Nieuws over Natuur

ONE-Dyas mag beginnen met installeren productieplatform in Noordzee boven Schiermonnikoog

Gasbedrijf ONE-Dyas mag een productieplatform installeren en gebruiken twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog om vanaf eind 2024 gas te kunnen winnen uit de Noordzee. De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft in een voorlopige uitspraak van vandaag (21 juni 2024) de schorsing opgeheven van de zogenoemde ordemaatregel die hij twee weken geleden had opgelegd. ONE-Dyas mag voorlopig gebruikmaken van de vergunning en de toestemmingen die de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft verleend voor dit gasproject. De Afdeling bestuursrechtspraak doet later in de bodemprocedure nog een definitieve uitspraak over de bezwaren van diverse natuurorganisaties tegen het gasproject.

Nieuws-persbericht

Natuurherstelwet: Raad geeft definitief groen licht

Vandaag heeft de Raad formeel de – eerste in zijn soort – verordening inzake natuurherstel aangenomen. Deze wet heeft tot doel maatregelen te treffen om tegen 2030 ten minste 20% van de land- en zeegebieden van de EU te herstellen, en tegen 2050 alle ecosystemen die herstel nodig hebben.

Nieuws-persbericht

Van der Wal: ‘Geen enkele uitzondering gemaakt bij definitieve afgifte natuurvergunning Schiphol’

Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof versoepelde de stikstofregels voor Schiphol, schreef NRC. De hoogste stikstofambtenaar zou dit hebben afgeraden. In antwoord op Kamervragen ontkent de minister dat de luchthaven een uitzonderingspositie had en dat het advies van de ambtenaar werd genegeerd.

Artikelen

‘Kabinet versoepelde bestaande stikstofregels speciaal voor Schiphol’

Ondanks een negatief advies van de hoogste stikstofambenaar, versoepelde minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof de laatste jaren de stikstofregels voor Schiphol. Dat meldt NRC op basis van een WOO-verzoek door Mobilisation for the Environment.

Nieuws-persbericht

Advies over initiatiefwetsvoorstel om ecocide strafbaar te stellen

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 27 maart 2024 het advies vastgesteld over het initiatiefwetsvoorstel van het Kamerlid Van Raan om ecocide strafbaar te stellen (Wet strafbaarstelling ecocide). Het advies is op 2 april 2024 openbaar gemaakt en gepubliceerd op de website van de Raad van State.

Nieuws-persbericht

De natuurherstelwet: het nieuwe stikstofprobleem?

De verordening betreffende natuurherstel (“Natuurherstelwet”) is een controversieel wetsvoorstel waar zowel voor- en tegenstanders een felle campagne over voerden.[1] Hoewel het tot op het laatste moment spannend was, heeft het Europees Parlement op 27 februari 2024 de Natuurherstelwet goedgekeurd. Hiermee is de laatste belangrijke stap genomen voordat de lidstaten de Natuurherstelwet goedkeuren en een feit wordt. In deze bijdrage worden de belangrijke punten uit de Natuurherstelwet en de potentiële gevolgen voor Nederland uiteengezet. Aangenomen wordt dat deze nieuwe wetgeving kan leiden tot een spanningsveld met bijvoorbeeld infrastructuur, woningbouw en de energietransitie.

Blog

Gerelateerd nieuws

Onderzoek: groennormen steden schieten tekort, miljarden extra nodig

De huidige normen voor groen schieten tekort en bieden geen antwoord op uitdagingen voor het klimaat, de biodiversiteit en gezondheid. Ook is er onvoldoende aandacht voor de kwaliteit van het groen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland, ANWB en Staatsbosbeheer naar de tien groennormen die op dit moment gebruikt worden door de steden.

Omgeving

Gemeenteraad Alphen aan den Rijn akkoord met contourenplan Gnephoekpolder

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft onderzocht of er in de Gnephoek nieuwe woningen kunnen komen en of tegelijkertijd de natuur in het gebied kan worden verbeterd. Deze onderzoeken zijn nu klaar en vastgelegd in een Contourenplan.

Omgeving

Proces naar een gebiedsplan voor Groningen

Met de presentatie van het Hoofdlijnenakkoord is duidelijk geworden dat de ruim 24 miljard voor het Transitiefonds niet meer beschikbaar is. Maar er zijn nog wel middelen: een landelijke investering van 5 miljard euro per jaar voor de agrarische sector en in totaal 500 miljoen per jaar voor uitbreiding van Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Ook staan de opgaven voor natuur, water en klimaat nog overeind. Inmiddels is er iets meer duidelijk over hoe Groningen hier mee omgaat. Het college kiest ervoor de gebiedsprocessen zorgvuldig af te ronden en het gebiedsplan eind dit jaar aan te leveren bij het Rijk.

Omgeving