We hebben het deze dagen veel over bestaanszekerheid. Hierbij is vooral veel aandacht voor materiële zaken. Om overeind te blijven is het belangrijk dat je een dak boven je hoofd hebt. Dat je genoeg te eten en inkomen hebt, dat je dus financieel in je bestaan kan voorzien. Maar immateriële factoren als sociale cohesie, verbondenheid en je gezien weten, spelen ook een grote rol bij het hebben van een fijn en gezond leven. In zekere zin zijn deze factoren ook verbonden met bestaanszekerheid.

Grotere kans op gezondheidsproblemen

In dat kader is het goed om stil te staan bij de Week tegen Eenzaamheid, die woensdag op zijn einde liep. Eenzaamheid – niet eventjes, maar voor lange tijd - heeft op den duur significante gevolgen voor de gezondheid. Typerend is een uitspraak van Anja Machielse, hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid en expert op het gebied van eenzaamheid, in het AD: “Mensen die langdurig eenzaam zijn, hebben een grotere kans op psychische problemen, slapen vaak slechter en hebben meer gezondheidsproblemen.” En, zegt ze, als je daar met niemand over kan praten, wordt het nog zwaarder: “Dan nemen de klachten vaak toe.” (1)

Is eenzaamheid een onderschat fenomeen? Het is elk geval iets dat openlijk moet worden besproken. Het taboe moet er af, uiteraard voor wie ermee te maken heeft, maar ook in het belang van een gezonde en leefbare maatschappij. In die zin is het goed om een interview te raadplegen dat deze week op PONT staat, met eenzaamheidsonderzoeker Jan Willem van de Maat. Eenzaamheid doorbreken is volgens hem niet alleen een opdracht voor het individu, maar ook voor de samenleving. Iedereen kan meer doen om eenzaamheid te verminderen. “Als er een nieuwe collega komt werken, zorg dan dat hij of zij in ieder geval uitgenodigd is om mee te lunchen. Een nieuwe collega verwelkomen mag best explicieter. Niet: oh ja, we moeten nog iets met die collega of nieuw lid van de sportclub. Daar mag je best wat aandacht aan besteden.”

De Week tegen Eenzaamheid helpt om het probleem op de kaart te zetten, taboes te doorbreken en mensen er bewust van te maken, zegt Van de Maat. “Daar werkt zo’n landelijke campagne wel voor. Op wijkniveau moet je juist activiteiten organiseren in de trant van ‘verbinding’. Iets wat meer uitnodigt.” In die zin is het goed dat deze Week ook de komende jaren navolging krijgt – en nog meer aandacht krijgt.

  1. https://www.ad.nl/gezond/helft-van-de-nederlanders-voelt-zich-weleens-eenzaam-eerste-22-jaar-van-mijn-leven-had-ik-geen-vrienden~adbe8c07/

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

Knabbelen aan kinderrechten?

Dat de Asielnoodmaatregelenwet het bestaansrecht van sommige kinderen ontkent en hulp aan hen strafbaar stelt is zorgelijk . Gelukkig spreken veel burgers en beroepsgroepen zich hierover uit. Regelmatig is het echter minder evident wat ‘het goede’ is om te doen in het kader van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Daarover gaat deze blog.

Zorg & Sociaal

FIU waarschuwt: witwaspraktijken steeds internationaler en ingenieuzer

FIU-Nederland, de financiële inlichtingeneenheid die witwassen, terrorismefinanciering en onderliggende criminaliteit bestrijdt, rapporteert een recordstijging in het aantal ongebruikelijke transacties (OT’s) in 2024. Tegelijkertijd daalt het aantal verdachte transacties (VT’s) en verschuiven witwasmethoden naar steeds complexere en internationale structuren. De organisatie bereidt zich voor op de implementatie van nieuwe Europese anti-witwasregels die vanaf 2027 de financiële sector ingrijpend zullen veranderen.

Kabinet trekt aan de bel: corruptie ondermijnt Nederland van binnenuit

Nederland mag niet naïef zijn in de strijd tegen corruptie. Dat zeggen demissionair minister Van Weel van Justitie en Veiligheid en demissionair minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zonder corruptie kunnen criminele organisaties niet functioneren. Via omkoping of intimidatie krijgen ze toegang tot vertrouwelijke informatie en kunnen ze invloed uitoefenen op processen binnen overheden en bedrijven.

Ambitieuze ruimtelijke en maatschappelijke keuzes nodig om klimaatbestendig te worden

Er moeten ambitieuze en duidelijke keuzes worden gemaakt om de overgang te versnellen naar een klimaatbestendige toekomst. Dat schrijft de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) in het nieuwe adviesrapport Meeveranderen met het klimaat. We zullen op sommige plekken de ruimte anders moeten gaan gebruiken. En de rol van burgers en bedrijven zal steeds groter worden. Een van de adviezen van de WKR: maak informatie over klimaatrisico’s van woningen en andere gebouwen openbaar.

Klimaat