Nieuws

Dossiers

  • Klimaatverandering

    Het klimaat is aan het veranderen. De duurzaamheidsopgave van deze tijd is om verdere opwarming van de aarde tegengaan en de leefomgeving aanpassen aan een nieuwe realiteit.
  • Energietransitie

    De energiemix zal veranderen, waarbij hernieuwbare energiebronnen een steeds groter deel van de energievoorziening uitmaken. Dit gaat gepaard met veranderingen in de manier waarop energie wordt geproduceerd, getransporteerd en gebruikt.
  • ESG

    ESG staat voor Environmental, Social, and Governance, en verwijst naar de drie centrale factoren die worden gebruikt om de duurzaamheid en maatschappelijke impact van een investering in een bedrijf of onderneming te meten. Door ESG-praktijken te integreren, kunnen bedrijven niet alleen hun risico’s verminderen en waarde op lange termijn creëren, maar ook bijdragen aan een duurzamere en rechtvaardigere wereld.
  • Duurzame landbouw

    Voedsel produceren op een manier die rekening houdt met het milieu, de samenleving en de economie. Duurzame landbouwmethoden richten zich op het verminderen van het gebruik van pesticiden en kunstmest, de gezondheid van de bodem en circulariteit in de grondstoffen- en voedselketen.
  • Natuur

    De Nederlandse natuur staat onder druk. Door menselijke activiteiten en de uitstoot van stikstof, PFAS en bestrijdingsmiddelen gaat de biodiversiteit achteruit. Vanuit de Europese Unie komt de natuurherstelwet er aan, met een inspanningsverplichting voor lidstaten om de natuur niet te laten verslechteren.
  • Circulaire economie

    Een economie waarin afval wordt gezien als waardevolle grondstof. In een circulaire economie worden producten, componenten en materialen zoveel mogelijk hergebruikt, gerepareerd, gerecycled of opnieuw ontworpen om een gesloten kringloop te creëren.
  • Water

    De kwaliteit van Nederlandse grond- en oppervlaktewateren is ondermaats en een drinkwatertekort ligt op de loer. Door klimaatverandering en daarbij gepaard gaande toenemende droogte komt er druk te staan op de beschikbaarheid van schoon water.

    Tools en bouwstenen

    Magazine

    Vakblad energie en duurzaamheid

    In nummer 2023 | #3 richten we de aandacht op de ruimte voor transities. Vanuit verschillende invalshoeken komt steeds het gebruik en invulling van ruimte aan de orde op landelijk, regionaal en lokaal niveau.

    E-cursus

    Circulariteit

    Zoek jij meer houvast in de inhoud en sturing op de aanpak van circulaire uitdagingen binnen jouw functie? En werk jij als professional aan de overgang naar een circulaire economie?

    Publicatie

    Reflectie Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030

    In deze notitie reflecteert het PBL op de betekenis van het NPCE 2023-2030 voor de ambitie van het kabinet om in 2050 volledig circulair te zijn in Nederland.

    Cursus

    Basiscursus Duurzaamheid en energie

    Deze 3-daagse cursus geeft inzicht in verschillende facetten van duurzaamheid en energie met veel tips hoe je in een gemeente of andere organisatie tot resultaten komt.

    Eline Jekel

    Eline is verbonden aan het team Ondernemingsrecht bij Van Doorne. Eline volgde de honours bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht. Aansluitend heeft zij de master Ondernemingsrecht met specialisatie Arbeidsrecht aan de Universiteit Utrecht afgerond.

    Vanessa Liem

    Vanessa is advocaat bij Van Doorne. Ze heeft ruime ervaring met onderzoeken en handhaving door verschillende nationale en internationale handhavende instanties. Ze is gespecialiseerd in strafrechtelijke en bestuursrechtelijke handhaving, onderzoeken, business conduct en ESG. Vanessa is oplossingsgericht en geeft inhoudelijk en strategisch advies aan bestuurders en toezichthouders.

    Victor Houtman

    Victor Houtman is advocaat bij Van Doorne. Victor is verbonden aan het Energy, Industry and Renewables-team, waarbinnen hij cliënten adviseert over fusies en overnames (M&A), JV-structurering en commerciële contractering. Victor werkte hiervoor twee jaar binnen het Arbitrage-team. Hij stond cliënten bij in zowel procedures bij de Nederlandse overheidsrechter als in (internationale) arbitrageprocedures, waaronder investeringsarbitrage en post-M&A-/handelsarbitrage.

    Verdiepende dossiers

    Klimaat

    Biodiversiteit

    Biodiversiteit en de natuur zijn het fundament van onze economie. Toch staan er wereldwijd 1 miljoen soorten op het punt van uitsterven en worden natuurgebieden en ecosystemen ernstig verstoord. Hoe gaan we dit tegen?

    Omgeving

    Stikstof

    De PAS vormde het centrale instrument om de stikstofbelasting van Natura 2000-gebieden aan te pakken. Een uitspraak van de RvS maakte echter dat de PAS niet meer als toestemmingsbasis voor activiteiten mag worden gebruikt.

    Data & Privacy

    Digitale transformatie

    Digitale transformatie is zowel een technologische, als een culturele en bedrijfstransformatie. Het leidt tot fundamentele veranderingen in de manier waarop organisaties werken en hoe ze waarde leveren.

    Zorg & Sociaal

    Technologische innovaties

    Wat kunnen technologische toepassingen zoals apps, robots, slimme polsbandjes betekenen bij de zorg en ondersteuning voor mensen in kwetsbare situaties?

    Klimaat

    Energieopslag

    Nu er steeds meer duurzame energie wordt geproduceerd vanuit wind en zon wordt energieopslag steeds belangrijker. Zo moet het onbalans op het stroomnet opheffen, waarmee energieopslag een sleuteltechnologie is voor de energietransitie.

    Klimaat

    Waterstof

    Het feit dat bij de verbranding van waterstof geen CO2 vrijkomt en dat het relatief makkelijk kan worden getransporteerd en opgeslagen, maakt dat waterstof een belangrijke rol krijgt toegekend in de energietransitie.

    Omgeving

    Verduurzamen vastgoed

    In het kader van duurzame energie en het vormgeven van de energietransitie, moeten zowel bestaande als nieuwe gebouwen en wijken en gebieden opnieuw ingericht worden. De wet- en regelgeving rondom dit thema is in ontwikkeling.

    Omgeving

    Wind- en zonneparken

    In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen met 49% verminderd zijn ten opzichte van 1990. En in 2050 zelfs met 95%. Om klimaatverandering tegen te gaan, investeren we in hernieuwbare energie. Maar waar gaan we deze energiebronnen plaatsen?