Aarti Gupta over de risico's van solar radiation modification om het klimaat te ‘technofixen’
Aarti Gupta, professor Global Environmental Governance, heeft een kritische kijk op solar radiation modification (SRM). Door haar argumenten tegen het gebruik van SRM, laat ze ons nadenken over hoe we technologische oplossingen zien in de politieke keuzes rondom klimaatactie. Gupta houdt een sessie over dit onderwerp bij de Science Summit van de Verenigde Naties.
Binnen academische en klimaatbeleidskringen is er een groeiende interesse in zonne-geo-engineering, ook wel zonne-stralingsmodificatie genoemd. Deze term verwijst naar een reeks speculatieve technologieën die de planeet kunstmatig kunnen afkoelen door bewust in te grijpen in de klimaatsystemen van de aarde om een deel van het inkomende zonlicht terug de ruimte in te weerkaatsen.
Dit controversiële onderwerp was onlangs het onderwerp van intergouvernementele besprekingen tijdens de zesde zitting van de Milieuvergadering van de Verenigde Naties in februari 2024, waar landen verschillende meningen over deze kwestie uitten. Terwijl sommige landen uit het Mondiale Zuiden, onder leiding van de Afrikaanse Groep, opriepen tot een wereldwijd besluit tegen zonne-geo-engineering (1), riepen andere landen op tot verder onderzoek en beoordeling. Er werd geen compromis bereikt over dit betwiste onderwerp.
De aanstaande sessie “Solar Geoengineering: Perspectives on Risks, Governance, and Political Challenges” (2), georganiseerd door professor Aarti Gupta, belooft een belangrijk evenement te worden bij de Science Summit (3) tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA79). De sessie brengt vertegenwoordigers van de overheid, maatschappelijke activisten en wetenschappers bijeen om kritisch te beoordelen hoe het overwegen van zonne-geo-engineering als toekomstig klimaatbeleid de uitvoering en het behalen van vele onderling verbonden Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) negatief kan beïnvloeden. De sessie vindt plaats op 23 september, van 14:00 tot 18:00 EDT, in New York en online.
https://journals.plos.org/climate/article?id=10.1371/journal.pclm.0000413
https://ssunga79.sched.com/event/1jzhN
https://sciencesummitunga.com/science-summit-unga79/
Gerelateerd nieuws
Randvoorwaarden en mogelijkheden bij groen aanbesteden
Klimaat
Het volgende klimaatrapport verschijnt in 2028 maar de voorbereiding begint nu
Klimaat
Klimaatwetenschap in de rechtszaal
Klimaat
Belangrijke stappen gezet in wetgeving energietransitie
Klimaat