Huurkoop is een vorm van consumptief krediet

Sommige aanbieders van verduurzamingsproducten zoals zonnepanelen bieden die aan op basis van huur (in de praktijk ook wel ‘lease’ genoemd) of huurkoop. Bij een huurkoopovereenkomst betaalt een consument voor de zonnepanelen in termijnen en wordt daarna eigenaar. Dat kan zijn als alle termijnbetalingen zijn voldaan, of wanneer in aanvulling daarop een bedrag ter overname van de zonnepanelen is betaald. Ook huurovereenkomsten kunnen bepaalde elementen bevatten waardoor feitelijk toch sprake is van huurkoop. Als een huurovereenkomst (1) een koopoptie bevat én (2) de intentie heeft het eigendom uiteindelijk over te laten gaan op de consument, is sprake van huurkoop en niet van gewone huur. Huurkoop is een vorm van koop op afbetaling en daarmee een vorm van consumptief krediet.

Op de website staat uitgebreide informatie wanneer er sprake is van huurkoop.

AFM-vergunning nodig bij huurkoop

Huurkoop wordt gereguleerd door de Wet op het financieel toezicht (Wft). Bedrijven die via een huurkoopovereenkomst zonnepanelen aanbieden aan consumenten moeten een AFM-vergunning hebben voor het aanbieden van krediet.

Niet alleen sommige aanbieders van zonnepanelen maken gebruik van huurkoopconstructies. De AFM ziet aanwijzingen voor dergelijke constructies ook bij aanbieders van andere dure goederen, veelal gericht op verduurzaming en voorzieningen in huis. Denk daarbij aan zonneboilers en warmtepompen. Ook daarvoor geldt dat wanneer sprake is van huurkoop, een vergunning voor het aanbieden van krediet is vereist.

De AFM verwacht dat aanbieders van verhuur met een koopoptie nagaan of zij een vergunning nodig hebben voor het aanbieden en beheren van consumptief krediet.

Wanneer is er geen vergunningplicht?

De vergunningplicht voor het aanbieden van krediet geldt alleen voor aanbieders die goederen aanbieden op basis van huurkoop, waaronder ook huur valt die feitelijk neerkomt op huurkoop. Als de overeenkomst voor de huur van goederen ‘gewone’ huur is, zonder koopoptie en niet gericht op eigendomsoverdracht, is geen vergunning van de AFM vereist.

Transitie naar een duurzame samenleving belangrijk

De transitie naar een duurzame samenleving is een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Aanbieders van zonnepanelen of andere verduurzamingsproducten spelen hierbij een belangrijke rol. De AFM hecht belang aan duurzaamheid en dat deze transitie plaatsvindt binnen een gelijk speelveld. In recent AFM-onderzoek geven ruim 4 op de 10 hypotheekbezitters aan hun woning het afgelopen jaar te hebben verduurzaamd. Als consumenten hiervoor een krediet nodig hebben, is het van belang dat dit verantwoord gebeurt. Kredietaanbieders en -adviseurs stellen aan de hand van de inkomsten en uitgaven van de consument vast wat maximaal kan worden geleend. Het is van groot belang dat consumenten naast de rente en aflossing die zij betalen voor het krediet voldoende geld overhouden voor andere uitgaven. De AFM houdt toezicht op deze kredietverlening.

Gerelateerd nieuws

Een andere kijk op de economie: het welzijn van mensen en natuur op de eerste plaats

De wereld verandert snel en datzelfde geldt voor de manier waarop we denken over de economie. Nu de klimaatverandering intensiveert, de biodiversiteit terugloopt en de ongelijkheid verdiept, is de vraag: kunnen onze economische systemen zich aanpassen? Bij Wageningen University & Research stellen drie vooruitstrevende economen de traditionele modellen op de proef en onderzoeken nieuwe benaderingen van het economisch denken. Zij pleiten voor nieuwe inzichten, theorieën en, het belangrijkst, voor nieuwe meetmethoden die in de besluitvormingsprocessen prioriteit geven aan het welzijn van mensen en de natuur.

Klimaat

Een glimp van de toekomst

Een meerlaagse blik op het energiesysteem is goud waard. Lokale energiesystemen zijn van belang om te kunnen blijven wonen, werken en verplaatsen. Op Goeree-Overflakkee is er een nieuw wijkje dat lokaal vraag, aanbod en conversie in balans houdt.

Klimaat

Klimaattransitie: van planning naar implementatie

Voor een financiële instelling is het opstellen van een klimaattransitieplan één ding; het implementeren ervan is iets heel anders. PwC-experts Sophie de Vries en Gerrit Ledderhof bespreken de cruciale rol van banken en verzekeringsmaatschappijen, de belangrijkste uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd en praktische oplossingen. 'Het is heel belangrijk mensen aan te moedigen nieuwe vaardigheden en kennis te ontwikkelen met betrekking tot klimaat en duurzaamheid.'

Klimaat

‘Duurzaamheid gaat verder dan wet- en regelgeving: het is een strategische én economische kans’

De recent aangekondigde ESG Omnibus biedt versoepeling en uitstel van de duurzaamheidsrapportage. Volgens Femke Helgers, Director ESG & Sustainability Strategy bij PwC, is dit een belangrijke kans om duurzaamheid stevig in de bedrijfsstrategie te verankeren. In plaats van lui achterover hangen, zou dit een gelegenheid moeten zijn om duurzaamheid proactief te integreren als strategisch fundament.