“Uiteraard ben ik teleurgesteld dat de onderhandelingen, die op verzoek van de Duitse staat zijn gestart en al ruim anderhalf jaar liepen, niet tot een succesvol resultaat hebben geleid”, schrijft minister Steven van Weyenberg van financiën in een kamerbrief.

Volgens de minister heeft dit gevolgen voor de korte en lange termijn. Op de korte termijn krijgt de staat de 1,6 miljard euro die TenneT eerder als voorfinanciering heeft ontvangen niet terug. Dit betekent dat er een gat in de kabinetsbegroting voor 2024 komt. Hij geeft daarnaast aan dat “er een aanvullende oplossing voor de korte termijn financieringsbehoefte van TenneT nodig is ter overbrugging van de periode totdat een alternatief is geïmplementeerd”.

Op de lange termijn “geldt dat (a) een andere, structurele oplossing voor de kapitaalbehoefte van TenneT Duitsland gevonden moet worden en (b) er waarschijnlijk geen verkoopopbrengst zal zijn die kan worden aangewend voor een deel van de kapitaalbehoefte van TenneT Nederland.” De staat verwachtte dat de verkoop van het bedrijf 22 miljard eo urkon opbrengen, maar nu lijkt het vooral extra geld te gaan kosten.

“De komende tijd zullen dus keuzes moeten worden gemaakt over de invulling van de korte-z en de lange termijn financieringsbehoefte van TenneT”, schrijft de minister. Hij is nu “samen met TenneT de verschillende alternatieven aan het evalueren en voorbereiden”. Hieronder valt onderzoek naar de voorwaarden voor de Nederlandse staat om in de kapitaalbehoefte te voorzien. Maar een (gedeeltelijke) private verkoop of de beursgang van Tennet Duitsland behoort ook tot de mogelijkheden.

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Helpt energiedelen de transitie verder?

De Europese Unie wil dat energiedelen makkelijker wordt. Het zou zorgen voor een eerlijker energiesysteem en netcongestie kunnen verlichten. Maar de meningen hierover lijken verdeeld. Energiespecialist Laetitia Ouillet pleit voor terughoudendheid vanwege mogelijke negatieve effecten, zoals belastingontduiking. De VNG vindt juist dat de nieuwe Energiewet op het gebied van energiedelen niet ver genoeg gaat.

Klimaat

Duurzaamheidsrapportering door ondernemingen – de Corporate Sustainability Reporting Directive

De Richtlijn (EU) 2022/2464 duurzaamheidsrapportering door ondernemingen, oftewel de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is op 5 januari 2023 in werking getreden en moet uiterlijk 6 juli 2024 in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd. De CSRD verplicht ondernemingen in hun bestuursverslag duurzaamheidinformatie op te nemen, stelt regels voor de controle op die informatie en verplicht beursvennootschappen verklaringen die zien op de duurzaamheidsrapportering algemeen verkrijgbaar te stellen. Dit alles is gericht op transparantie en het afleggen van verantwoording, met als indirect doel vooruitgang (bijvoorbeeld door duurzaam investeren) te stimuleren.

Klimaat

Groene arbeidsvoorwaarden in de onderneming

Duurzaamheid is binnen veel organisaties een belangrijk thema. Een manier om de organisatie te verduurzamen, is het aanbieden van ‘groene arbeidsvoorwaarden’ aan werknemers. Groene arbeidsvoorwaarden stimuleren werknemers veelal om duurzamere keuzes te maken. Naast dat dit bijdraagt aan het beperken van de uitstoot van de organisatie, kan het aanbieden van groene arbeidsvoorwaarden een organisatie bovendien een aantrekkelijke werkgever maken voor (toekomstige) werknemers. In deze bijdrage zullen wij dan ook stilstaan bij de vormgeving van groene arbeidsvoorwaarden en het implementeren van deze arbeidsvoorwaarden in de organisatie. Tot slot zullen wij ook ingaan op de ontwikkeling van groene arbeidsvoorwaarden in cao’s.

Klimaat

CO2-registratieplicht voor grote werkgevers

Grote werkgevers (tenminste 100 werknemers) zijn met ingang van 1 juli 2024 als onderdeel van het Klimaatakkoord verplicht om gegevens over werkgebonden mobiliteit te rapporteren. De doelstelling in het Klimaatakkoord is om middels een collectief plafond in 2030 minstens 1,5 megaton aan CO2-emissie te reduceren. Verkeer is nu verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de totale CO2-emissie.

Klimaat