Innovatieve technologieën voor groene groei

Elektrolyse-installaties gebruiken elektriciteit om water om te zetten in waterstof en zuurstof. Het produceren van elektrolyse-installaties is, net als het produceren en recyclen van batterijen en het maken van zonnepanelen, belangrijk voor de verduurzaming van Nederland. Deze technologieën spelen namelijk een essentiële rol in de overgang naar een groene energievoorziening. Ze verminderen de afhankelijkheid van fossiele energie en zorgen ervoor dat we minder afhankelijk zijn van andere landen. Deze technologieën dragen ook direct bij aan de groei van nieuwe groene techbedrijven en een groene economie. De regeling wordt gefinancierd uit 3 Nationaal Groeifonds projecten: GroenvermogenNL (groene waterstof), SolarNL (zonnepanelen) en Material Independence and Circular Batteries (batterijen).

Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei): “Het opbouwen en verder ontwikkelen van nieuwe en groene industrie is ongelooflijk belangrijk voor Nederland. Niet alleen voor onze economie, ook om de klimaatdoelen die we hebben afgesproken te halen. Ondernemers bedenken de oplossingen, maar de stap naar grotere productiehoeveelheden is vaak moeilijk. Met deze investeringssubsidie zetten we, samen met 3 Nationaal Groeifonds projecten, een belangrijke stap in het opbouwen van duurzame technologieën en de omslag naar een groene economie.”

Unieke regeling

De IMKE-regeling biedt directe financiële ondersteuning voor investeringen in productielijnen voor elektrolysers, innovatieve zonnepanelen en batterijen. Wat deze regeling uniek maakt is dat bedrijven geen directe CO2-reductie hoeven aan te tonen. Voorheen was het lastig dit soort technologieën te stimuleren vanwege de vereiste directe CO2-reductie. De vermindering van CO2 gebeurt namelijk niet direct maar pas bij de klant die de technologie gebruikt, zoals in de chemie of bouw. Nu is het eenvoudiger voor bedrijven om voor de regeling in aanmerking te komen en te investeren in duurzame technologieën. Het doel blijft uiteraard om uiteindelijk voor een lagere CO2-uitstoot te zorgen.

Bedrijven die voldoen aan de voorwaarden kunnen vanaf 1 oktober 2024 tot en met 31 januari 2025 een aanvraag indienen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Gerelateerd nieuws

Warmtenetten: waar lukt het wel en waarom?

Terwijl bij de opwek van schone elektriciteit het ene record na het andere sneuvelt en inmiddels de helft duurzaam is, verloopt de omslag naar duurzame warmte stukken grilliger. Zeker, het gebruik van aardgas is de afgelopen jaren flink gedaald. Getriggerd door de torenhoge gasprijzen als gevolg van de Oekraïnecrisis verstoken we miljarden kuubs minder. Aanvankelijk kreeg ook de verkoop van warmtepompen een geweldige impuls. De verkoop steeg in 2023 tot 150.000 stuks, maar is inmiddels lelijk ingezakt. Veel ernstiger is de situatie bij de aanleg van warmtenetten: met jaarlijks een schrale 15.000 nieuwe aansluitingen (op grote netten) raakt de ambitie van 500.000 nieuwe aansluiting in 2030 ver buiten bereik. Krakend en piepend komen projecten in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht tot stilstand. Er is reden te over om te somberen over aanhoudende onduidelijkheid rond de marktordening, stijgende (bouw)kosten, niet rond te breien businesscases, onkundige gemeenten en sceptische klanten. Toch lukt het links en rechts wel om projecten uitgevoerd te krijgen. Waar zit hem dat in?

Klimaat

Woningisolatie breed bezien

Woningisolatie leidt niet alleen tot energiebesparing en CO2-reductie, maar heeft effect op een groot aantal welzijnsaspecten en vraagt arbeidsinzet en investeringen. De kwaliteit van de uitvoering van de isolatiemaatregelen is van belang om alle mogelijke bredewelvaartsbaten van woningisolatie te realiseren. Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een gezamenlijke beschouwing op het Nationaal Isolatieprogramma (NIP).

Klimaat

Slimme data voor duurzame landbouw: minder gedoe, meer groen

De duurzaamheidskeurmerken vliegen je in de supermarkt om de oren. Voor consumenten verwarrend, maar ook boeren zien door de bomen het bos niet meer. Ze zijn enorm veel tijd kwijt aan het verkrijgen van deze keurmerken. Berent Baris onderzoekt hoe dit beter kan. Niet alleen voor boeren, maar ook voor de natuur.

Klimaat

Betaalbaarheid en kostenverdeling belangrijkste pijnpunten aardgasvrij beleid

De overstap naar aardgasvrij verwarmen van huizen voor 2050 zorgt bij burgers voor onzekerheid. Waar komen warmtenetten en wie wordt de eigenaar? Laat de gemeente burgers wel meedenken over belangrijke keuzes? En hoe worden kosten voor investering en verbruik verdeeld? Succesvol aardgasvrij beleid sluit aan op wat mensen belangrijk vinden. Daarom heeft het PBL onderzocht welke beleidsopties in plannen voor aardgasvrije wijken volgens burgers meer of minder aanvaardbaar zijn. Burgers onderschrijven weliswaar het belang van aardgasvrij verwarmen, maar zien betaalbaarheid en kostenverdeling als belangrijke pijnpunten. Als dit niet ondervangen wordt, vinden burgers het beleid niet aanvaardbaar.

Klimaat