Nieuws over Schaarse ruimte

Waar kan je nog bouwen met 'water en bodem sturend'? Rijk geeft eindelijk helderheid

Waar in Nederland kan je nog bouwen als je rekening houdt met waterveiligheid, wateroverlast, bodemdaling en drinkwaterbeschikbaarheid. Een nieuwe kaart die minister Mark Harbers liet opstellen, biedt helderheid.

Nieuws-persbericht

Bruin goud? Brownfields bieden veel ruimte voor verdozing, toont onderzoek

Het verdichtingspotentieel op oudere logistieke locaties is groot, blijkt uit onderzoek door Stec Groep en DENC. Ze bieden ruimte aan zo’n tien procent van de totale ruimtevraag tot 2030. De brownfields kunnen zo een uitkomst bieden in de strijd om de schaarse ruimte in Nederland.

Artikelen

Herontwikkel vrijkomende agrarische bebouwing

Vijftig miljoen vierkante meter: de oppervlakte van een half miljoen woningen. Zoveel agrarisch vastgoed staat er in 2030 mogelijk leeg. De vraag is: wat doen we ermee? Leegstand leidt tot verval, ongewenste activiteiten en verloedering van het landschap. Herontwikkeling biedt nieuwe kansen voor eigenaren, agrariërs, gemeenten en anderen. Wat er kan gebeuren, hangt af van de locatie én van de inzet van alle partijen om samen te werken aan een visie en een strategie.

Blog

Tweede Kamer steeds enthousiaster over belasting op bouwgrond

De PVV is enthousiast over een belasting op de waardestijging van grond. Daarmee tekent zich een Kamermeerderheid af voor de controversiële planbatenheffing. Voorstanders zeggen dat de belasting grondspeculatie tegengaat, betaalbare woningbouw stimuleert en lucht uit de grondmarkt haalt. Tegenstanders vrezen juist averechtse en vertragende effecten.

Artikelen

Utrecht wil actief grondbeleid, maar wel met steun Rijk

Om meer regie te houden op een betaalbaardere woningmarkt wil de gemeente Utrecht een actiever grondbeleid voeren. Wel zijn steun van het Rijk en een uitgebreidere gereedschapskist met een bouwplicht en planbatenheffing nodig, vindt de gemeente.

Nieuws-persbericht

Zorgenkind Zuid-Holland keurt plannen goed voor kwart miljoen woningen: ‘Provincie is koploper’

Zuid-Holland keurt de plannen goed voor 260.000 nieuwe woningen. De provincie benadrukt koploper te zijn in Nederland, maar staat tegelijkertijd juist onder druk van woonminister Hugo de Jonge. Die vreest voor tegenvallende bouw.

Artikelen

Gerelateerd nieuws

Energyhubs vragen maatwerk

Netbeheerders zien het grote belang van ondernemers die samen of individueel werken aan slimme flexibele oplossingen om het elektriciteitsnet efficiënter te gebruiken en zo de schaarse ruimte optimaal in te zetten. Dat geldt voor zowel de Flevopolder, Gelderland en Utrecht (FGU) als voor de andere delen van Nederland. Energyhubs zijn daarbij een belangrijk onderdeel van het toekomstig energiesysteem.

Klimaat

Kabinet en provincies investeren in gebiedsgerichte oplossingen en de aanpak piekbelasting

Om voortgang te blijven boeken met de gebiedsgerichte aanpak wil het kabinet 1,28 miljard euro vrijmaken voor maatregelen van de provincies die dit jaar nog in gang kunnen worden gezet. De maatregelen zijn de afgelopen maanden getoetst en dragen fors bij aan de natuur-, water-, en klimaatdoelen. Daarnaast wil het kabinet de lopende vrijwillige beëindigingsregeling (Lbv-plus) van de aanpak piekbelasting verlengen tot eind dit jaar en stelt het kabinet voor om de budgetten voor de beëindigingsregelingen (Lbv en Lbv-plus) op te hogen.

Omgeving

Realisatie AZC is feitelijk een versnelde ontwikkelopgave

De asielopvang in Nederland staat onder hoogspanning. Het aantal mensen dat in ons land asiel aanvraagt, blijft onveranderd hoog. Ondertussen ontnemen aanhoudende discussies in media en politiek het zicht op een goede en rechtvaardige opvang. In onze ogen is het realiseren van een AZC feitelijk een versnelde ontwikkelopgave. Een complexe opgave, dat wel. Er is capaciteit voor nodig, maar ook specifieke kennis en kunde. In deze blog lichten wij onze visie toe.

Omgeving