Nieuws over Natuur

Greenpeace en intern salderen: de stand van zaken in het stikstofdossier

Stikstof is een onderwerp dat de gemoederen op het gebied van het bouwrecht nog wel even bezig zal houden. In de afgelopen periode zijn er weer de nodige ontwikkelingen geweest binnen de rechtspraak. Hoog tijd om de stand van zaken op te maken. We praten je bij over de actuele stand van zaken en leggen we in begrijpelijk taal uit wat dat betekent voor jou als ondernemer.

Blog

Hoe kunnen we de oceaan inclusief vertegenwoordigen?

Er bestaat momenteel veel discussie over de rechten van de natuur en de vraag wie ecosystemen mag vertegenwoordigen in politiek en wetgeving. Dat geldt ook voor de oceaan. Initiatiefnemers van het project “Whose Ocean?” pleiten voor een inclusieve vertegenwoordiging van de oceaan en gaan tijdens het gelijknamige evenement op 30 januari in Den Haag op zoek naar een methode hiervoor. Dat doen ze door de teksten uit het oceaanverdrag van de VN te herschrijven vanuit niet-menselijk perspectief. Met het resultaat willen ze de deelnemers van de VN Oceaanconferentie in juni 2025 in Nice laten zien dat het ook anders kan.

Nieuws-persbericht

Regels tegen ontbossing: de werking en inwerkingtreding van de Ontbossingsverordening

De toepassing van de nieuwe Ontbossingsverordening wordt met een jaar uitgesteld. Daarnaast heeft het Europees Parlement gestemd voor het toevoegen van een 'no risk'-categorie aan de Ontbossingsverordening. Deze verordening verplicht bedrijven om uitsluitend goederen en producten op de markt te brengen die legaal geproduceerd zijn en bijdragen aan ontbossing of aantasting van bossen. In dit blog beschrijven wij de laatste ontwikkelingen en de belangrijkste verplichtingen voor bedrijven.

Blog

Wereldbodemdag: hoe is het met onze bodem gesteld?

Hoe is het gesteld met onze bodem? Die vraag stellen we op Wereldbodemdag aan twee archeologen, Tom Hos en Jeroen van Rooij. Zij zitten immers letterlijk met hun handen in de grond. Wat zien ze daar en wat zijn de bedreigingen?

Blog

Kabinet: stevige impuls voor agrarisch natuurbeheer

Om boeren weer toekomstperspectief te bieden, werkt het kabinet aan diverse landelijke regelingen en gebiedsspecifieke oplossingen die ook bijdragen aan natuur-, water- en klimaatopgaven. Agrarisch natuurbeheer krijgt een stevige impuls: zo breidt het kabinet het aantal hectare agrarisch natuurbeheer uit tot circa 280.000, bekijken we of de beheercontracten verlengd kunnen worden naar maximaal 20 jaar en wil het kabinet de vergoedingen periodiek indexeren. In specifieke gebieden, zoals veenweidegebieden en beekdalen, blijven we gebiedsgericht doorwerken middels de aanpak ‘Ruimte voor Landbouw en Natuur’. Minister Femke Marije Wiersma (LVVN) schetst in 3 Kamerbrieven haar beleid voor stikstofreductie, agrarisch natuurbeheer en de gebiedsspecifieke aanpak.

Nieuws-persbericht

Hoe gaan bouwwerkzaamheden en flora en fauna samen?

Verduurzamingstrajecten, herstructureringsprojecten en zelfs groot onderhoud: steeds vaker lopen dit soort werkzaamheden vertraging op door onderzoek vanwege de Flora- en Faunawet. Hoe kun je toch bouwen, verduurzamen en onderhoud plegen zonder schade toe te brengen aan de natuur? Woningcorporatie Woonopmaat zocht samen met de gemeente Heemskerk naar een oplossing.

Blog

Gerelateerd nieuws

Onderzoek: groennormen steden schieten tekort, miljarden extra nodig

De huidige normen voor groen schieten tekort en bieden geen antwoord op uitdagingen voor het klimaat, de biodiversiteit en gezondheid. Ook is er onvoldoende aandacht voor de kwaliteit van het groen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland, ANWB en Staatsbosbeheer naar de tien groennormen die op dit moment gebruikt worden door de steden.

Omgeving

Gemeenteraad Alphen aan den Rijn akkoord met contourenplan Gnephoekpolder

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft onderzocht of er in de Gnephoek nieuwe woningen kunnen komen en of tegelijkertijd de natuur in het gebied kan worden verbeterd. Deze onderzoeken zijn nu klaar en vastgelegd in een Contourenplan.

Omgeving

Dit wordt Groningen, provincie maakt nieuwe Omgevingsvisie

Wat zijn de locaties in onze provincie om te wonen, werken en recreëren? Waar is ruimte voor bedrijven, natuur of landbouw, wegen en fietspaden? En hoe beschermen we ons erfgoed en landschap? Dit staat in de nieuwe concept Omgevingsvisie 'Dit wordt Groningen'. Hierin worden de plannen van de provincie tot 2050 omschreven. Inwoners, medeoverheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties dachten de afgelopen maanden mee over de nieuwe Omgevingsvisie.

Omgeving