Veel maatschappelijke opgaven komen in steeds veranderende omstandigheden samen in het landelijk gebied. Wij zijn trots op onze samenleving, waarin gemeenten vanuit de identiteit van lokale gemeenschappen en met oog voor volgende generaties een toekomstbestendig landelijk gebied inrichten waar mensen, dieren, bedrijven en natuur goed gedijen.

Lees onze ideeën in onze inbreng voor het commissiedebat (pdf, 13 kB) en Gemeenten zetten stap naar voren in landelijk gebied (pdf, 372 kB)

Gemeenten willen gebiedsgericht bijdragen aan de opgaven voor natuur, water en klimaat. Dat is goed voor de benodigde stikstofreductie, sociaal-economisch perspectief voor het landelijk gebied en een sterke en toekomstgerichte agrarische sector. Dit vanuit de invalshoek ‘wat wél kan’.

Gerelateerd nieuws

Randvoorwaarden en mogelijkheden bij groen aanbesteden

Duurzaamheid neemt een steeds prominentere rol in bij aanbestedingen en is tegenwoordig een hot topic. Niet alleen wordt de regelgeving vanuit Europa steeds dwingender van aard, vanuit maatschappelijk oogpunt realiseren aanbestedende diensten zich steeds beter welke sleutelrol zij kunnen innemen in de duurzaamheidstransitie door middel van ‘groene’ inkoop. Maar hoe neem je als aanbestedende dienst duurzaamheid effectief mee in je aanbestedingsprocedure? En hoe zorg je er vervolgens voor dat de gestelde groene eisen ook daadwerkelijk worden nagekomen tijdens de uitvoering?

Klimaat

Het volgende klimaatrapport verschijnt in 2028 maar de voorbereiding begint nu

IPCC-rapporten bundelen de laatste wetenschappelijke kennis voor overheden en wereldleiders. Hoogleraar Robbert Biesbroek werkt mee aan de rode draad van het volgende IPCC-rapport. Wat kunnen we verwachten?

Klimaat

Klimaatwetenschap in de rechtszaal

Vandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen staan onder druk door klimaatverandering. De klimaatwetenschap heeft onomstotelijk aangetoond dat de huidige opwarming van de aarde door de mens wordt veroorzaakt. Deze bewijslast kan in de rechtszaal worden gebruikt om mensenrechten te beschermen.

Klimaat

Belangrijke stappen gezet in wetgeving energietransitie

De Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie en de Energiewet zijn door de Eerste Kamer aangenomen. Deze wetten vormen belangrijke bouwstenen voor de energietransitie. Ze stellen gemeenten in staat om hun rol in de energietransitie en hun regierol in de warmtetransitie in te vullen.

Klimaat