Seksueel misbruik

Seksueel misbruik is hetzelfde als door rood licht rijden: de gelegenheid maakt de overtreder. Sommige mensen overtreden vaker en hebben minder geweten of empathie voor anderen. Maar vooral mannen kunnen zo’n knop makkelijker omzetten zegt de Nederlandse neurobioloog Keysers (1) en achteraf ontkennen dat het licht op rood stond. Omstandigheden kunnen van ons allemaal door rood rijders maken. Die omstandigheden hebben vaak een grotere rol dan we denken en dat kan verklaren waarom misbruik in instellingen zo vaak voorkomt. Het gaat dan om een combinatie van kwetsbaarheid en macht.

Kwetsbaarheid

Kwetsbare mensen worden vaker slachtoffer dan weerbare mensen, niet alleen voor seksueel misbruik, denk maar eens aan bejaarden die met babbeltrucs worden opgelicht. In riskante situaties durven ze minder vaak nee te zeggen. Mannen hebben daar een neus voor. De psycholoog Buss introduceerde de term exploitability – kwetsbaar voor seksueel geweld (Buss & Duntley, 2008).

In een Japans onderzoek bleken mannelijke proefpersonen (studenten) het met elkaar eens te zijn over welke vrouwen seksueel exploitabel zijn: meisjes die verlegen en angstig zijn, een laag zelfbeeld hebben en vaker in onveilige situaties belanden met mannen (bijvoorbeeld na alcoholgebruik) zonder de beschermende aanwezigheid van vriendinnen (Sakaguchi & Hasegawa, 2006). Kwetsbaarheid in zorg voegt daar nog een extra dimensie aan toe: die van machtsverschillen.

Machtsverschillen

Machtsverschillen maken het mogelijk dat de meer machtige de minder machtige kan straffen. Dat kan bijvoorbeeld door fysieke straf en kwaadspreken (sociale media), maar ook door uitsluiting van gunsten, waar veel mensen erg gevoelig voor zijn, want iedereen wil er graag bij horen (2). Des te groter de machtsverschillen in een organisatie de groter de kans op misbruik in een omgeving die zijn mond houdt, inclusief de slachtoffers (3).

In een hiërarchische organisatie zoals een zorgorganisatie weet de dader dat hij/zij er mee weg kan komen. Het stoplicht komt dan op oranje te staan. Vervolgens heeft Sophie de Valk in haar proefschrift over repressie in de jeugdzorg laten zien dat daders dan slachtoffers ontmenselijken (dehumaniseren) en vinden dat ze ‘recht’ hebben op misbruik en de ander dat fijn vindt (4).

Hoe hier uit te komen?

Uit het recente symposium op de Hogeschool Leiden over Kinderrechten blijkt dat juridische waarborgen en klachtencommissies alleen geen soelaas bieden tegen misbruik. Uit het voorgaande blijkt dat er een fundamentele herziening nodig is van hoe wij tegen de zorg (de dokter die het weet), kwetsbaarheid (een gebrek) en macht (een gegeven bezit) aankijken.

Op het symposium gaf Joan Tronto, hoogleraar aan de Universiteit van Minnesota en een van de grondleggers van EOC een presentatie (zie link) (5). Het gaat volgens haar niet om ‘zorg’ maar ‘zorgen voor elkaar’ om onze samenleving te onderhouden, voort te zetten en te repareren zo dat we er zo goed mogelijk in kunnen leven (6).

In praktische zin betekent dat aandacht hebben voor elkaar en verantwoordelijkheid nemen in een concreet netwerk binnen onze samenleving (Stams & van der Helm, 2023) (7) met competentie, wederkerigheid, vertrouwen en solidariteit. Hierin komen relaties boven opbrengsten, regels (recht) en bezit (8). Want opbrengsten boven relaties stellen leidt tot bevoogding en eenzijdig handelen (het medische model waar de deskundige het probleem oplost).

Wanneer kinderen en ouders het daar niet mee eens zijn volgt vaak dreiging met dwang en dwangmaatregelen (uithuisplaatsing, gesloten jeugdzorg, verplichte opname van de Wet Verplichte GGZ). (9) Dat werkt in de praktijk niet, volgens onderzoek (Parhar, 2018) (10) en veroorzaakt schade (Van der Helm, 2011) (11). Alleen verwijzen naar de rechter herbergt het gevaar dat kinderrechten worden genegeerd en diegene met meer macht en deskundigheid negatieve uitkomsten in zorg (schade) bewerkstelligen. Binnen dit ‘deskundigheidsframe’ worden kinderen volgens Tronto vaak neergezet als ‘kwetsbaar en wilsonbekwaam’, iets wat niet zelden leidt tot dehumanisatie en repressie in de zorg (de Valk, 2019) (12).

Wat wel?

Tronto geeft een mooi voorbeeld uit de praktijk van inheemse volkeren (Kaupapa) in Nieuw Zeeland om met jongeren in zorg om te gaan: ‘Kia Tika, Kia Pono’ (13), wat zoveel betekent als de jongere de leider van zijn eigen leven te maken, maar ook als de kennisbron, vormgever en betekenisgever (14) en niet als kwetsbaar en afhankelijk slachtoffer. Eigen deskundigheid leidt tot intrinsieke motivatie. De nadruk ligt op ontwikkeling en niet op hiërarchie, genezing en ‘moetivatie’.

  1. https://www.amazon.com/Empathic-Brain-Christian-Keysers/dp/9081829203

  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272735898000166

  3. https://iaap-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/apps.12170

  4. https://pure.uva.nl/ws/files/31655529/Thesis.pdf

  5. https://outlook.office.com/mail/id/AAMkAGE2OGJkOTZlLWI4YTItNGUwYS04NGQ3LWEwNmI4MDA4MGZlOQBGAAAAAAAXTCr5H98fSYHZI69VMFv3BwCPntpuf3MsT5fzClC%2Fx%2FvaAAAANqs4AACqDjEuQwIkTZepj2utaiEJAAnjtlaBAAA%3D/sxs/AAMkAGE2OGJkOTZlLWI4YTItNGUwYS04NGQ3LWEwNmI4MDA4MGZlOQBGAAAAAAAXTCr5H98fSYHZI69VMFv3BwCPntpuf3MsT5fzClC%2Fx%2FvaAAAANqs4AACqDjEuQwIkTZepj2utaiEJAAnjtlaBAAABEgAQAPVszk1knnREl1WqDyyXyRE%3D

  6. Fisher, Berenice;, and Joan C. Tronto. 1990. "Toward a Feminist Theory of Caring in E. Abel and M. Nelson, eds., Circles of Care (Albany: SUNY Press, 1990): 36-54." In Circles of Care, ed. E. Abel and M. Nelson. Albany, NY: SUNY Press

  7. Stams, G.J. and van der Helm, P. (2024), It takes a safe village to raise a child—a commentary on Dana McCoy et al. (2023). J Child Psychol Psychiatr, 65: 723-725. https://doi.org/10.1111/jcpp.13929

  8. https://sociaalweb.nl/nieuws/nieuw-licht-op-antisociaal-gedrag-van-jongeren/

  9. https://sociaalweb.nl/nieuws/dwangmaatregelen-die-nooit-mogen-getuigenissen-van-jongeren-en-medewerkers/

  10. Parhar, K. K., Wormith, J. S., Derkzen, D. M., & Beauregard, A. M. (2008). Offender Coercion in Treatment: A Meta-Analysis of Effectiveness. Criminal Justice and Behavior, 35(9), 1109-1135. https://doi.org/10.1177/0093854808320169

  11. https://hbo-kennisbank.nl/details/sharekit_hsleiden:oai:surfsharekit.nl:3d30a8a4-4669-458d-a2a6-4ca740d93615

  12. de Valk, S. M. (2019). Under pressure: Repression in residential youth care. [Thesis,

    externally prepared, Universiteit van Amsterdam]

  13. https://voyce.org.nz/kiatikakiapono/

  14. Kemp, Susan P., and Mackay. 2022. "Kia Tika, Kia Pono - Honouring Truths: ensuring the participatory rights of tamariki and rangatahi who are care experienced." Journal of the Royal Society of New Zealand 53 (5) :697-711.

Over de auteurs

  • Peer van der Helm

    Peer van der Helm is sinds 2014 lector Residentiele Jeugdzorg van Hogeschool Leiden, en in 2021 is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar onderwijs en zorg aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet samen met een team onderzoekers en docenten onderzoek naar het leef- en leerklimaat voor jongeren die het in onze samenleving minder getroffen hebben, bijvoorbeeld in de jeugdzorg, het speciaal onderwijs en gezinshuizen. Ook doet het lectoraat onderzoek naar het werkklimaat onder medewerkers van instellingen en het speciaal onderwijs. Het doel van dit onderzoek is het verbeteren van het klimaat in de instellingen om daarmee de ontwikkelingskansen van jongeren te vergroten. Om weer deel te nemen aan de samenleving, is het voor deze jongeren erg belangrijk van groot belang voor participatie in onze samenleving. Hij studeerde psychologie en promoveerde in 2011 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op onderzoek naar het leefklimaat in de Justitiële Jeugdzorg.

Gerelateerd nieuws

KU Leuven: ‘Dating-apps lekken gevoelige data’

Een recent onderzoek van de KU Leuven heeft verontrustende privacyrisico's aan het licht gebracht in locatiegebaseerde dating-apps. Het onderzoek, dat werd gepresenteerd op congressen zoals Black Hat en USENIX Security, richtte zich op de vijftien meest gedownloade LBD-apps in de Google Play Store, waaronder populaire namen als Tinder, Badoo en Grindr.

Data & Privacy

Vernieuwde klokkenluiderswet moet voor betere bescherming zorgen

Melders van misstanden, oftewel ‘klokkenluiders’ verdienen bescherming, maar hoe effectief is die bescherming nu écht geregeld? De Wet bescherming klokkenluiders (Wbk), die in februari 2023 in werking trad, had als doel om melders van misstanden beter te beschermen. Toch blijkt uit recente rapporten dat er nog flink wat haken en ogen zitten aan het toezicht- en handhavingsstelsel. Zo kunnen sancties nog niet worden opgelegd aan werkgevers die de wet overtreden en zijn er vragen over de juridische uitvoerbaarheid van de huidige regels. Terwijl NGO’s als Transparency International kritiek leveren, werkt het kabinet achter de schermen aan nieuwe wetsvoorstellen om deze knelpunten op te lossen. Maar is dat genoeg om klokkenluiders de bescherming te bieden die ze verdienen?

Warmtenetten: waar lukt het wel en waarom?

Terwijl bij de opwek van schone elektriciteit het ene record na het andere sneuvelt en inmiddels de helft duurzaam is, verloopt de omslag naar duurzame warmte stukken grilliger. Zeker, het gebruik van aardgas is de afgelopen jaren flink gedaald. Getriggerd door de torenhoge gasprijzen als gevolg van de Oekraïnecrisis verstoken we miljarden kuubs minder. Aanvankelijk kreeg ook de verkoop van warmtepompen een geweldige impuls. De verkoop steeg in 2023 tot 150.000 stuks, maar is inmiddels lelijk ingezakt. Veel ernstiger is de situatie bij de aanleg van warmtenetten: met jaarlijks een schrale 15.000 nieuwe aansluitingen (op grote netten) raakt de ambitie van 500.000 nieuwe aansluiting in 2030 ver buiten bereik. Krakend en piepend komen projecten in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht tot stilstand. Er is reden te over om te somberen over aanhoudende onduidelijkheid rond de marktordening, stijgende (bouw)kosten, niet rond te breien businesscases, onkundige gemeenten en sceptische klanten. Toch lukt het links en rechts wel om projecten uitgevoerd te krijgen. Waar zit hem dat in?

Klimaat

Omstreden Chat Control-wet wederom op agenda Raad van Europa

De controversiële chat control-wetgeving staat weer op de agenda van de Raad van Europa. Onder het Hongaarse voorzitterschap wordt op 4 september 2024 gewerkt aan uitwerking van de wetstekst. De wetgeving, die voorziet in de massale controle en scanning van privécommunicatie, wordt door veel privacy- en mensenrechtenorganisaties als een bedreiging gezien voor de fundamentele rechten van burgers. Eerder dit jaar werd het wetsvoorstel, mogelijk na aanleiding van hevige kritiek plots van de agenda afgehaald. De Raad werkt nu aan een herziene versie, maar experts blijven kritisch.

Data & Privacy