Het aantal verlieslijdende jeugdhulpaanbieders groeit. Vooral grote aanbieders kampen met negatieve financiële resultaten. Mogelijk leidt 63 procent van hen dit jaar verlies.

De loonstijging die recent is vastgelegd in de Cao Jeugdzorg maakt de financiële positie van deze grote aanbieders extra kwetsbaar. Aanbieders hebben daarnaast steeds minder financiële ruimte om te investeren in personeel en innovatie.

Dat concludeert de Jeugdautoriteit op basis van een trendanalyse van de financiële ontwikkelingen in de jeugdhulpsector en een impactanalyse van de nieuwe CAO.

“Naast hoge kosten voor bijvoorbeeld inhuur van extern personeel staan grote aanbieders aan de lat voor hoog complexe, specialistische zorg die in gevallen gepaard gaat met financiering van verblijfsfuncties”, zegt Kees van Nieuwamerongen, directeur van de Jeugdautoriteit.

Samenwerken

De autoriteit waarschuwt dat de verslechterde financiële gezondheid van aanbieders een dreiging kan zijn voor de continuïteit en toegankelijkheid van de jeugdzorg. Om die dreiging voor te zijn, ziet de Jeugdautoriteit kansen in betere samenwerking tussen gemeenten, jeugdhulpaanbieders en het Rijk.

Het eigen onderzoek toont dat gemeenten en aanbieders concrete oplossingsrichtingen voor ogen hebben en bereid zijn met elkaar het gesprek aan te gaan over een gezond en toekomstbestendig jeugdstelsel, aldus de Jeugdautoriteit.

Van Nieuwamerongen: “Dit is een stap in de juiste richting. Nu is het van belang dat partijen elkaar daadwerkelijk opzoeken, gezamenlijk verbeteracties starten en daarbij de ernst van de situatie niet onderschatten.”

Gerelateerd nieuws

A-G Hof van Justitie: erkenning geslachtsverandering verplicht door recht op privacy

Het recht op eerbieding van het privéleven maakt dat Europese lidstaten een nieuwe voornaam en geslachtsidentiteit uit een andere lidstaat niet mogen weigeren. Dat stelt advocaat-generaal Richard de la Tour van het Europese Hof van Justitie.

Data & Privacy

Steeds meer aandacht in de zorg voor stoppen met roken en tegen overgewicht, maar het kan nog beter

Huisartsen, praktijkondersteuners en ziekenhuizen helpen mensen steeds vaker en beter bij stoppen met roken en tegen overgewicht. Dat doen ze samen met andere organisaties in de zorg en met lokale organisaties. Maar het kan nog beter. Niet iedereen krijgt de ondersteuning die nodig is om gezonder te leven. Er is meer aandacht voor kwetsbare mensen nodig. Daarvoor moeten zorgverleners ook beter zicht krijgen op wat er allemaal aan aanbod in hun regio is. Nog meer samenwerking tussen alle organisaties is daarvoor nodig.

Zorg & Sociaal

Jeugdhulp voor het gewone leven?

Op 26 april verschenen de CBS cijfers voor de jeugdhulp over 2022. Hieruit valt op te maken dat ongeveer tien procent van de jongeren in Nederland jeugdhulp ontvangt, een stijging van 2,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In totaal gaat 94 procent van de jeugdhulp naar ‘lichte gevallen’. Wat zegt dat over de organisatie van de jeugdhulp in Nederland?

Zorg & Sociaal

Verkennend gesprek: een goed idee maar vooral een gemiste kans

Iedereen moet aan het verkennend gesprek (VkG)! Het succes van het concept blijkt uit de recent verworven betalingstitel van dit ggz intakegesprek. Dit is een zege maar eigenlijk een ramp. De financiering van experimenteerruimte was noodzakelijk geworden, maar de standaardisatie komt te vroeg. Op verschillende plaatsen zijn immers groepen mensen nog steeds bezig met de analyse hoe een VkG in de praktijk kan bijdragen aan duurzame zorg. En nu wordt het gestandaardiseerd en in beton vastgelegd. Innovatie wordt gefnuikt vóór de mogelijkheden uitputtend verkend waren.

Zorg & Sociaal