Aarti Gupta over de risico's van solar radiation modification om het klimaat te ‘technofixen’

Aarti Gupta, professor Global Environmental Governance, heeft een kritische kijk op solar radiation modification (SRM). Door haar argumenten tegen het gebruik van SRM, laat ze ons nadenken over hoe we technologische oplossingen zien in de politieke keuzes rondom klimaatactie. Gupta houdt een sessie over dit onderwerp bij de Science Summit van de Verenigde Naties.

Binnen academische en klimaatbeleidskringen is er een groeiende interesse in zonne-geo-engineering, ook wel zonne-stralingsmodificatie genoemd. Deze term verwijst naar een reeks speculatieve technologieën die de planeet kunstmatig kunnen afkoelen door bewust in te grijpen in de klimaatsystemen van de aarde om een deel van het inkomende zonlicht terug de ruimte in te weerkaatsen.

Dit controversiële onderwerp was onlangs het onderwerp van intergouvernementele besprekingen tijdens de zesde zitting van de Milieuvergadering van de Verenigde Naties in februari 2024, waar landen verschillende meningen over deze kwestie uitten. Terwijl sommige landen uit het Mondiale Zuiden, onder leiding van de Afrikaanse Groep, opriepen tot een wereldwijd besluit tegen zonne-geo-engineering (1), riepen andere landen op tot verder onderzoek en beoordeling. Er werd geen compromis bereikt over dit betwiste onderwerp.

De aanstaande sessie “Solar Geoengineering: Perspectives on Risks, Governance, and Political Challenges” (2), georganiseerd door professor Aarti Gupta, belooft een belangrijk evenement te worden bij de Science Summit (3) tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA79). De sessie brengt vertegenwoordigers van de overheid, maatschappelijke activisten en wetenschappers bijeen om kritisch te beoordelen hoe het overwegen van zonne-geo-engineering als toekomstig klimaatbeleid de uitvoering en het behalen van vele onderling verbonden Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) negatief kan beïnvloeden. De sessie vindt plaats op 23 september, van 14:00 tot 18:00 EDT, in New York en online.

  1. https://journals.plos.org/climate/article?id=10.1371/journal.pclm.0000413

  2. https://ssunga79.sched.com/event/1jzhN

  3. https://sciencesummitunga.com/science-summit-unga79/

Gerelateerd nieuws

NVDE: ‘Wij kunnen meer. Een betrouwbare overheid geeft ons vleugels’

Op de dag dat Koning Willem-Alexander de troonrede uitspreekt, komt de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie met een reactie op de plannen van het kabinet: De kans is groot dat het huidige maatregelenpakket voor klimaatbeleid onvoldoende is om de gestelde doelen voor 2030 te halen, schrijft het PBL vandaag. Het kabinet vergroot zo de kans dat de komende jaren plotseling kostbare maatregelen genomen moeten worden. Minister Hermans kondigde al aan dat zij nieuw beleid gaat invoeren als dit najaar blijkt dat de doelen inderdaad buiten bereik zijn. Daarmee dreigen we een jaar te verliezen.

Klimaat

Gemeenten willen door met gebiedsgerichte aanpak

Tijdens het debat van de Kamercommissie LVVN op 4 september bleek dat de toekomst van het Nationaal Programma Landelijk Gebied ter discussie staat. Dit kan gevolgen hebben voor het werk van gemeenten, daarom wijzen we de Kamer op wat nog wél kan. Gemeenten zijn benieuwd naar de plannen van het nieuwe kabinet.

Omgeving

Staatssecretaris Jansen wil eerder besluit over eindberging radioactief afval

Het kabinet gaat in kaart brengen welke stappen moeten worden gezet om een besluit te nemen over de eindberging van radioactief afval. Dat besluit zou pas in 2100 genomen worden, maar het kabinet wil het naar voren halen. Dat schrijft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) in een Kamerbrief in reactie op het rapport ‘Nu samen stappen maken’ van het Rathenau Instituut.

Klimaat

Warmtenetten: waar lukt het wel en waarom?

Terwijl bij de opwek van schone elektriciteit het ene record na het andere sneuvelt en inmiddels de helft duurzaam is, verloopt de omslag naar duurzame warmte stukken grilliger. Zeker, het gebruik van aardgas is de afgelopen jaren flink gedaald. Getriggerd door de torenhoge gasprijzen als gevolg van de Oekraïnecrisis verstoken we miljarden kuubs minder. Aanvankelijk kreeg ook de verkoop van warmtepompen een geweldige impuls. De verkoop steeg in 2023 tot 150.000 stuks, maar is inmiddels lelijk ingezakt. Veel ernstiger is de situatie bij de aanleg van warmtenetten: met jaarlijks een schrale 15.000 nieuwe aansluitingen (op grote netten) raakt de ambitie van 500.000 nieuwe aansluiting in 2030 ver buiten bereik. Krakend en piepend komen projecten in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht tot stilstand. Er is reden te over om te somberen over aanhoudende onduidelijkheid rond de marktordening, stijgende (bouw)kosten, niet rond te breien businesscases, onkundige gemeenten en sceptische klanten. Toch lukt het links en rechts wel om projecten uitgevoerd te krijgen. Waar zit hem dat in?

Klimaat