Nieuws over Schaarse ruimte
Voorontwerp Nota Ruimte onder de loep
Eind juni 2024 publiceerde Hugo de Jonge (voormalig Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) het voorontwerp van de Nota Ruimte. Dit voorontwerp is één van de tussenstappen in de totstandkoming van een definitieve Nota Ruimte. De Nota Ruimte bevat de inhoudelijke richtingen voor de toekomstige ruimtelijke ordening van ons land. Met het credo ‘sterker maken wat sterk moet zijn’ beoogt de Nota Ruimte het ruimtelijk beeld in 2050 meer in balans te brengen dan dat het nu is. Wat staat er allemaal in het voorontwerp? U leest het in onderstaande blog!
Blog
Ander voedselsysteem dringt uitstoot broeikasgas fors terug en vraagt veel minder landbouwgrond
Door het Europese voedselsysteem anders in te richten is er 44% minder landbouwgrond nodig, terwijl de uitstoot van broeikasgassen uit de landbouw, zoals CO2 en methaan, drastisch daalt met 70%. Dat is ook mogelijk bij de huidige consumptie van dierlijk eiwit. Als we daarnaast nog minder dierlijk eiwit gaan eten, en vervangen door plantaardig, kan het landgebruik met 60% omlaag en de uitstoot met 81%.
Nieuws-persbericht
Paradigmaverschuiving nodig in de ruimtelijke ordening: ‘Niet alles kan voor altijd’
De Nederlandse ruimtelijke ordening moet op de schop: het ruimtegebruik moet in de toekomst dynamisch kunnen worden aangepast. Want niet alles kan overal, en niet alles kan voor altijd. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in een nieuw advies over ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat.
Artikelen
Kantoren transformeren wordt weer aantrekkelijk: ‘Ruim 60.000 woningen mogelijk langs snelwegen’
Transformatie van kantoren aan stadsranden rond snelwegen kan potentieel 60.000 nieuwe woningen opleveren. Met sloop, nieuwbouw en verdichting kan dit getal verder oplopen, Dat meldt vastgoedadviseur Colliers. Volgens de onderzoekers is deze transformatie goedkoper dan buitenstedelijk bouwen.
Nieuws-persbericht
Vinex herrijst uit de as: Rijk gaat nieuwe grote woningbouwlocaties aanwijzen
Het Rijk gaat nieuwe grote woningbouwlocaties aanwijzen voor na 2030. Een deel zal buitenstedelijk zijn. Minister Hugo de Jonge laat zich daarbij nadrukkelijk inspireren door de vroegere Vinex-aanpak.
Artikelen
Rijksadviseurs: ‘Hoog tijd voor moedige én noodzakelijke ruimtelijke keuzes’
Hoe kunnen we in de toekomst de zoetwatervraag faciliteren? En hoe voorkomen we dat energienetwerken worden aangelegd naar plekken en industrieën waarvan de levensduur beperkt is? Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) identificeert het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa), in reflectie op de provinciale ruimtelijke voorstellen, zeven thema’s die vragen om een radicale koerswijziging.
Nieuws-persbericht
Gerelateerd nieuws
VNG pleit voor een robuust stikstofbeleid
De VNG heeft bij de Ministeriële Commissie Economie en Natuurherstel aangedrongen om bij de stikstofaanpak gelijktijdig 2 sporen te bewandelen. Door nu landelijk te werken aan acute stikstofreductie, kan op middellange termijn de tijd worden genomen om de gebiedsgerichte aanpak uit te werken.
Klimaat
VNG pleit voor een robuust stikstofbeleid
De VNG heeft bij de Ministeriële Commissie Economie en Natuurherstel aangedrongen om bij de stikstofaanpak gelijktijdig 2 sporen te bewandelen. Door nu landelijk te werken aan acute stikstofreductie, kan op middellange termijn de tijd worden genomen om de gebiedsgerichte aanpak uit te werken.
Omgeving
Duidelijkheid nodig over aanpak landelijk gebied en ruimtelijke keuzes
Niet alles kan overal, er zijn duidelijke keuzes nodig over hoe we gebruik maken van onze schaarse ruimte. IPO-voorzitter Ina Adema heeft tijdens het Overhedenoverleg op 21 november benadrukt dat er moeilijke maar heldere keuzes nodig zijn in de fysieke leefomgeving, dat het belangrijk is dat het kabinet meer oog heeft voor de samenhang tussen de doelen die het Rijk daarbij stelt, en dat in het volgende overheidsoverleg afspraken nodig zijn hoe we gezamenlijk tot die samenhangende keuzes komen. Daarnaast constateren de provincies een structurele disbalans tussen de ambities, taken, middelen en realisatiekracht van decentrale overheden. De provincies spreken hun steun uit, mede vanuit hun rol als financieel toezichthouder, voor de gemeenten in hun oproep dat er snel een oplossing moet komen voor hun financiële situatie. Ook vragen de provincies zich af het nu verder moet met de provinciale plannen voor het landelijk gebied. De provincies dringen aan op meer duidelijkheid over de gestelde doelen en de bijbehorende middelen voor het landelijk gebied.
Omgeving