Om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot contant geld, heeft het vorige kabinet de Wet chartaal betalingsverkeer geïntroduceerd, als onderdeel van de Wft, de Bankwet 1998 en de Wet bekostiging financieel toezicht 2019. Deze wet moet contant geld bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar houden. Het vorige kabinet hoopte hiermee belangrijke maatschappelijke functies te vervullen, vooral voor kwetsbare groepen die afhankelijk zijn van contant geld. Grote banken worden verplicht een landelijke basisinfrastructuur van geldautomaten te verzorgen en betaalrekeninghouders tegen maximumtarieven toegang te bieden tot deze infrastructuur. DNB zal toezicht houden op de naleving van deze wet.  

Bezwaar van kleine banken 

Omdat contant geld opnemen via pinautomaten snel duurder werd door de afnemende vraag, werd in 2019 Geldmaat geïntroduceerd. Dit samenwerkingsverband van de drie grootbanken moest efficiënter en goedkoper werken dan afzonderlijke pinautomaten van verschillende banken. Kleine banken, zoals Knab en Revolut, zien dit echter als ‘gedwongen winkelnering’, omdat ze door de wetswijziging gedwongen worden met Geldmaat samen te werken. Dit zou volgens hen leiden tot hoge kosten en verminderde innovatie. FD-journalist Rutger Betlem meldt dat de kleine banken bezorgd zijn dat de wetgever hiermee ingrijpt in hun businessmodel, aangezien zij geen contant geld meer willen aannemen. 

Ogenschijnlijke tegenstellingen 

De overheid en DNB benadrukken het belang van contant geld voor een toegankelijk en veerkrachtig betalingsverkeer. Contant geld blijft cruciaal voor bepaalde bevolkingsgroepen, zoals ouderen en mensen met beperkingen, en biedt een betrouwbaar alternatief tijdens elektronische storingen. Tegelijkertijd creëert de nieuwe Wwft, die naar verwachting op 31 maart 2025 ingaat, een tegenstelling. De regering wil contante betalingen boven €3.000 verbieden om witwassen te bemoeilijken, wat de keuzevrijheid van consumenten beperkt.  

Hoewel 90% van de Nederlanders het belangrijk vindt om met contant geld te kunnen betalen, botst deze wens om criminaliteit te bestrijden met de noodzaak van contant geld voor inclusie. Dit spanningsveld weerspiegelt een fundamentele uitdaging voor de overheid en de financiële sector, die proberen een balans te vinden tussen toegankelijkheid en veiligheid in het betalingsverkeer. 

Gerelateerd nieuws

Werkgever verliest zaak: werknemer niet verantwoordelijk voor fraude van collega

In een recente rechtszaak heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten dat een werknemer van een autobedrijf niet aansprakelijk is voor fraude die door een collega is gepleegd. Het gaat om een zaak waarbij een schadecentrum, wat onderdeel is van werkgever, slachtoffer werd van fraude door de financieel directeur. Werkgever probeerde vervolgens een andere werknemer, die hoofd van de administratie was, verantwoordelijk te stellen voor de schade. In dit artikel van Elke Hofman-Bijvank (advocaat bij De Haij & van der Wende Advocaten) wordt besproken waarom de rechter tot dit oordeel kwam en welke lessen werkgevers hieruit kunnen trekken.

Klokkenluiderswet twee jaar van kracht: wat werkt en wat niet?

De Wet bescherming klokkenluiders (Wbk), sinds 18 februari 2023 van kracht ter implementatie van de Europese Klokkenluidersrichtlijn, is recent geëvalueerd in een invoeringstoets door Stichting SEO Economisch Onderzoek. Deze toets, in combinatie met de resultaten van de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) van TNO, biedt inzicht in de werking en impact van de wet in de praktijk.

DNB roept pensioenfondsen op tot betere inventarisatie en beheersing van ESG-risico’s

Environment, social en governance (ESG) is ook voor Nederlandse pensioenfondsen een belangrijk onderwerp. Pensioenfondsen zijn een factor van belang, gezien het gezamenlijk vermogen van circa EUR 1.687 miljard. Door gebruik te maken van ESG-criteria kunnen pensioenfondsen risico’s effectiever identificeren, meten en beheren. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2024 opnieuw een sectorbreed onderzoek gedaan naar de risico’s op het gebied van milieu, social en governance binnen de pensioensector. In dit onderzoek zijn diverse kernprocessen onderzocht, namelijk strategie, governance, risicobeheer en informatievoorziening. Naar aanleiding daarvan heeft DNB aangekondigd dat de Gids voor de beheersing van klimaat- en milieurisico’s zal worden geactualiseerd. De geactualiseerde Gids wordt tezamen met de toezichtaanpak voor 2025 gepubliceerd.

HRIF.EU roept financiële instellingen op: herzie nú – onder DORA – de risico’s en verlaat Amerikaanse clouds

Amsterdam, 22 Februari 2025 – Human Rights in Finance.EU (HRIF.EU) publiceert vandaag een open brief en strategische briefing, waarin Nederlandse – en Europese financiële instellingen worden aangespoord hun afhankelijkheid van Amerikaanse cloudproviders zoals Microsoft en AWS te herzien onder de eisen van de Digital Operational Resilience Act (DORA).

Data & Privacy