Principebesluit

Vorige week gaf demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg in een kamerbrief goedkeuring voor het principebesluit van Gasunie. De staatsdeelneming mag daardoor investeren in de ontwikkeling van het Duitse waterstofnetwerk.

Gasunie Deutschland is een dochteronderneming van Gasunie in Nederland en beheert 4.600 kilometer aan aardgasleidingen in Noordwest-Duitsland. Ze zijn als één van de vijftien Duitse netbeheerders betrokken bij het ontwikkelen van het Kernnetz, het Duitse waterstofnetwerk. Een gedeelte van het Duitse aardgasnetwerk zal in waterstofleidingen worden omgezet. Met het principebesluit legt Gasunie de intentie vast om in het Duitse Kernnetz te investeren.

Publiek belang

Gasunie vroeg de minister om goedkeuring van het principebesluit. Van Weyenberg is als minister van Financiën aandeelhouder van Gasunie en gaf deze toestemming na overleg met het kabinet. De minister gaf wel een aantal bedrijfsvertrouwelijke voorwaarden mee aan Gasunie, zodat de investering in lijn met het “Nederlandse publieke belang” en “beheersbaar” blijft.

Volgens de minister is het publieke belang van Gasunie “het borgen van de zekerheid en betaalbaarheid van transport en de leveringszekerheid van energie.” Buitenlandse investeringen kunnen hier volgens hem ook aan bijdragen, maar de minister zal daar wel kritischer op toetsen, schrijft hij in de Kamerbrief.

“Het Nederlandse publieke belang is gediend met een tijdige integratie van de Nederlandse en Duitse waterstofmarkt. De Duitse ontwikkeling biedt een positieve impuls voor de Nederlandse ambities”, onderbouwt hij.

Verkoop Tennet Duitsland

Het bericht over de investering van Gasunie Deutschland komt op een moment waarop de verkoop van netbeheerder TenneT Duitsland niet lijkt te willen vlotten. De minister onderschrijft eenzelfde situatie te willen voorkomen “waarbij de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor een kapitaalbehoefte van een buitenlandse dochter van een staatsdeelneming.”

De Duitse staat voert tot 1 juli 2024 begrotingsbesprekingen. Voor die datum moet er volgens Van Weyenberg een afspraak liggen over de prijs die voor Tennet Duitsland betaald wordt, staat in een andere Kamerbrief vorige week. “Echter, inherent aan een onderhandeling is er ook een risico dat het niet lukt om tot een akkoord te komen”, aldus de minister.

De minister verwacht dat de investering van Gasunie wel rendabel is en daarom is er volgens hem geen sprake van een Nederlandse subsidie aan het Duitse waterstofnetwerk. Hij belooft daarbij dat vertrouwelijke, risico-mitigerende afspraken zijn gemaakt die voorkomen dat er een vergelijkbare situatie ontstaat. “Gasunie heeft aan mij aangegeven dat er geen Nederlands kapitaal via stortingen van daadwerkelijk eigen vermogen naar Gasunie Deutschland vloeit en dat Gasunie Deutschland de activiteiten kan financieren op basis van haar eigen kasstromen.”

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Klimaat

Gerelateerd nieuws

'Voor een eerlijke klimaattransitie is het recht cruciaal'

De accentverschuiving van klimaatmitigatie naar -adaptatie, het vooruitschuiven van klimaatmaatregelen, en het rechtssysteem zien als een vervelend obstakel. Het zijn ingrediënten van het nieuwe regeerprogramma waarover Margaretha Wewerinke-Singh zich zorgen maakt. Tijdens Springtij ging de universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA met PONT in gesprek over de rol van het recht in klimaatverandering, en over de verantwoordelijkheid van landen als Nederland in het aanjagen van eerlijke transities. “Op feiten gebaseerde rechtspraak werkt uiteindelijk verschonend voor het politieke proces.”

Klimaat

CO2-uitstoot van huishoudens zwaarder belast dan die van bedrijven

In 2023 bedraagt de gemiddelde belasting op CO2-uitstoot in Nederland 88 euro per uitgestoten ton CO2. Er zijn grote verschillen in CO2-belasting tussen gebruikers van fossiele brandstoffen. In 2023 betalen huishoudens een 2,5 keer hogere belasting per uitgestoten ton CO2 dan bedrijven. Een aantal energie-intensieve bedrijven wordt nauwelijks belast voor hun CO2-uitstoot. Dit meldt het CBS in het onderzoek ‘Effective Carbon Rates by Manufacturing Industries and Household Consumers in the Netherlands’.

Klimaat

Vóór 1 januari 2025 moet minister beslissen over gaswinning in het Waddengebied

De minister van Klimaat en Groene Groei moet vóór 1 januari 2025 beslissen op de aanvragen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om gas te mogen winnen uit het gasveld bij het dorp Ternaard in het noorden van Friesland. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een uitspraak van vandaag (10 oktober 2024). De NAM heeft in 2019 en 2020 in totaal tien aanvragen gedaan om dit project uit te voeren, maar tot nu toe is nog geen beslissing genomen op deze aanvragen.

Klimaat

Kabinet zet belangrijke stappen in verduurzaming industrie

Om de economie toekomstbestendig te maken en klimaatverandering tegen te gaan, wil dit kabinet nieuwe en groene bedrijven opbouwen en bestaande bedrijven vergroenen. Daarom tekenen minister Hermans en staatssecretaris Jansen vandaag samen met provincies en twee bedrijven intentieverklaringen om sneller de uitstoot van CO2 te verminderen. Ook kondigt minister Hermans een nieuwe regeling aan om de uitstoot van stikstof door piekbelasters in de industrie aan te pakken en werkt zij parallel aan een aanpak voor nieuwe bedrijven met groene toepassingen, technologieën en producten. Dit zijn belangrijke stappen naar een schonere toekomst voor de Nederlandse industrie.

Klimaat