Nieuws over Kansengelijkheid

IAMA nuttig hulpmiddel voor gesprek over mensenrechten

Verantwoord omgaan met algoritmes vraagt om inzicht in de impact op mensenrechten. De Universiteit Utrecht ontwikkelde daarvoor in opdracht van het ministerie van BZK het Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA). Samen met het Rijks ICT Gilde voerden ze een pilot uit bij 15 overheidsorganisaties. In het rapport IAMA in actie delen ze de geleerde lessen.

Nieuws-persbericht

Rapport aan VN-comité: ‘Rechten van mensen met een beperking worden niet volledig beschermd’

Hoe staat het met de uitvoering van het VN-verdrag handicap? Vandaag moet Nederland hier verantwoording over afleggen bij het VN-comité handicap in Genève. Als toezichthouder op de uitvoering van het verdrag leverde het College een rapport aan bij het comité. Ook is het College vandaag aanwezig bij de dialoog van Nederland met het comité.

Nieuws-persbericht

Monitor Discriminatiezaken: stijging aantal meldingen ongelijke beloning

Hoewel er de afgelopen jaren meer aandacht is voor ongelijke beloning, blijft de loonkloof bestaan. Het College zag de afgelopen maanden zelfs een stijging in het aantal meldingen over ongelijke beloning. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Monitor Discriminatiezaken die vandaag is gepubliceerd. In totaal kreeg het College 44 meldingen en 5 verzoeken om een oordeel over dit onderwerp. Recentelijk nog dienden twee vrouwelijke rechters en Bureau Clara Wichmann een klacht in bij het College vanwege de ongelijke beloning van vrouwelijke rechters en officieren van justitie.

Nieuws-persbericht

ING discrimineert twee klanten door betalingen te blokkeren en controleren vanwege niet-Nederlands klinkende naam

Drie ING-klanten stapten naar het College met de vraag of zij zijn gediscrimineerd door hun bank. In twee zaken oordeelt het College dat er sprake is van discriminatie, de derde zaak loopt nog. Ook oordeelt het College dat de bank onzorgvuldig is omgegaan met de discriminatieklacht.

Nieuws-persbericht

Geen carte blanche DNB en AFM voor massale dataverwerking

Het ministerie van Financiën heeft in twee internetconsultaties voorgesteld dat de financiële toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) op grote schaal persoonsgegevens van klanten mogen gaan opvragen bij financiële instellingen zoals banken. Privacy First heeft deelgenomen aan beide consultaties[*] en heeft zware kritiek op de voorstellen, nu beide toezichthouders al op grote schaal persoonsgegevens verwerken zonder dat daar publieke verantwoording over wordt afgelegd.

Artikelen

Inzet AI bij werving en selectie

Op 21 mei jl. heeft de Europese Raad goedkeuring gegeven voor de AI-verordening. De verordening treedt binnenkort in werking. Het bevat een aantal overgangstermijnen waardoor bepaalde verplichtingen pas later zullen gelden. Er staan eisen en kaders in voor de ontwikkeling en het gebruik van AI-systemen door, onder andere, werkgevers. Het is bedoeld om innovatie en economische ontwikkeling de ruimte te geven terwijl belangrijke waarden zoals privacy worden beschermd.

Blog

Gerelateerd nieuws

NZa mag verder met ggz-data

Om mensen die geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig hebben zo snel mogelijk te helpen en zorgaanbieders een passende vergoeding te bieden is de gegevensuitvraag voor de zorgvraagtypering erg belangrijk. De actiegroep Vertrouwen in de ggz heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om de uitvraag en verwerking van deze data te stoppen. De rechtbank heeft vandaag gezegd dat er op dit moment onvoldoende reden is om dit te verbieden. De uitspraak van de rechtbank maakt dat we met zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgprofessionals verder kunnen werken aan een toegankelijke ggz waar mensen op tijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Er loopt nog een bodemprocedure waarin de rechter de data-uitvraag verder onderzoekt.

Zorg & Sociaal

De gemeente Westerwolde krijgt gelijk in kort geding over maximale bezetting Ter Apel

De voorzieningenrechter in Groningen heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat de gemeente Westerwolde tegen het COA heeft aangespannen. De zaak is op 10 januari 2024 behandeld. De rechter heeft beslist dat het COA zich moet houden aan de met de gemeente afgesproken maximale bezetting van 2.000 asielzoekers op de locatie Ter Apel. Daar is een dwangsom aan verbonden van € 15.000 per dag met een maximum van € 1.500.000.

Zorg & Sociaal

Patiënten- & cliëntenorganisaties: ‘Nu doorpakken op passende langdurige zorg’

Vorige week publiceerde overheidsinstelling Zorginstituut Nederland (ZiN) het ‘Signalement passende langdurige zorg – van zelfredzaam naar samenredzaam’. Patiënten- en cliëntenorganisaties kregen eerder de ruimte te reageren op het concept-signalement. Zij hebben cruciale punten aangekaart voor het bieden van goede, passende zorg voor mensen met een beperking en hun naasten. Helaas heeft ZiN hier onvoldoende rekening mee gehouden.

Zorg & Sociaal