Nieuws over Leven in de wijk

Hoe maken we steden leefbaar in tijden van groei en ongelijkheid?

In de 21e eeuw zal twee derde van de wereldbevolking in steden leven. Globalisering, nieuwe technologieën, massamigratie en toenemende ongelijkheid – de stad van de toekomst is geen vanzelfsprekend succes. Hoe betrekken we kwetsbare groepen? Welke rol speelt slimme technologie in het besturen van een stad? En wat is er nodig wil een stad in de toekomst duurzaam en rechtvaardig kunnen zijn?

Artikelen

College oordeelt over seksuele intimidatie zaken: werkgevers schieten tekort

Werkgevers zijn wettelijk verplicht beleid te voeren dat seksuele intimidatie voorkomt en duidelijke meldprocedures biedt. Toch blijken veel organisaties te worstelen met hoe zij meldingen moeten behandelen. Recent oordeelde het College over zaken bij de Politieacademie en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waaruit blijkt dat deze instellingen onvoldoende maatregelen hadden getroffen om seksuele intimidatie te voorkomen en adequaat op meldingen te reageren.

Nieuws-persbericht

Hoe breed is de brede welvaart?

‘Het zwaartepunt van de economische welvaart in de wereld beweegt zich naar het Oosten’, doceerde de Insead-hoogleraar. Waar prestigieuze topuniversiteiten in het verleden vooral onderwijzen hoe je snel rijk, machtig en beroemd kon worden, was de huidige boodschap van een andere aard. Het curriculum gaat nu meer over sociale waarde, duurzaamheid en ESG, veiligheid, geopolitieke spanningen en vooral over ‘leiderschap naar een betere wereld toe’. Rolmodellen die indertijd kwamen vertellen dat je als succesvolle CEO toch minimaal twee ontslagrondes en één echtscheiding op je naam moest hebben staan, verkondigen nu meer een boodschap van bredere welvaart. Maar wat is breder of samen in dit opzicht dan precies?

Blog

Huiselijk geweld als complex probleem: vertragen en verdragen

Een week geleden was ik op een congres over huiselijk geweld waar Eric Scherder, hoogleraar neurologie, de vraag stelde: is complexiteit in de hersenen positief of negatief? Negatief, was het oordeel van de zaal. Voor Eric Scherder een teken dat hij voor een zaal zorgprofessionals stond, want in de neurologie is complexiteit juist positief. Hoe meer verbindingen, hoe beter de hersenen functioneren. Heel anders dan in de zorg, waar complexiteit vaak als probleem wordt ervaren.

Opinie

Jongeren in Nederland blijven koplopers in sociale relaties

Vergeleken met leeftijdgenoten uit andere landen praten Nederlandse jongeren makkelijk met hun ouders als ze ergens mee zitten. Ook ervaren zij veel steun van hun gezin, maar ook van vrienden, klasgenoten en leraren. Daarnaast voelt de Nederlandse jeugd zich minder vaak eenzaam dan leeftijdgenoten uit andere landen. Dat schrijven jeugdonderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau in de HBSC-factsheet waarin Nederlandse jongeren op het gebied van welzijn en gebruik van genotsmiddelen worden vergeleken met leeftijdgenoten uit andere landen.

Nieuws-persbericht

Nieuw licht op antisociaal gedrag van jongeren

Er is voortdurend discussie over ‘toenemend’ antisociaal gedrag bij jongeren’ in de maatschappij, van ‘Fatbikes in het verkeer’ tot incidenten op school. Die discussie is overigens niet nieuw, al heel lang klagen we erover. Waar komt antisociaal gedrag van jongeren wel vandaan? Nieuw onderzoek naar jongeren en volwassenen in instellingen en antisociaal gedrag geeft weer een klein stukje van de puzzel met belangrijke implicaties voor de samenleving en de praktijk van de hulpverlening.

Blog

Gerelateerd nieuws

Meer eenzaamheid en lagere kwaliteit van leven bij mensen met langdurige psychische problematiek

Mensen met langdurige psychische problematiek in Nederland ervaren een relatief lagere kwaliteit van leven en vaker gevoelens van eenzaamheid dan de algemene bevolking. Dit blijkt uit de voorjaarspeiling waaraan 697 leden van het panel Psychisch Gezien deelnamen.

Zorg & Sociaal

De ware waarde van wonen

Sturing op maximale financiële winst, dat was lang de tendens in de woningbouw. Het leidt tot wijken waarin economische belangen vooropstaan, terwijl sociale en ecologische factoren ondergeschikt blijven. Gelukkig zien we nieuwe ontwikkelingen. De uitdagingen van klimaatverandering, gezondheidsproblemen en sociale cohesie vragen om een andere benadering. Door maatschappelijk rendement centraal te stellen, creëren we een toekomstbestendige leefomgeving waarin groen, duurzaamheid en beweging de kern vormen.

Omgeving

Blijvende zorgen over mentale gezondheid jongvolwassenen ondanks lichte verbetering

Slechts de helft van de jongvolwassenen beoordeelt de eigen mentale gezondheid als goed. Wel lijkt er in vergelijking met 2022 een lichte verbetering te zijn op een aantal vlakken van mentale gezondheid, zoals eenzaamheid en geluk. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024, een grootschalig vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder ruim 135.000 16- tot en met 25-jarigen in Nederland.

Zorg & Sociaal