Wanneer we kijken naar de achteruitgang van de geestelijke gezondheid bij jongeren (HBSC rapport (1) dan valt op dat dit niet een geïsoleerd specifiek Nederlands probleem is dat door geïsoleerde specifieke maatregelen kan worden gekeerd (2). Het probleem is namelijk groter en komt bijvoorbeeld ook voor in de VS zo schrijven Amerikaanse onderzoekers (3). Van Ooien spitst het naar aanleiding van Kamervragen toe op het onderwijs, maar dat geeft waarschijnlijk een verkeerd beeld. Stress komt niet alleen van school. Natuurlijk is het verminderen van toets cultuur en een Programma Welbevinden op School prima en is luisteren naar jongeren nooit verkeerd. Ook slaat hij de plank mis met de opmerking dat er geen wetenschappelijk onderzoek is dat racisme en uitsluiting geen rol spelen; sorry maar lees dit artikel waarin wordt aangetoond dat racisme en sociale isolatie kan leiden tot hersenbeschadiging even door (4). Daarom zijn alle ballen bij school leggen of een programma ‘Een tegen Eenzaamheid’ te simplistisch gedacht. Dat veronachtzaamt bijvoorbeeld de negatieve rol van sociale media, waar veel wetenschappelijk bewijs voor is (5), maar straalt ook een te optimistisch beeld uit van de ‘interventiecultuur’: de meeste interventies (95%) werken volgens de onderzoeker Howick e.a. nauwelijks (6) omdat ze gebaseerd zijn op een medisch model (de juiste diagnose van de ‘ziekte’ met de juiste behandeling van de patiënt geeft genezing (7). Een maatschappelijke analyse gebaseerd bijvoorbeeld op armoede, uitsluiting (8), schulden en andere problemen is waarschijnlijk doeltreffender.

Dat geldt waarschijnlijk ook voor mentale problemen bij volwassenen (Trimbos rapport van 7 september jl. (9). Ook bij volwassenen zien we een toename van mentale problemen zoals angst en verslaving, en dat zien we ook in bijvoorbeeld de VS. De hoogste gezondheidsbaas van de VS waarschuwde dit jaar voor een epidemie van stress, eenzaamheid en sociale isolatie (10) met ergere consequenties dan roken. Het Trimbos instituut waarschuwt ook voor overdracht van problemen van generatie op generatie. Recent onderzoek laat zien dat dit al begint bij heel kleine kinderen (11) (zie ook de reactie van Stams & Van der Helm, in press in datzelfde tijdschrift binnenkort). Als we ons realiseren dat vroegkinderlijke stress en trauma in de omgeving van baby’s en kinderen waarschijnlijk leiden tot sociaal emotionele kwetsbaarheid en afname van mentale gezondheid in de adolescentie het probleem waarschijnlijk nog groter, iets wat ook het Trimbos Instituut terecht concludeert. En het antwoord is niet eenvoudig zoals Noreena Herz in haar boek ‘de Eenzame Eeuw’ en Paul Verhaeghen in zijn laatste boek ‘Onbehagen’ beschrijven. In antwoord op minister van Ooijen zullen waarschijnlijk programma’s en interventies niet veel soelaas bieden omdat onderliggende oorzaken niet worden onderkend en die programma’s en interventies onderdeel zijn van ‘padafhankelijk gedrag’ zoals Stellaard beschrijft (12). Dat is doen wat we altijd deden in de (jeugd)zorg en onderwijs op advies van de gebruikelijke belanghebbenden die de goedbedoelde programma’s en interventies uitventen zonder zich druk te maken over gebrek aan analyse en effectiviteit. Daarom is het tijd voor een kritische reflectie op effectiviteit want programma’s die nauwelijks werken kunnen ook kwaad doen, zo schrijft Howick e.a. in zijn analyse. Ook bij goedbedoelde programma’s en interventies geldt het adagium uit de zorgethiek: ‘doe als eerste geen kwaad’.

1 https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2022/09/14/gezondheid-en-welzijn-van-jongeren-in-nederland---hbsc-2021

2 https://www.socialevraagstukken.nl/afname-geestelijke-gezondheid-jongeren-vereist-ander-perspectief/

3 Bommersbach, T.J., McKean, A.J., Olfson, M., Rhee, T.G. (2023). National Trends in Mental Health-Related Emergency Department Visits Among Youth, 2011-2020. JAMA;329(17):1469–1477. doi:10.1001/jama.2023.4809

4 Onyebuchi Okeke, Aziz Elbasheir, Sierra Carter, Abigail Powers, Yara Mekawi, Charles F. Gillespie, Ann Schwartz, Bekh Bradley, Negar Fani. Indirecte effecten van rassendiscriminatie op gezondheidsuitkomsten via de integriteit van de prefrontale corticale witte vlekken. Biologische psychiatrie: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, 2022; DOI: 10.1016/j.bpsc.2022.05.004.

5 Preference for negative content on Tik-Tok Facebook and Instagram (more hits): Beyens, I., Pouwels, J. L., van Driel, I. I., Keijsers, L., & Valkenburg, P. M. (2020). The effect of social media on well-being differs from adolescent to adolescent. Scientific Reports, 10(1), [10763]. https://doi.org/10.1038/s41598-020-67727-7

6 https://www.jclinepi.com/article/S0895-4356(22)00100-7/fulltext

7 https://www.socialevraagstukken.nl/effectiviteit-van-interventies-moet-en-kan-beter/

8 Chwaszcz J, Bartczuk RP, NiewiadomskaI, Sławska-Jaroszewska P (2022) Quality of life and prosocial or antisocial coping with resource deprivation: A cross-sectional study of people atrisk of social exclusion. PLoS ONE 17(9):e0275234. https://doi.org/10.1371/journal.pone.027523

Over de auteurs

  • Peer van der Helm

    Peer van der Helm is sinds 2014 lector Residentiele Jeugdzorg van Hogeschool Leiden, en in 2021 is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar onderwijs en zorg aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet samen met een team onderzoekers en docenten onderzoek naar het leef- en leerklimaat voor jongeren die het in onze samenleving minder getroffen hebben, bijvoorbeeld in de jeugdzorg, het speciaal onderwijs en gezinshuizen. Ook doet het lectoraat onderzoek naar het werkklimaat onder medewerkers van instellingen en het speciaal onderwijs. Het doel van dit onderzoek is het verbeteren van het klimaat in de instellingen om daarmee de ontwikkelingskansen van jongeren te vergroten. Om weer deel te nemen aan de samenleving, is het voor deze jongeren erg belangrijk van groot belang voor participatie in onze samenleving. Hij studeerde psychologie en promoveerde in 2011 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op onderzoek naar het leefklimaat in de Justitiële Jeugdzorg.

Gerelateerd nieuws

Fondsen zijn een gelijkwaardig alternatief voor financiering kwaliteitsimpulsen

Gemeenten of zorgverzekeraars financieren de levering van zorg via diverse vergoedingen als zorgprestaties, indicaties of zorgzwaartepakketten. Naast het bekostigen van zorg financieren zij ook veel andere taken voor meer kwaliteit zoals de organisatie van aanspreekbare teams in de wijkverpleging, passende zorg binnen de medisch specialistische zorg of het opleiden van nieuwe zorgmedewerkers. Hiervoor maken deze financiers gebruik van verschillende financieringswijzen, zoals een opslag op het tarief, een reservering op het integrale tarief, een taakgerichte lumpsumfinanciering of transformatiegelden.

Zorg & Sociaal

Wet Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg: normaliseren in plaats van problematiseren

Zoals iedereen vast nog weet is de jeugdzorg in 2015 op zijn kop gezet door de verantwoordelijkheid bij de gemeenten te beleggen. De decentralisatie is tot stand gebracht met de gedachte dat de gemeente zelf het beste in staat is om op lokaal niveau maatwerk te leveren en domeinoverstijgend te werken. Dit heeft veel ten goede veranderd, maar heeft helaas niet opgeleverd waar op gehoopt was.

Zorg & Sociaal

Meer gezondheidswinst met minder geld: kan dat wel?

Ja, maar dat vraagt om een stevige koerswijziging. Simone Onrust, Senior wetenschappelijk medewerker, is duidelijk: “Te vaak wordt er nog geïnvesteerd in preventie-activiteiten zonder enige onderbouwing, waarvan beleidsmakers dénken dat ze werken. Dat is zonde, want er is veel kennis over wat wel en niet werkt.” Met de almaar stijgende zorgkosten, is het volgens Simone nu belangrijker dan ooit om te kiezen voor een preventie-aanpak waarvan bewezen is dat die gezondheidswinst oplevert.

Zorg & Sociaal

Den Haag heeft totaal andere aanpak jeugdzorg: hoe gaat het nu?

De gemeente Den Haag zette 1 januari dit jaar een spannende stap. Met een koerswijziging in de jeugdzorg werd het aantal aanbieders teruggedrongen om zo de versnippering in het sociaal domein tegen te gaan. PONT Zorg & Sociaal volgt de gemeente in dit traject in een speciale reeks artikelen. Dit is deel 2: waar liep Den Haag het afgelopen half jaar tegenaan?

Zorg & Sociaal