Nieuws geschreven door Kasper Baggerman

Winstbelasting kost corporaties straks 1,5 miljard per jaar

Woningcorporaties gaan de komende jaren steeds meer vennootschapsbelasting betalen. De belastingdruk stijgt van 1,1 miljard euro dit jaar naar 1,5 miljard euro in 2027, meldt corporatiekoepel Aedes. Woonminister Hugo de Jonge ziet weinig mogelijkheden om hier iets aan te doen.

Nieuws-persbericht

PVV bekent kleur: Kamermeerderheid voor regulering middenhuur

Er is een Kamermeerderheid voor de regulering van middenhuren. Dat werd maandagmiddag bekend nadat Kamerlid Barry Madlener van de PVV mededeelde wat zijn partij met de wet wil: “Ik denk dat wij deze gaan steunen.”

Artikelen

Witte rook voor regulering middenhuur: Tweede Kamer stemt voor Wet betaalbare huur

De Tweede Kamer stemde donderdag met grote meerderheid voor de Wet betaalbare huur. Pogingen van de VVD en BBB om stemming uit te stellen, waren tevergeefs.

Artikelen

De Jonge geeft eerste update Omgevingswet

In de eerste weken na de invoering van de Omgevingswet zijn er geen grote verstoringen geweest in de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet, meldt BZK-minister Hugo de Jonge. “Nu de eerste spannende weken na inwerkingtreding zijn gepasseerd, kijk ik met de bestuurlijke partners vooruit.”

Artikelen

Eerste Kamer stemt toch in met afschaffen tijdelijke huurcontracten

Het was even spannend, maar de Eerste Kamer stemde dinsdagmiddag toch in met het afschaffen van tijdelijke huurcontracten. BBB stemde zoals verwacht tegen, twijfelaar CDA was uiteindelijk toch voor en hielp de wetswijziging aan een meerderheid.

Nieuws-persbericht

PBL kijkt in analyse verkiezingsprogramma’s naar de verre toekomst

Het Planbureau voor de Leefomgeving besteedt bij zijn analyse van partijprogramma’s voor de verkiezingen in november meer aandacht aan de lange termijn. Bij de vorige verkiezingen stond 2030 nog centraal, maar ditmaal zal het planbureau zijn pijlen richten op 2040 en 2050.

Nieuws-persbericht

Beleggers rekenden mogelijk jarenlang oneerlijke huurverhogingen en vrezen miljardenstrop

Huurverhogingen in de vrije sector houden mogelijk geen stand bij de rechter. Verhuurders moeten potentieel miljarden euro’s terugbetalen aan hun huurders en maken zich grote zorgen. De Hoge Raad zal helderheid bieden.

Artikelen

Tweede Kamer steeds enthousiaster over belasting op bouwgrond

De PVV is enthousiast over een belasting op de waardestijging van grond. Daarmee tekent zich een Kamermeerderheid af voor de controversiële planbatenheffing. Voorstanders zeggen dat de belasting grondspeculatie tegengaat, betaalbare woningbouw stimuleert en lucht uit de grondmarkt haalt. Tegenstanders vrezen juist averechtse en vertragende effecten.

Artikelen

Zorgenkind Zuid-Holland keurt plannen goed voor kwart miljoen woningen: ‘Provincie is koploper’

Zuid-Holland keurt de plannen goed voor 260.000 nieuwe woningen. De provincie benadrukt koploper te zijn in Nederland, maar staat tegelijkertijd juist onder druk van woonminister Hugo de Jonge. Die vreest voor tegenvallende bouw.

Artikelen

Commentaar: De Jonge staat op een splitsing, maar marcheert met regulering middenhuur stug rechtdoor

Dat de Wet betaalbare huur van woonminister Hugo de Jonge door zowel marktpartijen als woonactivisten wordt aangevallen, viel te verwachten. Het lijkt daadkrachtig beleid, maar is puntje bij paaltje exemplarisch voor een kabinet dat geen fundamentele keuzes maakt.

Opinie