besloten te stoppen met de claim ‘Fossielvrij leven binnen één generatie’. Het bedrijf bezint zich op een manier waarop zij haar ambitie op het gebied van CO2-reductie op een goede manier onder de aandacht van zijn klanten kan brengen.

Leidraad duurzaamheidsclaims biedt bedrijven houvast

De ACM Leidraad duurzaamheidsclaims biedt bedrijven houvast in hun communicatie over duurzaamheid:

  1. Zorg dat duurzaamheidsclaims juist, duidelijk, specifiek en volledig zijn;

  2. Onderbouw duurzaamheidsclaims met feiten en houd ze actueel;

  3. Maak eerlijke vergelijkingen met andere producten of concurrenten;

  4. Beschrijf toekomstige duurzaamheidsambities concreet en meetbaar;

  5. Zorg dat visuele claims en keurmerken behulpzaam zijn en niet verwarrend.

  6. Het gesprek met Vattenfall ging specifiek over vuistregel 4: een concrete en meetbare duurzaamheidsambitie. In de Leidraad hebben we een voorbeeld gegeven van een claim die hieraan voldoet, namelijk: “40% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 2023.” Een energieleverancier zou op deze manier bijvoorbeeld kunnen zeggen hoeveel procent van zijn stroom en gas in een bepaald jaar fossielvrij is. Als ook andere energieleveranciers hun ambities ook op deze manier kenbaar maken kan de consument echt zien welke energieleverancier het meest ambitieus is. Hierbij is natuurlijk wel belangrijk dat er haalbare plannen gemaakt zijn om deze ambities waar te maken. Vattenfall heeft een concreet en meetbaar plan, maar die concreetheid en meetbaarheid mist in de claim. In de Leidraad worden meer voorbeelden gegeven van goede en slechte claims. Klik hier om de hele Leidraad te bekijken.

    ACM en duurzaamheid

    De ACM laat markten werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst. Verduurzaming van producten en consumptie is essentieel voor een toekomstbestendige samenleving. De ACM draagt hieraan bij door het toezicht op duurzaamheidsclaims van bedrijven. Consumenten moeten met vertrouwen een duurzamere keuze kunnen maken.

    Niet alleen consumenten moeten worden beschermd tegen misleidende claims. Bedrijven die zich inspannen voor duurzaamheid en daarover eerlijk communiceren moeten worden beschermd tegen bedrijven die dat niet doen. Om bedrijven houvast te geven bij het formuleren van hun duurzaamheidsclaims heeft de ACM de Leidraad duurzaamheidsclaims uitgebracht.

Gerelateerd nieuws

Warmtenetten: waar lukt het wel en waarom?

Terwijl bij de opwek van schone elektriciteit het ene record na het andere sneuvelt en inmiddels de helft duurzaam is, verloopt de omslag naar duurzame warmte stukken grilliger. Zeker, het gebruik van aardgas is de afgelopen jaren flink gedaald. Getriggerd door de torenhoge gasprijzen als gevolg van de Oekraïnecrisis verstoken we miljarden kuubs minder. Aanvankelijk kreeg ook de verkoop van warmtepompen een geweldige impuls. De verkoop steeg in 2023 tot 150.000 stuks, maar is inmiddels lelijk ingezakt. Veel ernstiger is de situatie bij de aanleg van warmtenetten: met jaarlijks een schrale 15.000 nieuwe aansluitingen (op grote netten) raakt de ambitie van 500.000 nieuwe aansluiting in 2030 ver buiten bereik. Krakend en piepend komen projecten in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht tot stilstand. Er is reden te over om te somberen over aanhoudende onduidelijkheid rond de marktordening, stijgende (bouw)kosten, niet rond te breien businesscases, onkundige gemeenten en sceptische klanten. Toch lukt het links en rechts wel om projecten uitgevoerd te krijgen. Waar zit hem dat in?

Klimaat

Woningisolatie breed bezien

Woningisolatie leidt niet alleen tot energiebesparing en CO2-reductie, maar heeft effect op een groot aantal welzijnsaspecten en vraagt arbeidsinzet en investeringen. De kwaliteit van de uitvoering van de isolatiemaatregelen is van belang om alle mogelijke bredewelvaartsbaten van woningisolatie te realiseren. Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een gezamenlijke beschouwing op het Nationaal Isolatieprogramma (NIP).

Klimaat

Slimme data voor duurzame landbouw: minder gedoe, meer groen

De duurzaamheidskeurmerken vliegen je in de supermarkt om de oren. Voor consumenten verwarrend, maar ook boeren zien door de bomen het bos niet meer. Ze zijn enorm veel tijd kwijt aan het verkrijgen van deze keurmerken. Berent Baris onderzoekt hoe dit beter kan. Niet alleen voor boeren, maar ook voor de natuur.

Klimaat

Betaalbaarheid en kostenverdeling belangrijkste pijnpunten aardgasvrij beleid

De overstap naar aardgasvrij verwarmen van huizen voor 2050 zorgt bij burgers voor onzekerheid. Waar komen warmtenetten en wie wordt de eigenaar? Laat de gemeente burgers wel meedenken over belangrijke keuzes? En hoe worden kosten voor investering en verbruik verdeeld? Succesvol aardgasvrij beleid sluit aan op wat mensen belangrijk vinden. Daarom heeft het PBL onderzocht welke beleidsopties in plannen voor aardgasvrije wijken volgens burgers meer of minder aanvaardbaar zijn. Burgers onderschrijven weliswaar het belang van aardgasvrij verwarmen, maar zien betaalbaarheid en kostenverdeling als belangrijke pijnpunten. Als dit niet ondervangen wordt, vinden burgers het beleid niet aanvaardbaar.

Klimaat