Nieuws over Digitale zorg

De ggz heruitvinden: wat zijn oplossingen die wel werken?

Het fixen van de ggz: Een uitdaging voor iedereen. De geestelijke gezondheidszorg (ggz) staat momenteel voor enorme uitdagingen. Toenemende wachtlijsten en een verslechterende mentale gezondheid, vooral onder jongeren, zijn slechts enkele van de problemen waarmee de sector worstelt. Mensen met ernstige psychische problemen ervaren vaak onveiligheid, en degenen die intensieve zorg nodig hebben, vinden moeilijk toegang tot de juiste behandelingen. Deze problematiek vraagt om een diepgaande heroverweging van hoe wij de ggz inrichten en besturen.

Blog

Gemeenten en aanbieders stoppen met ZIKOS

Uit het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd blijkt dat de zorg voor kinderen met zeer complexe psychiatrische problemen op de ZIKOS-afdelingen tekortschiet. Professionals, aanbieders, gemeenten en het rijk concluderen daarom dat deze afdelingen definitief gesloten moeten worden.

Nieuws-persbericht

‘Verkennend gesprek’ in basispakket: meer passende zorg, minder wachtlijsten in de ggz

Vanaf 2025 wordt het ‘verkennend gesprek’ vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering voor mensen met psychische klachten die ook andere problemen hebben, zoals schulden of eenzaamheid. Dit concludeert Zorginstituut Nederland in een standpunt. Bij twijfel over de aanpak van psychische klachten, kan de huisarts met een verkennend gesprek vroegtijdig de hulp inroepen van experts uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz), het sociaal domein en ervaringsdeskundigen. De verwachting is dat cliënten zo eerder op de juiste plek geholpen worden en dat de wachtlijsten in de ggz verminderen.

Nieuws-persbericht

Factsheet: AI in de zorg

AI is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven en ook in de zorg wordt steeds meer gebruik gemaakt van AI. In deze factsheet schetsen we op hoofdlijnen waar zorgaanbieders op moeten letten bij de aanschaf en het gebruik van AI vanuit gezondheidsrechtelijk perspectief. Ook geven we tips en aanbevelingen over goed gebruik.

Blog

De verschuiving naar het voorveld in de Jeugdhulp: hoe werkt dat?

In de Nederlandse jeugdhulp is een verschuiving gaande richting het 'voorveld'. Deze beweging, gericht op preventie en het vroegtijdig signaleren van problematiek door scholen, sportclubs, scoutinggroepen etc., belooft een proactieve aanpak waarbij duurdere zorg mogelijk vermeden kan worden.

Artikelen

'Teleurstellend debat gesloten jeugdhulp in Tweede Kamer'

Het debat in de Tweede Kamer over de gesloten jeugdhulp, vanwege het rapport van Jason Bughwandass over Zikos, liet een ’diep bezorgde’ Kamer achter, maar tot actie kwam het niet, ondanks dat kamerleden Lisa Westerveld (GL-PvdA) en Faith Bruyning (NSC) hun tanden lieten zien. En het venijn zat in de staart toen demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen een geitenpaadje opende om de voorgenomen sluiting van de gesloten Jeugdhulp ongedaan te maken. Jason ging waarschijnlijk teleurgesteld naar huis. Wat nu?

Blog

Gerelateerd nieuws

Het kabinet stelt tot €108 miljoen beschikbaar voor meer technologie in zorg- en welzijn

Het kabinet trekt de komende jaren €108 miljoen uit voor de transformatie van processen in de zorg- en welzijnssector naar digitale of hybride processen. Voorbeelden hiervan zijn beeldzorg en het automatisch aanreiken van medicatie met een medicijndispenser. Minister Helder biedt hiertoe vandaag de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) ter publicatie aan. De eerste aanvraagperiode loopt van 14 mei tot 20 december 2024. In 2025 wordt de regeling nogmaals opengesteld. De bijbehorende projecten kunnen daarna nog 3 jaar worden voortgezet.

Zorg & Sociaal

Weer terug naar het vertrouwen in de zorgprofessional: zo ontregelt het OLVG

Registeren moet geen last zijn, maar je helpen in je werk. Dat is de ambitie van het OLVG in Amsterdam. Met hulp van de ORDZ-subsidie gaat het ziekenhuis het verpleegkundig dossier ontklikken en ontregelen, zodat zorgprofessionals alleen nog zinvolle registraties hoeven te doen. We spraken chief nursing information officer Florian van Hunnik en Maaike Roders-Mayer, projectmanager digitale zorg, beiden onderdeel van de ontregel-projectgroep.

Zorg & Sociaal

Oproep GebruikersNetwerk: regel digitale zorg in de wet

In een brief aan de Tweede Kamer luidt het GebruikersNetwerk Digitale Inclusie de noodklok over de ontoegankelijkheid van de digitale zorg. Websites, apps en portals van zorgaanbieders zijn niet of nauwelijks toegankelijk. Door de vergaande digitalisering worden mensen met een (verstandelijke) beperking, psychische kwetsbaarheid, laaggeletterden en senioren steeds meer uitgesloten. Het netwerk vraagt Staatssecretaris Van Huffelen via de Kamer om de digitale toegankelijkheid van de zorg in de wet te regelen. Ook vraagt het netwerk aandacht voor het toezicht op de toegankelijkheid van de digitale overheid.

Zorg & Sociaal