Vroeger ontkenden we het bestaan van trauma op preverbale leeftijd en werden baby’s zelfs onverdoofd geopereerd. Ook seksueel misbruik werd gebagatelliseerd. Het trauma bestond niet of was zogenaamd aangepraat door behandelaren (verdrongen trauma’s of verborgen herinneringen), omdat ze er toch niet over konden praten. Tegenwoordig weten we beter en het onderzoek van Tsang voegt weer een stukje kennis toe aan de effecten van vroegkinderlijk trauma, die we serieus moeten nemen.

Psychotrauma

Psychotrauma is een algemene term voor het niet om kunnen gaan met een schokkende gebeurtenis, die ernstige stress en angst oplevert (2). De laatste jaren zijn de mechanismen in de hersenen en het stress systeem goed onderzocht. Dat trauma kan al rond de geboorte ontstaan (3) en leiden tot verminderde zelfregulatie (4).

Ook trauma bij jonge kinderen, door bijvoorbeeld geweld in de buurt (5) of seksueel misbruik in de vroege (pre-verbale) kindertijd, laat soms diepe sporen achter, met name door verminderde (sociaal-emotionele) zelfregulatie. Dat gebrek aan zelfregulatie leidt tot internaliserende problemen (angst, depressie) en externaliserende problemen (boosheid, agressie).

Niet ieder kind ondervindt dezelfde mate van gevolgen. Sommige kinderen zijn waarschijnlijk gevoeliger dan andere kinderen en ondervinden later meer problemen (differentiële gevoeligheid (6). Naar schatting zo’n 30 procent van de kinderen is extra gevoelig voor omgevingsinvloeden en ontwikkelt later meer problemen. Het lijkt erop dat er in de hersenen en met name in het limbische systeem een permanente (over) reactie op mogelijke dreiging ontstaat (7). Dat is precies wat Vionna Tsang in haar proefschrift over de slachtoffertjes van de zedenzaak vond.

Gevolgen zedenzaak Robert M.

Tsang onderzocht 45 kinderen van 42 ouders, op latere gevolgen van het seksueel misbruik door Robert M, over een langere periode. De resultaten lieten zien dat bij 28-38 procent van de kinderen sprake was van internaliserende problemen en bij 14-30 procent van externaliserende problemen. Bij deze kinderen was er ook sprake van aan misbruik gerelateerd seksueel afwijkend of grensoverschrijdend gedrag (21-49 procent). Ook vonden de onderzoekers in 40 procent problemen met de hechting. Ook ouders bleken veel stress te hebben: bij 27 procent van de ouders werd ondanks alle hulpverlening een vorm van een posttraumatische stres stoornis (PTSS) gevonden. Dit had waarschijnlijk ook invloed op de kinderen. Toch worden deze uitkomsten niet altijd serieus genomen.

Is (vroegkinderlijk) trauma een ‘woke’ opvatting?

In veel landen en in de wetenschappelijke literatuur (8) wordt vroegkinderlijk trauma tegenwoordig serieus genomen. Hanno Sauer schrijft echter in zijn recente boek (‘Moraal’, p. 313) over trauma dat onderhevig zou zijn aan betekenisverschuiving. Daar haken sommige mensen gretig op in. Zij komen telkens weer met het hardnekkige ‘hervonden herinneringenverhaal’ dat vroegkinderlijk trauma aangepraat zou zijn door therapeuten.

Pepijn van Erp (Skepsis) beschreef de grondlegger van de PTSS, Bessel van der Kolk bij ‘Zomergasten’ als een charlatan (9). Max Pam deed daar in de Volkskrant op 19 juli 2022 nog een schepje bovenop. Van der Kolk en veel andere wetenschappers hebben het niet over verdrongen trauma’s, maar over de invloed van vroegkinderlijk trauma op het stress-systeem en de gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Renate Curfs van de Telegraaf trapte op 2 maart jl. ook al in die val door het weer te hebben over verdrongen herinneringen, aangepraat door therapeuten.

Uiteraard mag iedereen in onze democratie beweren wat hij wil en zelfs dat, in weerwil van wetenschappelijke kennis, de aarde plat is. Maar het ontkennen van veel wetenschappelijk bewijs doet slachtoffers, behandelaren en onderzoekers die vroegkinderlijk trauma wel serieus nemen geen goed en dat is schadelijk. De les van Vionna Tsang over het drama rond Robert M., maar ook de trauma’s van al die kinderen die in onveilige situaties leven, moeten we ter harte nemen, want die kinderen en hun ouders hebben er vaak de rest van hun leven last van.

Dat zijn we de samenleving, onze kinderen, hun ouders en behandelaren verplicht.

  1. Tsang, V. M. W. (2024). The deepest wounds are the immeasurable ones: The scars of the

  2. Amsterdam sexual abuse case. [Thesis, Universiteit van Amsterdam].

    1. https://www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/psychotrauma-en-stressorgerelateerde-stoornissen/over-psychotrauma-en-stressorgerelateerde-stoornissen

    2. 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29729285/

      4. A. Marsman (2020). Voorbij dis-ease en dis-order: onderzoek naar de langdurige impact van tegenslag in de kindertijd in relatie tot geestelijke gezondheid (Universiteit Maastricht)

      5. https://acamh.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jcpp.13929

      6. Belsky J, Zhang X, Sayler K. Differential susceptibility 2.0: Are the same children affected by different experiences and exposures? Development and Psychopathology. 2022;34(3):1025-1033. doi:10.1017/S0954579420002205

      7. Avery, S., Clauss, J. & Blackford, J. The Human BNST: Functional Role in Anxiety and Addiction. Neuropsychopharmacol 41, 126-141 (2016). https://doi.org/10.1038/npp.2015.185

      8. https://www.researchgate.net/profile/Laura-Mandelli/publication/278161027_The_role_of_specific_early_trauma_in_adult_depression_A_meta-analysis_of_published_literature_Childhood_trauma_and_adult_depression/links/5ac5e9bca6fdcc051daf6d7b/The-role-of-specific-early-trauma-in-adult-depression-A-meta-analysis-of-published-literature-Childhood-trauma-and-adult-depression.pdf en: https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/67060743/ca5dd06660eebaf807edfa5760d9ab751958-libre.pdf?1620392500=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DTrauma_in_early_childhood_Empirical_evid.pdf&Expires=1710078983&Signature=ebqEXFMv0nEBgrS~w8f9tBeJ8zPezQ~hgco5c-~riw2QE2pjBaNwWuYVq8AKr3WDFgkGmKx6Yoq3yksBs5NOzb9nOIXevn5isvFvWU2CdxSgK~KRPIJ2EsxOD9BrGOmG3-Ag~njXWTiE7PDOvGhHxejdBG3GbNe0Z9eYOUfRlSedtC3IKoQmr6vHprkP~2-tJ1oVdv3Dv6S80WpFhRO6Ez-hzI1Xfj1eSH8cMUCFsZAICRJKHX72A1nMppGnH5bf4Lkm0om7hxjUUzGdTexgN1XtkQskirhcohSsIqVizP402djl-uKiu3jntxM7~BpJx5IPamidUmTcFtPu4kh2wQ__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA

      9. https://kloptdatwel.nl/2022/07/12/bessel-van-der-kolk/

Over de auteurs

  • Peer van der Helm

    Peer van der Helm is sinds 2014 lector Residentiele Jeugdzorg van Hogeschool Leiden, en in 2021 is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar onderwijs en zorg aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet samen met een team onderzoekers en docenten onderzoek naar het leef- en leerklimaat voor jongeren die het in onze samenleving minder getroffen hebben, bijvoorbeeld in de jeugdzorg, het speciaal onderwijs en gezinshuizen. Ook doet het lectoraat onderzoek naar het werkklimaat onder medewerkers van instellingen en het speciaal onderwijs. Het doel van dit onderzoek is het verbeteren van het klimaat in de instellingen om daarmee de ontwikkelingskansen van jongeren te vergroten. Om weer deel te nemen aan de samenleving, is het voor deze jongeren erg belangrijk van groot belang voor participatie in onze samenleving. Hij studeerde psychologie en promoveerde in 2011 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op onderzoek naar het leefklimaat in de Justitiële Jeugdzorg.

Gerelateerd nieuws

Fondsen zijn een gelijkwaardig alternatief voor financiering kwaliteitsimpulsen

Gemeenten of zorgverzekeraars financieren de levering van zorg via diverse vergoedingen als zorgprestaties, indicaties of zorgzwaartepakketten. Naast het bekostigen van zorg financieren zij ook veel andere taken voor meer kwaliteit zoals de organisatie van aanspreekbare teams in de wijkverpleging, passende zorg binnen de medisch specialistische zorg of het opleiden van nieuwe zorgmedewerkers. Hiervoor maken deze financiers gebruik van verschillende financieringswijzen, zoals een opslag op het tarief, een reservering op het integrale tarief, een taakgerichte lumpsumfinanciering of transformatiegelden.

Zorg & Sociaal

Wet Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg: normaliseren in plaats van problematiseren

Zoals iedereen vast nog weet is de jeugdzorg in 2015 op zijn kop gezet door de verantwoordelijkheid bij de gemeenten te beleggen. De decentralisatie is tot stand gebracht met de gedachte dat de gemeente zelf het beste in staat is om op lokaal niveau maatwerk te leveren en domeinoverstijgend te werken. Dit heeft veel ten goede veranderd, maar heeft helaas niet opgeleverd waar op gehoopt was.

Zorg & Sociaal

Meer gezondheidswinst met minder geld: kan dat wel?

Ja, maar dat vraagt om een stevige koerswijziging. Simone Onrust, Senior wetenschappelijk medewerker, is duidelijk: “Te vaak wordt er nog geïnvesteerd in preventie-activiteiten zonder enige onderbouwing, waarvan beleidsmakers dénken dat ze werken. Dat is zonde, want er is veel kennis over wat wel en niet werkt.” Met de almaar stijgende zorgkosten, is het volgens Simone nu belangrijker dan ooit om te kiezen voor een preventie-aanpak waarvan bewezen is dat die gezondheidswinst oplevert.

Zorg & Sociaal

Den Haag heeft totaal andere aanpak jeugdzorg: hoe gaat het nu?

De gemeente Den Haag zette 1 januari dit jaar een spannende stap. Met een koerswijziging in de jeugdzorg werd het aantal aanbieders teruggedrongen om zo de versnippering in het sociaal domein tegen te gaan. PONT Zorg & Sociaal volgt de gemeente in dit traject in een speciale reeks artikelen. Dit is deel 2: waar liep Den Haag het afgelopen half jaar tegenaan?

Zorg & Sociaal